Siirry sisältöön

Leikkaukset

Reumaranteen puhdistusleikkaus

Leikkauksen tavoite

Reuma alkaa rannenivelestä harvoin, mutta viidessä vuodessa nivelmuutoksia kehittyy yli puolelle ja taudin kroonisessa vaiheessa lähes 90 prosentille reumaa sairastavista. Nivelmuutoksia esiintyy useimmilla molemmissa käsissä. Käsien reumatuho on pahinta rannenivelessä, mikä haittaa normaalia elämää ja aiheuttaa kipua.

Leikkaukseen valmistautuminen

Mahdolliset bakteeri-infektiot (esim. hammas-, virtsatie-, kynsivallitulehdukset) pitää hoitaa ennen osastolle tuloa. Ihon on oltava hyvässä kunnossa ennen leikkausta.

Leikkauksen kulku

Ranteen alueen jänne- ja/tai nivelpuhdistus tehdään omana leikkauksenaan tai se voidaan tehdä myös kyynärluun pään poiston yhteydessä. Potilas on leikkauksen aikana yleensä olkapunospuudutuksessa (plexus-puudutus).

Leikkauksen jälkihoito

Käsi sidotaan leikkauksen jälkeen pehmustettuun siteeseen ja tuetaan kohoasentoon. Sormien liikuttelun voi aloittaa heti puudutuksen haihduttua. Käden liikuttaminen laskee myös turvotusta ja helpottaa kipua. Pehmustettu side vaihdetaan kevyempään pari päivää leikkauksen jälkeen ja ompeleet poistetaan noin kymmenen päivän kuluttua. Tämän jälkeen kättä pitäisi käyttää keveissä kotiaskareissa, jotka ovat parasta harjoitusta paranemisen kannalta.

Leikkauksen jälkeen huomioitavaa 

Puhdistusleikkaus lievittää hyvin kipua, mutta se ei paranna ranteen liikelaajuutta eikä estä nivelen myöhempää tuhoutumista. Ojentajajänteiden jännekalvojen poisto (tenosynovektomia) estää myöhemmin esiintyviä jänteiden katkeamisia. Artroskooppisesta puhdistuksesta ei ole vielä käytettävissä kontrolloitujen, pitkäaikaistutkimusten tuloksia.

Käsikirurgia vaimentaa kipuja

5.10.2021

Lukuaika

6 min