Siirry sisältöön

Tavoitteeksi hyvinvointi

Tästä osiosta saat vinkkejä siihen, miten omaa hyvinvointia tukevia tekoja kannattaa lähteä toteuttamaan omassa arjessa.

Huomaathan, että keväällä 2025 on käynnissä myös Tavoitteeksi hyvinvointi-kampanja (6.1.–28.2.), jossa voit lähteä toteuttamaan pieniä arjen hyvinvointitekoja yhdessä muiden osallistujien kanssa!

Piirroskuva, jossa kolme henkilöä kävelee yhdessä luontoympäristössä kantaen mukanaan lääkepakkausta, porkkanaa ja uimalaseja, eli erilaisia hyvinvointiin liittyviä elementtejä. Yksi henkilöistä kävelee kävelykepin kanssa.

Hyvinvointiteot osaksi omaa arkea

Omien tottumusten ja elintapojen muuttaminen, kuten uneen panostaminen, ateriarytmin säännöllistäminen tai liikunnan lisääminen, on usein helpommin sanottu kuin tehty.

Pienillä, omaan arkeen sopivilla muutoksilla omia tottumuksia on kuitenkin mahdollista muuttaa suhteellisen helposti ja pysyvästi.

Vastaa alla olevaan gallupiin! Vastattuasi näet, mitä muut sivuston kävijät ovat vastanneet.

Mistä lähteä liikkeelle?

Aluksi on hyvä pohtia sitä, miksi haluat muuttaa jotakin omaa tottumustasi ja miksi jonkin hyvinvointia tukevan teon tuominen osaksi omaa arkeasi on juuri sinulle tärkeää. Omien arvojen ja itselle tärkeiden asioiden tunnistaminen on tärkeä askel kohti muutosta.

  • Kirjaa itsellesi ylös arvoja tai asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.
  • Kirjaa jokaisen arvon tai asian perään numero 1 ja 10 väliltä kuvaamaan sitä, kuinka tärkeäksi koet kyseisen asian.
    1 = ei lainkaan tärkeä, 10 = erittäin tärkeä
  • Kirjaa sitten edellisen numeron viereen toinen numero 1 ja 10 väliltä merkiksi siitä, millä tavoin arvo tai asia toteutuu elämässäsi juuri nyt.
    1 = ei toteudu lainkaan, 10 = toteutuu täysin
  • Huomaatko jonkin sellaisen asian, jonka koet tärkeäksi elämässäsi, mutta se ei toteudu tällä hetkellä riittävän hyvin? Tällaisten asioiden tunnistaminen auttaa alkuun muutoksessa ja asettamaan omaan tilanteeseen sopivia tavoitteita.

Ennen tavoitteiden asettamista omia nykyisiä tottumuksia ja nykytilannetta on hyvä havainnoida vielä hieman tarkemmin.

  • Voit esimerkiksi pitää viikon ajan kirjaa nukkumisestasi sekä siihen negatiivisesti tai positiivisesti vaikuttavista asioista. Sama toimii myös liikunta- tai ruokailutottumusten tai ihan minkä tahansa muunkin oman elintavan havainnoinnissa.
  • Näin voit selvittää lähtötilanteesi sekä sen, toimitko arjessasi oikeasti siten, kuten ajattelet toimivasi tai haluaisit toimia. Tämän myötä omaan arkeesi sopivan muutoksen ja tavoitteiden valitseminen on helpompaa.

Tavoitteet auttavat oikeaan suuntaan

Kun olet löytänyt itsellesi tärkeiden asioiden ja oman käyttäytymisesi tarkastelun avulla jonkin muutosta kaipaavan asian omasta arjestasi, sinun kannattaa seuraavaksi asettaa itsellesi sopivia tavoitteita ja tehdä suunnitelma niiden täyttämiseksi.

Piirroskuva, jossa henkilö rastittaa kohtia listasta. Henkilön vieressä elintapoihin viittaavia elementtejä, kuten hedelmiä, kenkä ja päiväkirja.

Hyvä tavoite on:

  • Täsmällinen eli riittävän konkreettinen.
  • Aikataulutettu eli sen täyttymiseen on jokin aikaraja.
  • Realistinen eli sinun on mahdollista saavuttaa se.
  • Mitattava eli sen täyttymistä voi seurata.
  • Olennainen eli sopiva juuri sinun tilanteeseesi.

Kirjaa itsellesi ylös mahdollisimman konkreettisia tavoitteita. Sinulla voi olla pitkän aikavälin tavoite oman hyvinvointisi edistämiseksi sekä pienempiä tavoitteita, jotka auttavat kohti pidemmän aikavälin tavoitetta.

Voit pyrkiä esimerkiksi parantamaan arjen hyvinvointiasi ja jaksamistasi, missä voivat auttaa esimerkiksi itselle sopivien ja mielekkäiden liikuntamuotojen löytäminen, paikallaanolon vähentäminen tai vaikkapa säännöllisen ateria- tai unirytmin ylläpitäminen.

Laajemman tavoitteen saavuttamisessa auttavat pienemmät, lyhyemmän aikavälin tavoitteet esimerkiksi seuraavan päivän tai viikon ajalle. Tavoitteenasi voi esimerkiksi olla:

  • nousta seuraavan viikon ajan joka päivä samaan aikaan ylös sängystä,
  • tauottaa paikallaanoloa tänään illalla nousemalla tv-ohjelman mainoskatkolla ylös sohvalta,
  • kokeilla joka toinen viikko jotakin uutta liikuntamuotoa tai
  • syödä 3-4 tunnin välein, jotta nälkä ei pääse yllättämään.

Mieti erityisesti sitä, että tavoite on realistinen ja omaan tilanteeseesi sopiva. Vaikka taustalla olisivat isommat juurisyyt tai päämäärä, pilko tavoitteesi riittävän pieneksi ja realistiseksi palaseksi. Hyvä tavoite on mieluummin pieni ja saavutettava, kuin kaukainen ja tavoittamattomalta tuntuva. Pienet onnistumiset matkan varrella auttavat säilyttämään motivaation ja jatkamaan kohti seuraavaa tavoitetta!

Tavoitteen viemisessä käytäntöön voi auttaa sen miettiminen, miten, missä, milloin ja kenen kanssa omia pieniä tavoitteita lähtee arjessa toteuttamaan. Voit myös miettiä, miten voit tehdä tavoitteen saavuttamisesta itsellesi mahdollisimman helppoa.

Epäonnistuminen ei tarkoita alusta aloittamista

On tavallista, että matkalla kohti omia tavoitteita kohtaa vastoinkäymisiä. Uuden tavan harjoittelu vaatii toistoja ja harjoittelua, välillä epäonnistumisiakin! Tässä muutama vinkki, miten vastoinkäymisiin voi varautua ja miten niistä huolimatta voi jatkaa eteenpäin:

  • Voit miettiä jo etukäteen, millaisia esteitä tai vastoinkäymisiä olet aiemmin kohdannut. Niiden avulla voit tehdä suunnitelman sen varalle, jos vastaava tilanne tulee eteen uudestaan.
  • Epäonnistumiset kannattaa nähdä oppimismahdollisuutena. Ne auttavat sinua havaitsemaan, missä tarvitset vielä lisää harjoitusta. Saatat myös huomata, että tavoitteesi olikin voimavaroihisi nähden liian suuri, jolloin tavoitteen pilkkominen vieläkin pienemmäksi voi auttaa.
  • Kannattaa myös muistaa, etteivät epäonnistumiset poista onnistumisiasi. Esimerkiksi yhtenä päivänä liian pitkäksi venähtänyt ateriaväli ei pyyhi pois edellisen päivän tasaista ateriarytmiä.
  • Kun haastava hetki tulee eteen, saatamme puhua itsellemme todella syyllistävästi ja rumastikin. Puhisitko näin ystävällesi, joka kohtaa vastoinkäymisen? Muista, että voit itse valita, oletko itsellesi vaativa arvostelija vai lempeä kannustaja!

Oman hyvinvoinnin polku

Oman hyvinvoinnin polulta löydät tietoa, vinkkejä, vertaiskokemuksia ja harjoitteita reumasairauden omahoidon, liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn ja oman hyvinvointisi tueksi.

Etusivulla voit tutustua kaikkiin Oman hyvinvoinnin polun sisältöihin sekä tehdä testin, joka suosittelee juuri sinulle kaikkein sopivimpia sisältöjä.