Siirry sisältöön

Hyvä tietää

Reumasairauden lääkehoito, raskaus ja imetys

Tietoa lääkehoidosta raskauden ja imetyksen aikana

Raskauden suunnittelusta kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa hyvissä ajoin. Osa reumasairauksien hoidossa käytetyistä lääkkeistä voi olla tarpeen tauottaa jo kuukausia ennen raskauden alkamista. Raskauden ja imetyksen aikaisen lääkityksen tulee olla äidille riittävän tehokas, mutta kuitenkin turvallinen sikiölle ja imeväisikäiselle.

Suurin osa reumasairauksien hoidossa käytetyistä biologisista lääkkeistä tulee tauottaa jo ennen raskautta. Myös JAK-estäjät ja osa solunsalpaajiksi luokiteltavista lääkkeistä suositellaan tauotettaviksi. Näitä lääkkeitä ei tule käyttää myöskään imetyksen aikana. Miesten ei yleensä tarvitse tauottaa lääkitystä perheenlisäystä suunniteltaessa, mutta joidenkin lääkkeiden kohdalla tuottamista suositellaan myös miehille (syklofosfamidi).

Lue lisää aiheesta

Tarkempaa tietoa lääkehoidosta raskauden ja imetyksen aikana löytyy Reuma-aapisesta yksittäisten reumalääkkeiden kohdalta sekä Terveyskylästä Reumatalon sivuilta.

Tietoa lääkityksen vaikutuksista hedelmällisyyteen, raskauteen, sikiön kehitykseen ja imetykseen on mahdollista saada myös Teratologisesta tietopalvelusta.