Siirry sisältöön

Reumalääkkeet

Reumavoiteet

Iholle annosteltavat reumalääkkeet ovat perinteistä reumatautien hoitoa. Vaikka tehokkaampi lääkehoito on osaksi syrjäyttänyt tällaisen lääkehoidon, on pääasiassa geelimuotoisilla reumavoiteilla merkitystä etenkin omavalintaisessa lääkehoidossa. Reumavoiteet sopivat myös lisäämään muun hoidon tehoa. Nykyisin on apteekeista saatavissa asianmukaisin menetelmin tutkittuja tulehduskipulääkevalmisteita, joiden teho on tieteellisesti varmistettu.

Apteekin ohella reumavoiteita myydään luontaistuotekaupoissa. Sieltä hankittujen valmisteiden teho on epävarma, mutta täysin tehottomia ne tuskin ovat. Virosta paljon tuodun käärmesalvan teho lienee kuitenkin uskomusperäistä. Jo reumavoiteiden käyttöön liittyvä kudosten hieronta ja lämpeneminen saattavat vilkastuttaa verenkiertoa sekä lievittää kipuja.

Parhaiten reumavoiteet soveltuvat pienten nivelten tulehduksen tai nivelrikon, pinnallisten jännetuppitulehdusten, vammojen ja erilaisten esimerkiksi rasitusperäisten lihaskipujen hoitoon.

Jos reumavoiteessa on vaikuttavana aineena nykyaikainen tulehduskipulääke, sen on osoitettu riittävässä määrin imeytyvän ainakin muutaman millimetrin syvyyteen. Näitä tulehduskipulääkevalmisteita ovat Felden, Piroxin, Orudis ja Voltaren, lisäksi paikallishoitoon on käytettävissä suihkeena annosteltava Eeze. Ilman lääkärin reseptiä valmisteita saa pieninä pakkauksina, mutta reseptillä ostettuina joistain voiteista on mahdollista saada sv-peruskorvaus (40 %).

Kapsaisiinilaastari (Qutenza, reseptilääke) on tarkoitettu hermoperäisiin kipuihin. Se voi joissakin tapauksissa soveltua myös reumasairauden aiheuttaman paikallisen kivun hoidoksi.

Apteekista on saatavana muitakin itsehoitoon tarkoitettuja voidevalmisteita, joita ei ole edellä mainitulla tavalla lääketieteellisesti tutkittu. Sellainen on esimerkiksi Mobilat. Siinä on vaikuttavana aineena ainakin salisyylijohdos.

Reumavoiteiden käyttö on yleensä vaaratonta, ja se voi korvata suun kautta nautittavia tulehduskipulääkkeitä. Näiden sivuvaikutuksia, esimerkiksi mahahaavaa, ei reumavoiteisiin liity. Ihottumaa tai ainakin lievää ihon ärtymistä reumavoiteet voivat aiheuttaa. Reumavoiteita ei pidä käyttää hyvin aralla tai ohuella iholla, ei myöskään silmien lähellä tai limakalvoilla.

Viimeisinä raskausviikkoina ei tulehduskipulääkkeitä sisältävien valmisteiden käyttö ole suositeltavaa. Voiteen mukana tuleviin ohjeisiin on syytä tarkoin tutustua, ja niitä on noudatettava.

Päivitetty 8.8.2019