Tavoitteeksi hyvinvointi
Tästä osiosta saat vinkkejä siihen, miten omaa hyvinvointia tukevia tekoja kannattaa lähteä toteuttamaan omassa arjessa.
Tästä osiosta saat vinkkejä siihen, miten omaa hyvinvointia tukevia tekoja kannattaa lähteä toteuttamaan omassa arjessa.
Omien tottumusten ja elintapojen muuttaminen, kuten uneen panostaminen, ateriarytmin säännöllistäminen tai liikunnan lisääminen, on usein helpommin sanottu kuin tehty.
Pienillä, omaan arkeen sopivilla muutoksilla omia tottumuksia on kuitenkin mahdollista muuttaa suhteellisen helposti ja pysyvästi.
Vastaa alla olevaan gallupiin! Vastattuasi näet, mitä muut sivuston kävijät ovat vastanneet.
Aluksi on hyvä pohtia sitä, miksi haluat muuttaa jotakin omaa tottumustasi ja miksi jonkin hyvinvointia tukevan teon tuominen osaksi omaa arkeasi on juuri sinulle tärkeää. Omien arvojen ja itselle tärkeiden asioiden tunnistaminen on tärkeä askel kohti muutosta.
Ennen tavoitteiden asettamista omia nykyisiä tottumuksia ja nykytilannetta on hyvä havainnoida vielä hieman tarkemmin.
Kun olet löytänyt itsellesi tärkeiden asioiden ja oman käyttäytymisesi tarkastelun avulla jonkin muutosta kaipaavan asian omasta arjestasi, sinun kannattaa seuraavaksi asettaa itsellesi sopivia tavoitteita ja tehdä suunnitelma niiden täyttämiseksi.
Kirjaa itsellesi ylös mahdollisimman konkreettisia tavoitteita. Sinulla voi olla pitkän aikavälin tavoite oman hyvinvointisi edistämiseksi sekä pienempiä tavoitteita, jotka auttavat kohti pidemmän aikavälin tavoitetta.
Voit pyrkiä esimerkiksi parantamaan arjen hyvinvointiasi ja jaksamistasi, missä voivat auttaa esimerkiksi itselle sopivien ja mielekkäiden liikuntamuotojen löytäminen, paikallaanolon vähentäminen tai vaikkapa säännöllisen ateria- tai unirytmin ylläpitäminen.
Laajemman tavoitteen saavuttamisessa auttavat pienemmät, lyhyemmän aikavälin tavoitteet esimerkiksi seuraavan päivän tai viikon ajalle. Tavoitteenasi voi esimerkiksi olla:
Mieti erityisesti sitä, että tavoite on realistinen ja omaan tilanteeseesi sopiva. Vaikka taustalla olisivat isommat juurisyyt tai päämäärä, pilko tavoitteesi riittävän pieneksi ja realistiseksi palaseksi. Hyvä tavoite on mieluummin pieni ja saavutettava, kuin kaukainen ja tavoittamattomalta tuntuva. Pienet onnistumiset matkan varrella auttavat säilyttämään motivaation ja jatkamaan kohti seuraavaa tavoitetta!
Tavoitteen viemisessä käytäntöön voi auttaa sen miettiminen, miten, missä, milloin ja kenen kanssa omia pieniä tavoitteita lähtee arjessa toteuttamaan. Voit myös miettiä, miten voit tehdä tavoitteen saavuttamisesta itsellesi mahdollisimman helppoa.
On tavallista, että matkalla kohti omia tavoitteita kohtaa vastoinkäymisiä. Uuden tavan harjoittelu vaatii toistoja ja harjoittelua, välillä epäonnistumisiakin! Tässä muutama vinkki, miten vastoinkäymisiin voi varautua ja miten niistä huolimatta voi jatkaa eteenpäin:
Oman hyvinvoinnin polulta löydät tietoa, vinkkejä, vertaiskokemuksia ja harjoitteita reumasairauden omahoidon, liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn ja oman hyvinvointisi tueksi.
Etusivulla voit tutustua kaikkiin Oman hyvinvoinnin polun sisältöihin sekä tehdä testin, joka suosittelee juuri sinulle kaikkein sopivimpia sisältöjä.