Siirry sisältöön

Arkea tukevat kurssit

Reumaliitto järjestää vuonna 2024 vertaistukeen perustuvia lähi- ja verkkokursseja reumaa ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville.

Iloisia ihmisiä istuu ulkona nurmikolla.

Tietoa kursseista

Arkea tukevia kursseja järjestetään yksilö- pari- ja verkkokursseina. Kurssit toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön avustusosaston (STEA)Veikkauksen tuotoista myöntämän avustuksen turvin. Vuoden aikana järjestetään yhteensä noin 20 lähi- ja verkkokurssia.

Kurssien työskentelytapana ovat ammattilaisten ohjaama ryhmätoiminta, keskustelut ja harjoitukset. Lähikursseilla on myös liikuntaa. Lähikurssit kestävät tavallisimmin viisi päivää. Verkkokursseilla on 5–6 kokoontumiskertaa.

Lähikursseilla omavastuuosuus on 50 euroa, joka laskutetaan osallistujilta ennen kurssin alkua. Hintaan sisältyy ohjelma, täysihoito ja majoitus kahden hengen huoneissa.

Kurssien teemoja

  • henkiset voimavarat ja sairauden kanssa jaksaminen
  • kipu- ja uupumuskokemukset ja niiden kanssa selviytyminen
  • ihmissuhteet ja arjen haasteet.

Näin haet kurssille

Kursseille haetaan pääsääntöisesti sähköisellä hakemuslomakkeella. Linkki löytyy kunkin kurssin kuvauksen kohdalta. Hakemukseen ei tarvita liitteitä.

Lisätietoja: Merja Karvonen, puh. 044 4915 496 (varmimmin maanantaisin klo. 11.00–13.00) tai merja.karvonen@reumaliitto.fi.

Parikurssit

Parikurssit ovat tarkoitettu pariskunnille, joista toisella tai kummallakin on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Kurssit perustuvat vertaistuelliseen kohtaamiseen.

Kivun kanssa tasapainoon parisuhteessa -parikurssi

Teams + Lohja spa, Karjalohja
Viikko 42: 14.-20.10.2024
2x teams tapaaminen + kurssiviikonloppu (pe-su): 18.-20.10.2024
Haku päättyy 1.9. klo. 16.00


Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Kurssilla käsitellään parisuhteeseen ja sairauden kanssa elämiseen liittyviä teemoja. Ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä, joilla tuetaan ja vahvistetaan parisuhdetta. Lisäksi luvassa vesiliikuntaa ja mukavaa yhdessä oloa!

Kurssi sisältää 2x teams-tapaamista (arki-iltoina) sekä kurssiviikonlopun (pe-su) Lohja spassa. Teams-tapaamiset järjestetään samalla viikolla kurssiviikonlopun kanssa. Tarkempi ohjelma lähetetään osallistujille ennen kurssin alkua. Kurssin vetäjinä toimivat psykologit. 

Mukaan otetaan 8 paria. Kurssi sisältää täysihoidon, eli ruokailut ja majoituksen kahden hengen huoneissa. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa/ henkilö eli 100e/ kahdelta henkilöltä.

Yksilökurssit

Yksilökurssit ovat tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Kurssit perustuvat vertaistuelliseen kohtaamiseen. 

Vaelluskurssi

Vuokatin ranta, Vuokatti
9.-13.9.2024
Haku päättyy 28.7. klo. 16.00

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus ja joita retkeily, päivävaellukset ja luonnossa liikkuminen kiinnostavat. Kurssilla on mahdollisuus nukkua yksi yö ulkona. Kurssilla pääset nauttimaan luonnosta turvallisesti ammattilaisten ohjauksessa. 

Kurssilla tehdään päivittäin päivävaelluksia. Luonnossa liikkumisen lisäksi ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä fysioterapeutin pitämiä tieto- ja liikuntaosuuksia hyvinvointia lisäävistä teemoista. Kurssin vetäjinä toimivat fysioterapeutit/eräopas.

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon: ruokailut ja majoituksen kahden hengen huoneissa huonekaverin kanssa. Kurssin omavastuuosuus on 100 euroa.

Monisairaiden -kurssi

Vesileppis, Leppävirta
30.9-4.10.2024
Haku päättyy 18.8. klo. 16.00

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus sekä sen lisäksi ainakin yksi muu pitkäaikaissairaus. Kurssilla käsitellään useamman pitkäaikaissairauden kanssa elämistä ja niihin liittyviä teemoja (esim. kipua, uupumusta) sekä arjessa jaksamista.

Kurssilla etsitään voimavaroja omaan arkeen. Ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä. Lisäksi ohjelma sisältää vesiliikuntaa ja mukavaa yhdessä oloa! Kurssin vetäjinä toimivat psykologit. 

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon, eli ruokailut ja majoituksen kahden hengen huoneissa huonekaverin kanssa. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa. 

Sateenkaarikurssi

Lohja spa, Karjalohja
21.-24.11.2024
Haku päättyy 29.9. klo. 16.00

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus ja jotka kuuluvat sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. Kurssin aiheena on sairauden kanssa eläminen ja seksuaalisuus.

Ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä. Teemana ovat seksuaalisuuden monimuotoisuus sekä pitkäaikaissairauden kanssa eläminen ja sen vaikutukset seksuaalisuuteen. Lisäksi luvassa on rentoutushetkiä ja mukavaa yhdessä oloa! Kurssin vetäjänä toimii seksuaaliterapeutti. 

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon, eli ruokailut ja majoituksen yhden tai kahden hengen huoneissa. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa. 

Energiaa elämään -kurssi, syksy 2024

Kuortaneen urheiluopisto, Kuortane
25.-29.11.2024
Haku päättyy 13.10. klo. 16.00

Energiaa elämään -kurssi on kohdennettu ensisijaisesti tulehduksellista reumasairautta sairastaville henkilöille, joilla on haasteita liikkumisessa ja toimintakyvyssä pitkäaikaissairaudesta johtuen.

Kurssilla kokeillaan matalalla kynnyksellä liikkumista sekä erilaisia lajeja ammattilaisten ohjaamana turvallisessa vertaistukiryhmässä. Saatat löytää uuden oman jutun arkeen sekä keinoja soveltaa liikuntaa itselle sopivaksi! Kurssilla on mahdollisuus tutustua omaan kehoonsa paremmin, lisätä omaa aktiivisuuttaan sekä liikkumisen valmiuksia. Kurssilla etsitään voimavaroja arkeen oman kehon ja liikkeen sekä vertaistuen kautta .Kurssin vetäjänä toimivat fysioterapeutit.  

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon, eli ruokailut ja majoituksen kahden hengen huoneissa huonekaverin kanssa. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa. 

Kipu ja uupumus -kurssi, joulukuu 2024

Teams + Vesileppis, Leppävirta
Viikko 49: 2.-8.12.2024
2x teams tapaaminen ja kurssiviikonloppu (pe-su) 6.-8.12.2024

Haku päättyy 20.10. klo. 16.00

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on reuma tai muu tuki- ja liikuntaelin sairaus. Kurssilla käsitellään kipua ja uupumusta sekä etsitään voimavaroja arjessa jaksamiseen. Ohjelmassa on vertaistuellisia, ammatillisesti ohjattuja keskusteluja sekä erilaisia harjoituksia ja tehtäviä. Lisäksi ohjelma sisältää vesiliikuntaa ja mukavaa yhdessä oloa!

Kurssi sisältää 2x teams-tapaamista (arki-iltoina) sekä kurssiviikonlopun (pe-su) Vesileppiksessä. Teams-tapaamiset järjestetään samalla viikolla kurssiviikonlopun kanssa. Tarkempi ohjelma lähetetään osallistujille ennen kurssin alkua. Kurssin vetäjinä toimivat psykologit.

Mukaan otetaan 14 henkilöä. Kurssi sisältää täysihoidon, eli ruokailut ja majoituksen kahden hengen huoneissa huonekaverin kanssa. Kurssin omavastuuosuus on 50 euroa. 

Varhaisnuorten kurssit

Olen ainutlaatuinen (9–12-vuotiaat) -varhaisnuorten kurssi

Ajankohta: 21.-24.11.2024

Kurssin tarkemmat tiedot ja hakulomake aukeavat lähempänä kurssin alkua.

Verkkokurssit

Kirjoittamisen iloa -verkkokurssi

Tapaamiset Teamsissa.

Haku päättyy 8.9. klo. 16.00.

Pienten harjoitusten avulla herätellään mielikuvitusta. Pääpaino omasta elämästä kirjoittamisessa. Ryhmässä keskustellaan kirjoittamisen herättämistä ajatuksista. Aiempaa kokemusta kirjoittamisesta ei tarvita. 

Välineinä käyvät yhtä hyvin kynä ja vihko tai tietokone ja tekstinkäsittelyohjelma. Kokoontumisten välillä on vapaaehtoisia kirjoitustehtäviä.

Mukaan otetaan 12 osallistujaa. Verkkokurssi on osallistujille maksuton, mutta jos otat kurssipaikan vastaan ja jätät tulematta kurssille tai peruutat sen ilman lääkärintodistusta, joudut maksamaan käyttämättä jääneestä kurssipaikasta 50 euron korvauksen.

Vahva minä -yhteistyökurssi Luustoliiton kanssa

Tapaamiset Zoomissa.

Haku päättyy: 15.9. klo. 16.00

Sähköinen hakemuslomake

Kurssi on tarkoitettu aikuisille, joilla on todettu nivelreuma ja osteoporoosi tai osteopenia. Kurssin tavoitteena on tukea arkeasi ja toimintakykyäsi sekä voimavarojesi vahvistumista. Kurssilta saat tietoa, taitoa ja motivaatiota oman terveyden ylläpitämiseen sekä luottamusta omiin kykyihisi ja mahdollisuuksiisi. Kurssiteemoja käsitellään kurssilla ammattilaisten alustusten, pari- ja ryhmäkeskustelujen, omien pohdintojen sekä pienten arjen tehtävien avulla.

Kurssin vetäjinä toimivat toimintaterapeutti ja fysioterapeutti. 

Mukaan otetaan 12 osallistujaa. Verkkokurssi on osallistujille maksuton, mutta jos otat kurssipaikan vastaan ja jätät tulematta kurssille tai peruutat sen ilman syytä, joudut maksamaan käyttämättä jääneestä kurssipaikasta 50 euron korvauksen.

Lisätietoja

Kurssikoordinaattori Merja Karvonen
puh. 044 4915 496 (varmimmin maanantaisin klo.11.00–13.00)
tai merja.karvonen@reumaliitto.fi.

Ajankohtaista

Pitkä tie hoitajaksi

20.6.2024

Lukuaika

14 min

Onko reuma riski raskaudessa?

18.6.2024

Lukuaika

4 min