Siirry sisältöön

Hyvän olon tekoja Sidekick Reuma -hyvinvointiohjelmalla

Sidekick Reuma -hyvinvointiohjelma on 16 viikon kokonaisuus, jossa edetään askel kerrallaan kohti hyvää oloa. Älypuhelimeen ladattavassa suomenkielisessä sovelluksessa on omat ohjelmat nivelreumaa ja nivelpsoriasista sairastaville. Ohjelmaa voivat kuitenkin käyttää kaikki, jotka kokevat siitä olevan itselleen hyötyä. Ohjelma on maksuton ja sen voi aloittaa silloin kun itselle sopii.

Kuivtuskuvassa kolme hahmoa, joilla avaruuskypärät päässä.

Jokaisella viikolla on ohjelmassa oma teemansa, esimerkiksi ravitsemus, stressin vähentäminen, unenlaadun parantaminen ja fyysisen aktiivisuuden lisääminen. Viikon aikana sovellus antaa vinkkejä ja pieniä tehtäviä aiheeseen liittyen.

Sovelluksen tavoitteena on kohentaa elämänlaatua monipuolisesti ja auttaa elämään parempaa arkea reuman kanssa.

Voi hyvin ja tee hyvää

Sidekick Reuma -sovellus tarjoaa sekä hyvää oloa että hyvän tekemistä. Aktiivisesta sovelluksen käytöstä Sidekick lahjoittaa puhdasta vettä sitä tarvitseville lapsille hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

Lataa Sidekick-sovellus klikkaamalla haluamasi ohjelman linkkiä puhelimellasi:

Huom. Jos puhelimeen valittu kieli on englanti, myös sovellus latautuu englanniksi. Kielen voi vaihtaa suomeksi sovelluksen lataamisen jälkeen.

Suomen Reumaliitto ry ja lääkeyhtiö Pfizer toimivat yhteistyössä Sidekick-hyvinvointipalvelun tarjoamiseksi nivelreumaa ja nivelpsoriasista sairastaville. Pfizer haluaa edistää terveyttä kokonaisvaltaisesti ja tukea potilaita elämänmittaisten sairauksien kanssa.

Kysymyksiä ja vastauksia Sidekick Reuma -sovelluksesta

Sidekick-sovellus tarjoaa käyttäjille sairauteen tai yleiseen terveyteen liittyvää, moniammatillisesti suunniteltua sisältöä. Osallistujat saavat esimerkiksi viikoittain lyhyitä opetusvideoita ja jokaiselle päivälle on tarjolla helppoja tehtäviä. Ne liittyvät hyvinvoinnin kannalta keskeisiin teemoihin, kuten fyysiseen aktiivisuuteen, ravitsemukseen ja henkiseen hyvinvointiin. Sovelluksen ideana on ottaa pieniä askeleita kohti hyvää oloa.

Kun ohjelma loppuu, sovellus ei enää tarjoa automaattisesti päivittäisiä tehtäviä eikä valmentajan viestejä. Omia aktiviteetteja voi kuitenkin edelleen kirjata. Lisäksi kaikki harjoitukset, meditaatiot ja videot jäävät käyttöön.  Niitä voi tehdä ja katsella aina tarpeen mukaan ja näin saada sovelluksesta edelleen innostusta ja tukea arkeen.

Kyllä, ohjelma on käyttäjälle täysin maksuton.

Sovelluksessa ansaitaan vesipisaroita kaikesta aktiivisuudesta, esimerkiksi omenan syömisestä, kävelystä ja meditaation tekemisestä. Kertyneet vesipisarat muunnetaan vedeksi, tarkemmin sanottuna puhtaaksi juomavedeksi sitä tarvitseville lapsille. Joka kuukausi Sidekickin palvelin laskee, kuinka paljon käyttäjä on kerännyt vettä. Kaikkien sovelluksen käyttäjien keräämä vesimäärä lasketaan yhteen ja lahjoitetaan eteenpäin hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta puhtaana vetenä. Käytännössä järjestöt toimittavat kohteisiinsa vedenpuhdistustabletteja. Tabletti tiputetaan veteen ja se tappaa vaaralliset bakteerit. Tämän jälkeen vettä on turvallista juoda.

Kyllä. Ohjelmaa voivat käyttää kaikki, jotka kokevat siitä olevan itselleen hyötyä.

Nivelreuma- ja nivelpsoriasis-ohjelmissa on omat pääsykoodinsa. Nivelreuma-ohjelman pääsykoodi on rafint1 ja nivelpsoriasis-ohjelman psafint1.

Ei. Ohjelma on saatavilla vain älypuhelimelle.

Ei mitään. Käyttäjä saa itse valita, mitä tietoja hän haluaa kirjata sovellukseen. Kun sovellus kysyy esimerkiksi pituutta tai painoa, ne voi halutessaan ohittaa.

Ei tällä hetkellä. 16 viikon ohjelma etenee ennalta suunnitellussa järjestyksessä.

Tällä hetkellä liikuntaa tai askelmääriä ei voi merkitä jälkikäteen, mutta tätä puolta sovelluksessa on tarkoitus kehittää. Moni merkitsee unohtuneet aktiviteetit sinä päivänä kun ne tulevat mieleen, eli niin voi halutessaan tehdä. Näin saa ainakin tehdystä liikunnasta vesipisteet talteen.

Kyllä. Ohjelman voi halutessaan pysäyttää ja jatkaa taas, kun siltä tuntuu.

Ohjelmaa voi käyttää ja hyödyntää omista tarpeista lähtien. Tehtävien väliin jättäminen ei haittaa. Jos jokin tehtävä ei tunnu omalta, sen voi jättää siis tekemättä.

Ohjausmateriaalit ja esimerkiksi ravitsemukseen liittyvät ohjeet perustuvat viimeisimpään saatavilla olevaan tutkimustietoon. Sidekick räätälöi ohjelmia maakohtaisesti apunaan paikalliset asiantuntijat (lääkärit, sairaanhoitajat ja muut asiantuntijat). Suomalaisissa ohjelmissa osallistujat saavat ohjelman aikana vain suomalaisen erikoislääkärin hyväksymiä ohjeita.

Valmentaja tarjoaa yksilöllistä palautetta ja kannustusta käyttäjälle hänen edistymisensä perusteella. Valmentajan tavoitteena on myös ylläpitää motivaatiota ohjelman aikana. Valmentajat ovat yleisen terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoita.

Sidekick näkee vain ne tiedot, jotka käyttäjä itse vapaaehtoisesti syöttää sovellukseen. Tämä voi sisältää terveystietoja, kuten pituus, paino, ikä ja sukupuoli. Valmentaja näkee myös tietoja fyysisestä aktiivisuudesta, stressistä, unesta, energiatasoista ja kaikesta muusta, mitä käyttäjä kirjaa tai syöttää sovellukseen. Tietoja ei jaeta ulkopuolisille ja ainoastaan valmentajat näkevät sovellukseen kirjatut tiedot. Tietojen kirjaaminen auttaa valmentajia antamaan osallistujalle tarkemmin räätälöityä tukea ja ohjausta.

Käyttäjätiedot on suojattu korkean tason salauksella ja Sidekick noudattaa tiukkoja GDPR- ohjeita. Tieto on kryptattua, eli sitä ei voida yksilöidä käyttäjiin. Tiedot eivät myöskään päädy Sidekickin ulkopuolisille tahoille.

Sovelluksesta voi valita kieleksi mm. suomen, ruotsin, englannin tai espanjan. Ohjatut meditaatioharjoitukset ovat tällä hetkellä saatavilla vain englanniksi. Tulevaisuudessa myös meditaatiot ovat saatavilla eri kielillä.

Lue Reuma-lehden artikkeleita

Onko reuma riski raskaudessa?

18.6.2024

Lukuaika

4 min

Liike huoltaa luita

31.5.2024

Lukuaika

6 min