Kansanterveys- ja liikuntajärjestönä innostamme ihmisiä pitämään hyvää huolta itsestään ja tuki- ja liikuntaelimistöstään terveellisillä elämäntavoilla.
Yhdessä jäsenyhdistyksiemme kanssa luomme edellytyksiä reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien hyvinvoinnille sekä kunto-, terveys- ja harrastusliikunnalle.
Yhdistykset hyvinvoinnin edistäjinä
Jäsenyhdistystemme liikuntaryhmät, tapahtumat ja retket tarjoavat liikunnan iloa, yhdessäoloa ja hyvinvointia osallistujilleen. Liikuntatoimintojen lisäksi yhdistykset järjestävät myös muunlaista osallistujiensa hyvinvointia edistävää toimintaa, kuten Reumatroppi-toimintaa, jonka keskiössä on iloinen yhdessäolo hyvinvoinnin parissa. Reuma- ja tules-yhdistysten rooli reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien terveyden ja hyvinvoinnin edistäjinä on merkittävä.
Poimi tältä sivustolta ideoita ja vinkkejä mukaasi ja vie ne ilahduttamaan yhdistystänne!
Yhdistysten liikuntatoiminta
Reumaliitto tarjoaa jäsenyhdistystensä kanssa monipuolisia liikuntapalveluita. Suosituimpia liikuntamuotoja ovat vesiliikunta, kuntosali ja tuolijumppa. Tämän lisäksi yhdistyksissä liikutaan mm. Asahin, Vire-Laviksen ja peliryhmien merkeissä. Ryhmät sopivat eri tasoisille ja toimintakyvyltään erilaisille henkilöille.
Reumaliitolla on sopimukset musiikin julkisesta esittämisestä jäsenyhdistyksissään Teosto ry:n ja Gramex ry:n kanssa.
Reumaliitto raportoi vuosittain musiikin käytöstä Teostolle ja Gramexille jäsenyhdistyksille toteutetusta liikunta- ja hyvinvointikyselystä saatujen vastausten avulla (mm. tiedot liikuntaryhmien ja musiikkiliikuntaryhmien määristä).
Yhdistyksien tueksi on laadittu palautelomakepohja, jota yhdistykset voivat halutessaan hyödyntää omassa toiminnassaan. Palautelomakkeella voi kerätä tietoa osallistujilta liikunta- ja hyvinvointitapahtumista mm. toiminnan kehittämiseksi ja raportointia varten.
Liikuntavastaavat ovat liikunnan mahdollistajia ja puolesta puhujia omassa yhdistyksessä. Kyseessä on vapaaehtoistehtävä, johon yhdistyksen hallitus voi erikseen kyseiseen rooliin haluavan henkilön nimetä. Liikuntavastaava voi olla myös itse hallituksen jäsen, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Hallitukseen kuulumaton liikuntavastaava voi osallistua kokouksiin pyydettäessä.
Liikuntavastaava koordinoi yhdistyksen liikuntatoimintaa ja toimii muun muassa yhteyshenkilönä liikunnan asioissa liittoon ja kuntaan päin. Liikuntavastaava voi toimia myös liikunnan vertaisohjaajana yhdistyksessään, jos kiinnostusta ja aikaa riittää.
Liikuntavastaan roolissa toimiminen ei vaadi aiempaa kokemusta tai erityistä osaamista – tarvitaan vain intohimoa terveyden edistämiseen ja halua tehdä hyvää omassa yhteisössä.
Liikuntavastaavan rooliin ja tehtäviin voit tutustua lisää täältä.
Tutustu myös alempana löytyviin tietoihin uuden liikuntavastaavan tavoittamiseen liittyen.
Puuttuuko yhdistyksestänne liikuntavastaava? Tai haluaisiko liikuntavastaavanne itselleen työparin?
Hyödyntäkää alla olevaa hissipuhetta ja markkinointitekstiä uuden liikuntavastaavan tavoittamisessa.
Hissipuhe on laadittu kiteyttämään liikuntavastaavan roolia yhdistystoimijoille ja tukemalla potentiaalisen liikuntavastaavan tavoittamisessa, esim. helpottamalla puheeksi ottoa.
”Liikuntavastaava on yhdistyksen liikunnan puolesta puhuja ja mahdollistaja. Roolissa toimimisen tärkeimmät työkalut ovat hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky innostaa muita liikkumaan ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Liikuntavastaavan rooli ei vaadi aikaisempaa kokemusta tai erityistä osaamista – tarvitset vain intohimoa terveyden edistämiseen.
Liikuntavastaavana pääset vaikuttamaan yhdistyksemme liikuntatoimintaan ja organisoimaan sitä. Tehtävänkuvaa voi muokata omannäköiseksi. Tehtävässä tukena toimii yhdistyksemme hallitus. Olisi hienoa saada sinut mukaan!”
Markkinointitekstiä voi hyödyntää yhdistyksen omissa viestintäkanavissa potentiaalisen liikuntavastaavan tavoittamiseksi. Tekstiä voi hyödyntää esim. yhdistyksen verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavissa ja paperisen ilmoituksen tekemisessä.
Tekstiä voi halutessaan muokata.
Markkinointiteksti liikuntavastaavan tavoittamiseksi löytyy täältä.
Liikuntavastaavien perehdytys järjestetään uusille liikuntavastaaville kerran vuodessa Reumaliiton toimesta.
Liikuntavastaavien perehdytys järjestettiin edellisen kerran keväällä 2025. Seuraava perehdytys järjestetään keväällä 2026.
Liikuntavastaavien etätreffit kokoavat valtakunnallisesti yhteen reuma- ja tules-yhdistysten liikuntavastaavat. Etätreffeiltä saadaan tukea ja ideoita yhdistysten liikuntatoiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen sekä kuullaan muiden yhdistysten liikuntakuulumisia. Etätreffejä järjestetään 1 x keväällä ja 1 x syksyllä.
Seuraavat liikuntavastaavien etätreffit to 25.9.2025 klo 17-18.30. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.
Reumaliiton TULE-huoltamo on palvelupiste, jossa on tarjolla tuki-ja liikuntaelimistön toimintakykytestausta – katsastusta, liikuntaopastusta ja -neuvontaa sekä tietoa liiton tule-terveyttä tukevista palveluista.
Huoltamotestit voi suorittaa omatoimisesti, joskin testaaja voi ohjata testien suorittamista.
Yhdistykset voivat hyödyntää TULE-huoltamoa toiminnassaan, esim. erilaisissa tapahtumissa.
Mikäli suorituksissa havaitaan toimintakyvyn heikkenemistä, on syytä itse tai ammattilaisen kanssa arvioida parantavien toimien kuten liikunnan tarvetta.
Tietoa TULE-huoltamosta, ohjeet testien toteuttamiseen ja ohjeet tulosten tulkintaan löydät täältä.
Löydät tulostettavan testit ja katsastuskortin täältä.
Poimi vinkki!
Reumatroppitoiminta on iloista yhdessäoloa ja innostavaa tekemistä terveyden hyvinvoinnin parissa. Toiminta on kehitetty Reumaliitossa vuosina 2020-23.
Onko yhdistyksenne tutustunut jo Reumatroppitoiminnan luovan toiminnan materiaaliin?
Tutustu luovan toiminnan materiaaliin täältä. Ja kokeilkaa luovaa toimintaa yhdistyksessänne!
Reumaliiton aineistoja toiminnan tueksi
Reumaliiton tuottamista materiaaleista löydät mm. hyvinvointiaiheisia luentoja ja liikuntavideoita sekä muita vinkkejä toimintaan.
Sivustolta löydät tietoa ja vinkkejä hyvinvointiin liittyvistä aiheista muun muassa asiantuntijaluentojen, harjoitevideoiden ja vertaiskokemusten muodossa.
Kipu on yleinen reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien oire. Reumaliitto tarjoaa ryhmänohjaajille Kolmen kerran kipuryhmän ohjausmateriaalin. Oheisen materiaalin avulla voit ohjata kolme kivun omahoitoa tukevaa ryhmäkertaa.
Reumaliitto tarjoaa ryhmänohjaajille Viiden kerran fibromyalgiaryhmän mallin. Oheisen materiaalin avulla voit ohjata fibromyalgiaa sairastaville viisi ryhmäkertaa, joissa osallistujat oppivat lisää omasta sairaudestaan, sen omahoidosta ja pääsevät keskustelemaan vertaisten kanssa.
Hyvinvointiaiheita voidaan käsitellä myös kertaluonteisen Hyvinvointi-illan merkeissä. Teemakohtaisen illan järjestäminen on tehty järjestäjälle helpoksi valmiin materiaalin avulla.
Materiaalipankki: kootusti erilaisia materiaaleja liikkumisesta ja elintavoista.
Liikunta- ja hyvinvointikampanjat
Reumayhteisö retkeilee syyskuussa
Reumaliitto kutsuu reumayhteisön käynnistämään syksyn toimintakauden jälleen kotiseutukävelyillä! Kannustamme reuma- ja tulesyhdistykset järjestämään syyskuun aikana opastettuja retkiä lähiympäristöönsä.
Lähiympäristö tuo hyvinvointia. Ympäröivä luonto ja kotikulmien kulttuurihistoria saavat sekä kehon että mielen virkeäksi. Katselemalla lähiympäristöä uusin silmin saa myös lisää intoa omatoimiseen liikkumiseen.
Kotiseutukävelyt ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, joilla Reumaliitto on mukaan neljättä kertaa. Lähtisikö teidän yhdistyksenne tänä vuonna mukaan tähän Euroopan suurimpaan yleisötapahtumien kokonaisuuteen? Osallistumalla reumayhdistykset saavat maksuttomia materiaaleja, sekä yleisötapahtumansa koko Euroopan laajuiseen tapahtumakalenteriin.
Kun järjestät retken vain oman yhdistyksen väelle, ilmoita se tilastointia varten Reumaliittoon: sini.hirvonen@reumaliitto.fi, puh. 044 901 72 32.
Kulttuuriympäristöpäivien tilaisuuksien toivotaan olevan kaikille avoimia ja maksuttomia ja Reumaliitto kannustaa tähän – näin retket voivat toimia myös oman yhdistyksen toiminnan markkinointina uusille ihmisille.
Tänä vuonna juhlitaan teemalla Rakennettu perintömme.
Reumaliiton Liikettä niveliin -kampanja kannustaa keväisin liikkumaan itselle mielekkäällä tavalla ja näkemään arjen pienimmätkin liikkumishetket hyvinvointia edistävänä.
Kampanjaa vietetään seuraavan kerran 1.4.-30.4.2026.
Reumaliiton Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä (HYTE-työryhmä) on perustettu vuonna 2023. Työryhmän tarkoituksena on Reumaliiton ja sen jäsenyhdistyksien terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimintojen vahvistaminen ja liikuntatoimintojen kehittäminen. Ryhmän toiminnan avulla halutaan vastata entistä paremmin yhdistyksiltä nousseisiin tarpeisiin ja toiveisiin.
HYTE-työryhmä koostuu 11 jäsenyhdistystemme edustajasta. Ryhmän toimintaa koordinoi liitossa Kirsi Kaipainen-Pyykkö, kirsi.kaipainen-pyykko@reumaliitto.fi.
Tarja Honkanen / Vantaan Reumayhdistys
Anna-Liisa Kilpeläinen / Kuhmon Reumayhdistys
Seppo Lehikoinen / Joensuun Reumayhdistys
Merja Söderholm / Suomen Sklerodermayhdistys
Sari Pelttari / Lupus Suomi
Hanna Jantunen / Virtain Reumayhdistys
Eija Talvitie / Loimaan Seudun Reumayhdistys
Marja-Riitta Karjalainen / Taivalkosken Reuma ja Tules
Eveliina Mykrä / Nastolan Reuma ja Tules
Anna-Maija Haaramo / Kyrönmaan Reumayhdistys
Kristiina Kallioniemi / Naantalin Seudun Reumayhdistys
Tavoitteemme on reumasairauksia sairastavien mielekäs elämä ja mahdollisuus liikkua ja harrastaa monipuolisesti itselle mieluisilla tavoilla.
Kiitos, että olette yhdistyksenä tekemässä kanssamme tätä työtä!
Liikunnan ja hyvinvoinnin edistämistyön tukenasi on: