Siirry sisältöön

Uutiset

Tarkennettua tietoa koronaviruksesta ja reumasta

Lääkkeiden tauotukseen ei ole tullut merkittäviä muutoksia.

Terveyskylän verkkosivulla on julkaistu tarkennettua tietoa koronaviruksesta ja reumasta. Terveyskylä on julkisen puolen erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.

Ohjeet ovat peruspiirteiltään samat kuin ne, jotka HUSin reumatologian poliklinikan osastonylilääkäri Ritva Peltomaan on aiemmin antanut. Tuoreen ohjeen pohjana ovat yliopistosairaaloiden reumalääkäreiden ja reumahoitajien tiedot. 

Koronavirustartunnan riskiryhmät määrittelee THL. Reumaa ei mainita erityisenä riskinä, mutta riskiryhmään kuuluvat potilaat, jotka saavat vastustuskykyä heikentävää hoitoa. 

Ohjeissa otetaan kantaa myös siihen, onko reumalääkitys syy jäädä pois töistä: ”Reumapotilaat, joilla on käytössä vastustuskykyä alentava lääkitys, eivät ole sairautensa perusteella vapautettuja normaaleista työtehtävistään.”

Pitääkö lääkkeitä tauottaa?

Oireettomien henkilöiden ei tarvitse tauottaa lääkkeitä varmuuden vuoksi.

 
Vastustuskykyä alentavat lääkkeet tauotetaan, jos tulee infektio-oireita. Näitä oireita ovat kuume ja vaikeat tai pitkittyneet hengitystieinfektion oireet. 

Vastustuskykyä heikentävät lääkkeet tauotetaan, jos henkilöllä todetaan koronavirustartunta. Tauotus voi olla perusteltua myös, jos on ollut kontaktissa varmistettua koronatartuntaa sairastavan henkilön kanssa. 

Osa reumalääkkeistä ei heikennä vastustuskykyä eikä niitä siksi tarvitse tauottaa. Näitä ovat

  • hydroksiklorokiini, jota myydään kauppanimellä Oxiklorin
  • sulfasaltasiini, kaupanimeltään Salazopyrin
  • apremilasti, kauppanimeltään Otezla

Pitkäaikaista glukokortikoidihoitoa eli kortisonihoitoa ei saa tauottaa äkillisesti. 

Pitkiin lääketaukoihin voi liittyä reumataudin aktivoitumista. Se taas lisää alttiutta infektioille. 

Mistä löydän lisätietoa?

Terveyskylän koronatieto on koottu Infektiotalon sivuille. Sairauskohtaiset tiedot löytyvät, kun kirjoitat sivun hakukenttään sanan reuma. Hakukenttä löytyy otsikon ”Usein kysytyt kysymykset” alta. 

Hakukentän alta löytyy lista koronaan liittyvistä aiheista, joista löytyy tietoa Infektiotalon sivulta. Saat vastaukset esiin klikkaamalla listan otsikkoja. Sivulta löytyy paljon hyödyllistä tietoa.

Tämä uutinen on kirjoitettu 20.3. ja tiedot perustuvat senhetkiseen tilanteeseen.  

Reumaliiton koronasivulle kootaan tietoa koronaviruksen vaikutuksista reumasairauksiin sekä vinkkejä jaksamisen tueksi.