Hoitoon sitoutuminen
Tältä sivulta löydät tietoa, vinkkejä ja kokemuksia oman sairauden hoitoon sitoutumisen tueksi.
Tältä sivulta löydät tietoa, vinkkejä ja kokemuksia oman sairauden hoitoon sitoutumisen tueksi.
Lääkehoitoon sitoutumisella tarkoitetaan yhdessä lääkärin kanssa sovittujen lääkityksiin liittyvien ohjeistusten noudattamista. Ohjeistusten noudattaminen esimerkiksi annostuksen ja ottoajankohdan osalta on tärkeää paitsi reumasairauden hoidon kannalta, myös erilaisten liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn kannalta.
Sitoutumista ja motivaatiota tarvitaan lääkehoidon lisäksi myös kaikessa muussakin oman sairauden hoidossa ja oman hyvinvoinnin tukemisessa, kuten kuntoutuksessa tai terveellisten elintapojen noudattamisessa.
Pitkäaikaissairauden lääkehoitoon sitoutumista voivat haastaa esimerkiksi:
Lääkkeiden ottamisen sovittaminen osaksi omia rutiineja ja arkea voi tuntua vaikealta, ja esimerkiksi pistettävien lääkkeiden käyttäminen saattaa tuntua haastavalta tai pelottavalta.
Pitkäaikaissairauksissa myös hoitoväsymys eli oman sairauden hoitoon liittyvä kuormittuminen tai väsyminen on tavallista.
Vastaa alla olevaan gallupiin! Vastattuasi näet, mitä muut sivuston kävijät ovat vastanneet.
Lääkehoitoon sitoutumista tukee riittävän tiedon ja tuen saaminen oman sairauden hoitoon. Esimerkiksi toimiva kommunikaatio terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sekä lääkkeiden käyttöön saatu neuvonta ovat tärkeässä roolissa. Itseä askarruttavien lääkehoitoon liittyvien kysymysten ja huolien läpikäymiseen tulee olla mahdollisuus.
Sekä terveydenhuollon ammattilaisilta, vertaisilta että omilta läheisiltä saatu tuki voi auttaa hoitoon sitoutumisessa. Omista ajatuksista, haasteista ja mahdollisista peloista kannattaakin siis kertoa ympärillä oleville ihmisille. Arjessa hyödyksi voivat olla myös esimerkiksi muistutukset lääkkeiden ottamisesta.
Myös tämä muistilista lääkäriin voi tukea oman sairauden hoitoa sekä auttaa tutustumaan oman sairauden hoitoon ja lääkityksiin.
Kaipaatko tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista, sosiaaliturvasta tai kuntoutuksesta? Epätietoisuuden kanssa ei kannata jäädä yksin.
Sosiaali- ja terveystietoa löydät täältä
Kuntoutuksesta löydät lisätietoa täältä
Oman hyvinvoinnin polulta löydät tietoa, vinkkejä, vertaiskokemuksia ja harjoitteita reumasairauden omahoidon, liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn ja oman hyvinvointisi tueksi.
Etusivulla voit tutustua kaikkiin Oman hyvinvoinnin polun sisältöihin sekä tehdä testin, joka suosittelee juuri sinulle kaikkein sopivimpia sisältöjä.