Siirry sisältöön

Liikunta

Reumaliitto on valtakunnallinen liikuntajärjestö, joka tarjoaa jäsenyhdistystensä kanssa monipuolisia liikuntapalveluja. Yhdessä edistämme liikunta-aktiivisuutta, tule-terveyttä ja hyvinvointia.

joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita ikäihmisiä jumppaa tuolien ympärillä liikuntasalissa.

Reumasairaudet ja liikunta

Reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaalle aktiivinen liikkuminen kohtuullisessa määrin on keskeinen osa sairauden hoitoa sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Eriasteinen liikunta, tarvittaessa liikuntaa helpottavien apuvälineiden avulla, kuuluu kaikissa vaiheissa näiden sairauksien hoitoon: ennaltaehkäisijänä, varsinaisena hoitomuotona ja kuntoutuksena.

Sopivasti tuki- ja liikuntaelimiä kuormittava, säännöllinen liikunta on tärkein keino pitää tuki- ja liikuntaelimistö toimintakykyisenä. Säännöllinen liikkuminen yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon, tukee painonhallinnassa ja vähentää tätä kautta nivelille kohdistuvaa kuormitusta liikkuessa. Liikunnan avulla voidaan myös ehkäistä liitännäissairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia.

Tutkimukset osoittavat, että reumasairaat hyötyvät:

  • liikkuvuusharjoittelusta
  • lihasvoimaharjoittelusta
  • kestävyysharjoittelusta.

Reumasairauksia sairastaville voidaan pääsääntöisesti soveltaa yleisiä terveysliikuntasuosituksia. Oikein toteutettuna liikunta on turvallista eikä vaikuta sairauden aktiivisuuteen.

Reumasairauksia sairastaville voidaan pääsääntöisesti soveltaa yleisiä liikkumisen suosituksia:

Reumasairautta sairastavan liikunnassa tulee huomioida sairauden vaihe. Kuumottavat ja turvonneet nivelet, leposärky ja epänormaali väsymys saattavat olla merkkejä taudin aktiivisuudesta:

  • Aktiivivaiheessa on tärkeää yksilöllinen liikuntaohjelma, jolla säilytetään nivelten liikkuvuus, lihaskunto ja toimintakyky. Nivelten liikeradat käydään lävitse päivittäin kipujen sallimissa rajoissa. Liikkeet voi aloittaa pienellä liikkeellä ja vähitellen suurentaa liikerataa. Aktiivivaiheessa kannattaa suosia kevyttä liikuskelua ja levätä aina tarvittaessa, omia tuntemuksia kuulostellen. Tarvittaessa voi käyttää apuna esim. kylmähoitoa tulehtuneen nivelen alueella.
  • Kroonisessa vaiheessa voi liikkua monipuolisemmin ja kuormittavammin. Akuuttiin vaiheeseen verrattuna harjoittelu voi olla enemmän lihasvoimia, kestävyyskuntoa, motorista koordinaatiota, taitoa ja tasapainoa kehittävää.

Fyysisesti aktiivinen elämäntapa ylläpitää nivelrustojen terveyttä. Energiaa kuluttava fyysinen aktiivisuus myös ehkäisee ylipainon kehittymistä ja sitä kautta nivelvaivoja. Ennen tekonivel- ja puhdistusleikkauksia tulisi kiinnittää erityistä huomiota leikattavan nivelen seudun lihasten lihaskuntoharjoitteluun. Hyvä lihaskunto nopeuttaa huomattavasti toipumista.

Nivelvaurioiden ja liikuntavammojen ennaltaehkäisyn näkökulmasta liikkuessa tulee välttää virhe- ja ylikuormitusta sekä tapaturmille altistumista. Tärkeää on myös kiinnittää huomiota mm. hyvää lämmittelyyn ennen harjoittelua sekä palautumiseen.

  • Kokeilemalla  jokaisen on mahdollista löytää itselle parhaiten sopivimmat liikuntamuodot.
  • Käänny aina tarvittaessa ammattilaisen puoleen liikkumiseen liittyvistä asioista.

.

Liikuntaa voi harrastaa lukuisin eri tavoin. Liikuntamuotojen ja -lajien valikoima on lähes ääretön ja jokainen voi löytää itselleen sopivan liikuntamuodon.

Eri liikuntalajeja voidaan helposti soveltaa ja liikuntaan on saatavilla monenlaisia apuvälineitä. Liikunnan soveltamisessa vain mielikuvitus on rajana!

Esimerkkejä suositeltavista liikuntamuodoista:

Vesiliikunta

Lämminvesivoimistelu on suosituin reumayhdistyksien järjestämä liikuntalaji. Lämpimässä vedessä liikunta vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä rentouttaa lihaksia. Veden kantava voima, noste, tukee ja helpottaa liikesuorituksia ja säästää niveliä. Toisaalta veden vastustava voima parantaa lihasvoimaa ja vesiliikunnalla voi kehittää kestävyysominaisuuksia. Vesivoimisteluun saa vaihtelua musiikilla ja erilaisilla välineillä.

Kävely

Arkiliikunta muodostaa perustan kaikelle liikkumiselle. Kävellä voi lähes missä vain ja se on ilmaista. Suosi tarvittaessa pehmeämpi alustoja asfaltin sijaan, kuten metsäpolkuja. Tärkeää on kiinnittää huomiota myös oikeanlaisiin jalkinevalintoihin. Suosi talvella esim. nastakenkiä kaatumisten ehkäisemiseksi.

Pyöräily

Pyöräily on nivelystävällistä liikuntaa, joka kehittää kunnon eri osa-alueita, kuten kestävyyskuntoa, alaraajojen lihaskuntoa ja liikkuvuutta sekä tasapainoa.

Tarvittaessa pyörään on saatavilla erilaisia lisäosia, joiden avulla voi pyörää muokata itselleen sopivammaksi. Tärkeää on valita itselleen sopiva pyörä ja katsoa säädöt itselleen sopiviksi. Esim. etukumara-asento kuormittaa eniten niska-hartiaseutua ja voi olla osalle selkävaivoista kärsiville epäsopiva. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaiten sopivan pyörän ja ajoasennon.

Pitkäaikainen kipu on lähes aina osa tuki- ja liikuntaelinsairautta. Tavallisesti kipu johtuu tulehduksesta, mutta etenkin nivelten liikeratojen pienentyessä myös lihasjännitys ja virheellinen kuormitus aiheuttavat kipuja.

Kipu ei saisi ohjata liikkumattomuuteen, sillä sen seurauksena nivelen rakenteessa, aineenvaihdunnassa ja toimintakyvyssä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat samaan epäedulliseen suuntaan kuin itse sairaus. Nivelrusto sekä niveltä ympäröivät pehmytkudokset tarvitsevat säännöllistä kuormitusta koko nivelen liikeradalla säilyäkseen toimivana.

Liikunta lievittää kipuja ja kipujen lievittyessä toimintakyky paranee. Usein kivut harjoituksen jälkeisinä päivinä johtuvat liian voimakkaasta harjoittelusta tai virheellisestä liikesuorituksesta.

Tulehdukselliset reumasairaudet ja liikunta

Liikunta on tärkeä osa tulehduksellisten reumasairauksien hoitoa ja kuntoutusta. Tutustu luentoon ja opi, mitä tulehduksellisissa reumasairauksissa ja liikunnassa tulisi erityisesti ottaa huomioon.

Oppaat ja esitteet

Oppaat on tarkoitettu kannustukseksi reumasairauksia sairastavalle ja hänen läheisilleen sekä liikuntaneuvonnan tueksi.

Lastenreuma ja liikunta -opas

Lastenreuma ja liikunta -opas kertoo lastenreuman vaikutuksista liikuntaan. Vuonna 2018 ilmestynyt opas on tarkoitettu sekä lapselle itselleen että vanhemmille, päiväkodille ja koululle. Oppaaseen on koottu liikuntaohjeita eri ikäisille lapsille ja nuorille, aina pikkulasten huvipuistoleikistä teini-ikäisille tarkoitettuun kuntosaliohjelmaan asti.

Jumppasali

Reumaliiton YouTube-kanavan Jumppasalista löydät videoita liikunnallistamaan arkeasi!

Kirkaissa vaatteissa olevat naiset jumppaavat värikkäillä jumppakuminauhoilla.

Liikunnan apuvälineet

Liikkumisen tueksi on kehitetty erilaisia apuvälineitä, jotka osaltaan mahdollistavat toimintarajoitteisten tasavertaisen osallistumisen toimintaan. Välineitä on mahdollista lainata, vuokrata tai ostaa. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaiten sopivat apuvälineet.

Välineet.fi on toimintavälineitä sekä vammaisurheilun- ja liikunnan apuvälineitä vuokraavien tahojen yhteinen verkkopalvelu. Sivustolta löydät myös tietoa mm. laskettelukeskuksista ja keilahalleista, jotka tarjoavat apuvälineitä erityisryhmille.

Kysy liikunnan apuvälineiden lainamahdollisuuksista myös oman kuntasi liikuntatoimesta!

Kysy liikunnasta

Suomen Reumaliitto on valtakunnallinen liikuntajärjestö, joka tarjoaa jäsenyhdistyksiensä kanssa reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville soveltuvaa liikuntatoimintaa. Yhdessä edistämme sairastavien liikkumisen edellytyksiä, fyysistä aktiivisuutta sekä terveyttä ja hyvinvointia. Teemme valtakunnallista ja paikallista vaikuttamistyötä soveltavan liikunnan kentällä.

Mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä, olethan meihin yhteydessä!

Reumaliiton liikunnan ja terveyden asiantuntijalta saat tietoa ja opastusta mm. liikkumiseen liittyvissä asioissa:

Kirsi Kaipainen-Pyykkö (TtM, th/sh) | Liikunnan ja terveyden asiantuntija kirsi.kaipainen-pyykko@reumaliitto.fi, p. 044 434 15 88.

 

Jäsenyhdistyksiemme liikuntaryhmät, tapahtumat ja retket tarjoavat liikunnan iloa, yhdessäoloa ja hyvinvointia osallistujillensa. Lähes 150 vapaaehtoista liikuntavastaavaa, eli reumatraineria, organisoivat jäsenyhdistyksiemme liikuntatoimintaa. Moni jäsenyhdistyksemme tekee usein tiivistä yhteistyötä kunnan liikuntatoiminnan ja muiden paikallisten palveluntuottajien kanssa.

Jäsenyhdistyksiemme yhteystiedot löydät täältä.

Oman hyvinvointialueesi terveyspalveluista ja/tai kunnan liikuntatoimesta saat tietoa kaikille avoimesta liikunnasta, liikuntaneuvonnasta ja mahdollisista liikuntaetuuksista sairastaville.

Löydät yhteystiedot esim. oman kuntasi/hyvinvointialueesi verkkosivuilta.