Siirry sisältöön

Reumaliitto nuorille

Reumaliitto palvelee niin nuoria kuin nuoria aikuisiakin. Tarjolla on tietoa, vertaistukea ja tapahtumia.

Nuoret seisovat pellolla rivissä kädet toistensa hartioilla

Reuma-aapinen

Reuma-Aapinen sisältää kattavasti tietoa lastenreumasta sekä muista reumasairauksista, lääkkeistä, liikunnasta ja ravinnosta. Sivuilta löytyy myös Lastenreuma-aapinen, johon on koottu tietoa lastenreumasta ja muista lastenreumatologisista sairauksista.

Kirjaimet ABC

Enska – ensitietopaketti nuorille

Enska on vasta reumadiagnoosin saaneille nuorille suunniteltu ensitietopaketti. Ensitietopakettien jakelu tapahtuu reumapolien kautta.

Enska -ensitietopaketti nuorille -vihkon kansi

Arkea tukevat kurssit, kuntoutukset ja tuetut lomat

Kauttamme löydät tietoa kurssitoiminnasta ja kuntoutuksesta. Reumaliitto järjestää vuonna 2023 vertaistukeen perustuvia lähi- ja verkkokursseja reumaa ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville.

Arkea tukevilla kursseilla saat tietoa sairaudesta ja voimavaroja sen kanssa jaksamiseen. Kuntoutuksella puolestaan pyritään ylläpitämään sairastavan hyvinvointia ja kuntoa. Kuntoutuksesta ja kursseilta voi saada myös vertaistukea, kun tutustuu muihin samassa tilanteessa oleviin.

Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja reumasairauksia sairastaville aikuisille ja perhekursseja tulehduksellista reumasairautta sairastaville lapsille ja nuorille. Kuntoutus on moniammatillista ja ryhmämuotoista.

Reumanuoret liikkumaan

Reumanuoret liikkumaan oli Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Suomen Reumaliiton koordinoima hanke (2021–2022). Hankkeessa tuettiin reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien kouluikäisten lasten ja nuorten mahdollisuuksia liikkua itselleen mielekkäällä tavalla. Hankkeessa toteutettiin videosarja liikunnan soveltamismahdollisuuksista reumasairauden edellyttämällä tavalla.


Tutustu hankkeeseen ja sen materiaaleihin täällä!

Elina heittää frisbeetä Reumanuoret liikkumaan -hankkeen videokuvauksissa keväällä 2022. Kuva: Joonas Nyrhinen.

Lisäksi vuonna 2018 ilmestynyt Lastenreuma ja liikunta -opas kertoo lastenreuman vaikutuksista liikuntaan. Oppaaseen on koottu liikuntaohjeita eri ikäisille lapsille ja nuorille, aina pikkulasten huvipuistoleikistä teini-ikäisille tarkoitettuun kuntosaliohjelmaan asti.

Lataa Lastenreuma ja liikunta -oppaan sähköinen versio tästä (pdf).

Tilaa Lastenreuma ja liikunta -opas tästä. Oppaan hinta on 3 euroa + postikulut.

Nurekatiimi – Reumaliiton nuorten toimikunta

Nurekatiimiin (Nuoret reuman kanssa) kuuluu nuoria ja nuoria aikuisia, jotka itse sairastavat jotain reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta. Tiimissä on myös sairastavien nuorten vanhempia.

Tiimin tehtävänä on saada sairastavien lasten ja nuorten ääni kuuluviin ja jakaa vertaistukea muiden sairastavien kanssa.

Nuoret istuvat nurmikolla kädet levällään ja hymyilevät
Kuvassa Nurekatiimiläisistä Alisa, Lotta, Kaisa, Oona ja Siiri Tampereella keväällä 2023.

Seuraa meitä somekanavissa

Nurekatiimi näkyy sosiaalisessa mediassa omilla Instagram, YouTube ja TikTok-tileillä. Ota sometilit seurantaan, niin saat tietoa Reumaliiton nuorille suunnatuista tapahtumista ja kuulet muiden sairastavien nuorten kokemuksia ja tarinoita elämästä reuman kanssa.

Voit myös laittaa meille terveisiä tai ideoita somekanavien välityksellä!

Videolla Nurekatiimin Kaisa ja Lotta käyvät läpi reumaan liittyviä ennakkoluuloja.

Kuuntele NUREcast-podcastia

Loppuvuodesta 2020 Nurekatiimi toteutti yhteistyössä Sanofi Genzymen kanssa kahdeksanosaisen podcastsarjan nimeltä NUREcast.


NUREcastin jaksoja pääset kuuntelemaan Spotify ja Apple Podcasts -palveluissa.

Juttele muiden nuorten kanssa

Nurekatiimillä on myös oma Discord-kanava, johon liittymällä pääset tutustumaan uusiin vertaiskavereihin, juttelemaan, kirjoittelemaan tai vaikka pelaamaan muiden ryhmäläisten kanssa tai ihan vain hengailemaan mukana. Ryhmä on tarkoitettu yli 13-vuotiaille reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastaville. Yläikärajaa ei ole.

Näin liityt Discord-kanavalle:

  1. Jos sinulla ei ole Discord-tiliä, luo käyttäjätili tästä.
  2. Liity serverille tästä.
  3. Kun olet päässyt serverille sisään, ilmoita Siiri-nimiselle moderaattorille (@jokuvqan) yksityisviestillä toiveestasi päästä ryhmään
  4. Ryhmä on tarkoitettu vain nuorille, jotka sairastavat jotakin reuma- tai tuki- ja liikuntaelinsairautta.

Mukaan Nurekatiimiin?

Toivotamme lämpimästi kaikki reumasairauksia sairastavat nuoret mukaan järjestämiimme tapahtumiin ja tapaamisiin. Olemme lämminhenkinen yhteisö johon kaikki ovat tervetulleita omana itsenään. Lisäksi kaikki kiinnostuneet voivat seurata meitä somessa ja tutustua aiemmin tekemiimme sisältöihin.


Nurekatiimi toimii vapaaehtoisvoimin. Mikäli olet kiinnostunut vapaaehtoistehtävistä Nurekatiimissä, ole yhteydessä eeva.saila@reumaliitto.fi tai p. 0445630084 niin jutellaan lisää! Voit myös lähestyä meitä Nurekatiimin somekanavien kautta.

Yhdistystoimintaa

Nuoret selaavat yhdessä tietokonetta.

Suomen Reumanuoret

Suomen Reumanuoret ry on yhdistys kaikille eri reumasairauksia sairastaville lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille aina 35 ikävuoteen asti. Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää vertaistukitoimintaa ja tiedotusta jäsenille sekä edistää reumanuorten asioita.
Suomen Reumanuorten valtakunnallinen yhdistys on perustettu vuoden 2014 alussa.


Ota yhteyttä ja liity joukkoon!
info@suomenreumanuoret.fi Löydät meidät myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.

Nuorten toiminta omalla paikkakunnallasi

Reumaliittoon kuuluu jäsenyhdistyksiä ympäri Suomen.

Voit tiedustella oman paikkakuntasi reumayhdistyksestä mahdollisista nuorten ja nuorten aikuisten ryhmistä. Voit myös kertoa kiinnostuksestasi tällaista ryhmää kohtaan. Tukea ja apua nuorten toiminnan käynnistämiseen omalla paikkakunnalla voit kysyä Reumaliitosta.

Suomen Reumanuorten lisäksi toimii myös useita muita valtakunnallisia, diagnoosikohtaisia yhdistyksiä.

Reumareissu kokosi nuoret yhteen kesällä 2022

Nurekatiimi ja Suomen Reumanuoret järjestivät kesällä 2022 yhdessä kuusi tapahtumapäivää, joiden tavoitteena oli koota yhteen lähialueilla asuvat, reumaa sairastavat nuoret ja nuoret aikuiset.
Reissu sisälsi tutustumista muihin reumaa sairastaviin nuoriin, rentoa yhdessäoloa, tietoa, leikkimielistä kisailua ja muita aktiviteetteja. Nurekatiimin Youtube-kanavalta löytyy videokooste Reumareissun tapahtumista.

Nuori nainen istuu riippumatossa yläpuolellaan banderolli jossa teksti reumareissu.

Muuta sisältöä

Kaverina #näkymätönsairaus -kampanja

IBD (Crohnin tauti ja colitis ulcerosa), lastenreuma ja psoriasis ovat pitkäaikaissairauksia, jotka eivät aina näy päällepäin, mutta joiden vaikutukset ulottuvat pintaa syvemmälle. 

Kaverina #näkymätönsairaus -kampanja auttaa ymmärtämään, miten pitkäaikaissairaus vaikuttaa nuoren elämään. Kampanja on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille, heidän läheisilleen sekä opettajille.

Kampanjan ovat toteuttaneet yhteistyössä IBD ja muut suolistosairaudet ryPsoriasisliitto ja Suomen Reumaliitto.

Neliosaisessa videosarjassa kolme nuorta, Lotta, Miklas ja Julianna, jakavat ajatuksiaan sairastamisesta. Reuma, IBD ja psoriasis eivät välttämättä näy päälle päin, mutta vaikuttavat monin tavoin elämään. Kohtaamisessa on mukana myös Suomen Reumaliiton projektipäällikkö Tarja Pakkala. Ensimmäisessä jaksossa käsitellään ajatuksia sairastamisesta. Videot ovat tuottaneet yhteistyössä Reumaliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Psoriasisliitto ja Abbvie.

Siipirikko-laulu

Reumaliitto toteutti vuonna 2017 yhteistyössä Helsinki Recordsin kanssa Siipirikko-laulun, jonka sanat ovat syntyneet reumaa sairastavien lasten ja nuorten omista ajatuksista, toiveista ja kokemuksista. Kappaleen esittää Nuppu.

Nuppu – Siipirikko (kesto 3.58)

Katso videoluento lastenreumasta

Lastenreuma eli juveniili idiopaattinen artriitti (JIA) on krooninen tauti, jonka oireena on pitkäaikainen niveltulehdus. Juveniilillä viitataan siihen, että oireet ilmaantuvat yleensä ennen kuin lapsi on täyttänyt 16 vuotta ja diagnoosi ei muutu vaikka potilas vanhenee. Voit lukea lisää lastenreumasta Lastenreuma-aapisesta.

Lastenreumasta eli juveniilista artriitista kertoo verkkoluennollamme lastentautien erikoislääkäri ja lastenreumatologi Katriina Mikola. Luennon järjestämistä tukevat Novartis ja Pfizer.

Lastenreuma verkkoluento, Lastentautien erikoislääkäri ja lastenreumatologi Katriina Mikola.

Reumaliiton uutiskirje lapsiperheille ja nuorille

Lapsiperheille ja nuorille kootaan omaa sähköistä uutiskirjettä 2-3 kertaa vuodessa. Liity joukkoon ja tilaa lasten ja nuorten oma uutiskirje. Saat ajankohtaista tietoa Reumaliiton palveluista ja lapsiperheille ja nuorille suunnatuista tapahtumista.