Leikkaukset

Alemman nilkkanivelen luudutusleikkaus

Leikkauksen tavoite

Alempi nilkkanivel luudutetaan, jos nilkka on sivutaivutuksessa kipeä. Kipu tuntuu selvimmin epätasaisessa maastossa käveltäessä. Leikkauksella voidaan vähentää kipua.

Leikkaukseen valmistautuminen

Leikkaukseen tullessa ei saa olla bakteeritulehduksia esimerkiksi virtsateissä, hampaissa tai kynsivalleissa.

Leikkauksen kulku

Leikkaus tehdään nukutuksessa tai lannepuudutuksessa. Leikkauksessa tulehtuneet ja tuhoutuneet nivelpinnat poistetaan. Luutuminen ja nilkan oikea asento varmistetaan metallisinkilällä ja luusiirteellä.

Leikkauksen jälkihoito

Leikkauksen jälkeen raajaan asetetaan pehmustettu saapaslasta tai halkaistu kipsisaapas. Jalka tuetaan kohoasentoon leikkauksen jälkeisinä päivinä turvotuksen ja kivun ehkäisemiseksi. Jalan ja varpaiden liikutteluharjoittelun voi aloittaa, kun puudutus on haihtunut. Jalkaan asetetaan lasikuitukipsisaapas, kun turvotus on laskenut.

Kipsatulla jalalla varaamista voi lisätä vähitellen. Ompeleet poistetaan kahden viikon kuluttua leikkauksesta, mihin asti voi kävellä sauvojen avulla hipaisuvarauksella. Kontrollikäynnillä kuuden viikon kuluttua leikkauksesta otetaan röntgenkuvat ja vaihdetaan tarvittaessa kipsisaapas. Tämän jälkeen leikatulla jalalla voi varata kivun sallimissa rajoissa. Kipsi poistetaan 8–10 viikon kuluttua leikkauksesta.

Nilkka taipuu leikkauksen jälkeen ylös ja alas. Nilkka voi turvota rasituksen yhteydessä, mutta jalan pitäminen kohoasennossa auttaa yleensä turvotukseen.

Leikkauksen jälkeen huomioitavaa

Onnistuneen luudutusleikkauksen jälkeen jalka on kivuton ja kävely sujuu normaalisti. Nilkka- ja jalkaleikkausten jälkeen suositellaan aina tukipohjien käyttöä. Joillakin potilailla nilkan luutuminen tapahtuu hitaasti. Luutumatta jäänyt nivel kipuilee rasituksessa, ja se pitää leikata uudelleen.

Uusimmat artikkelit