Siirry sisältöön

Leikkaukset

Leikkaukset

Tietoa reumaortopedisista leikkauksista

Niveltulehduksen aiheuttamat vauriot nivelessä ja sitä ympäröivässä luustossa voivat aiheuttaa kipua sekä nivelten virheasentoja, epävakautta ja liikeratojen rajoittumista. Leikkaushoitoa voidaan harkita näiden korjaamiseksi ja toimintakyvyn parantamiseksi. Tekonivelleikkaukset ovat nykyään yleisimpiä reumaortopedisia leikkauksia, mutta myös nivelten puhdistus- ja luudutusleikkauksia tehdään. Leikkauksia voidaan tehdä myös hermojen vapauttamiseksi sekä reumakyhmyjen ja ihonalaisten kalkkeutumien poistamiseksi.

Puhdistusleikkaukset

Ennaltaehkäisevät nivelten puhdistusleikkaukset voivat auttaa nivelen kipuun ja turvotukseen. Jänteiden puhdistusleikkaukset voivat helpottaa esimerkiksi sormien kankeutta. Puhdistusleikkausten avulla ei kuitenkaan välttämättä pystytä pysäyttämään tulehduksen aikaansaamaa tuhoa. Puhdistusleikkaus voi olla tarpeen, jos tulehdusta ei saada hoidettua lääkityksen tai paikallisinjektioiden avulla.

Luudutusleikkaukset

Luudutusleikkauksella pyritään parantamaan toimintakykyä sekä tekemään tulehduksen vaurioittama nivel kivuttomaksi. Luudutusta voidaan käyttää vaikeiden virheasentojen korjaamiseksi tai niiden pahanemisen ennaltaehkäisemiseksi sekä löystyneiden nivelten tukemiseksi. Joissain tapauksissa esimerkiksi ranne- tai nilkkaniveleen voidaan tehdä myös osittainen luudutusleikkaus, jonka myötä osa nivelen liikeradasta säilyy.

Yläraajoissa luudutusleikkauksia tehdään tyypillisimmin sormien ja ranteen niveliin, alaraajan alueella taas nilkkaniveleen, keskijalkaterään ja isovarpaaseen. Luudutus voidaan tehdä myös kaula- tai selkärankaan. Luudutusleikkauksessa vaurioituneesta nivelestä poistetaan rustot, minkä jälkeen luut yhdistetään erilaisten ruuvien, piikkien tai levyjen avulla. Toisinaan leikkauksessa tarvitaan myös luusiirrettä.

Tekonivelleikkaukset

Tekonivelleikkauksessa nivelen tuhoutuneet pinnat poistetaan ja niiden tilalle asennetaan tekonivel. Leikkauksella voidaan lievittää nivelen kipua, korjata virheasentoja sekä lisätä nivelen toiminnallisuutta. Nivelen liikelaajuuden määrä leikkauksen jälkeen riippuu lähtötilanteesta, kuntoutuksen onnistumisesta sekä asennetun tekonivelen mallista.

Yläraajojen alueella tekonivelleikkauksen tavoitteena on vähentää nivelkipuja ja lisätä käden toiminnallisuutta, jotta päivittäiset toiminnot helpottuvat. Ranteen, rystynivelen, peukalon ja sormien tekonivelleikkaukset voivat helpottaa esineisiin tarttumista. Alaraajan alueella lonkka-, polvi- tai nilkkaniveleen tehdyn tekonivelleikkauksen tavoitteena on kivunlievityksen lisäksi kävelykyvyn paraneminen.

Huomioitavaa leikkaushoidosta

Leikkaushoitoa suunniteltaessa huomioidaan reumasairauden aktiivisuus. Myös muiden mahdollisten perussairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien tulee olla mahdollisimman hyvässä hoitotasapainossa.

Käytetty lääkitys tulee huomioida leikkausta suunniteltaessa. Lääkityksen tauottaminen ennen leikkausta ja sen jälkeen voi olla tarpeellista.

Jos useampi nivel vaatii leikkaushoitoa, päätetään leikkausjärjestys niveloireiden vaikeuden, uhkaavan kudostuhon sekä kuntoutumisen onnistumisen todennäköisyyden perusteella.

Tulehdukset ja ihon haavaumat tulee hoitaa ennen leikkausta, samoin hampaat. Myös tupakoinnin lopettaminen on aiheellista, sillä tupakointi lisää merkittävästi monia leikkaukseen liittyviä riskejä, kuten haavainfektion, veritulpan ja hengitysongelmien riskiä.

Lisätietoa reumaortopedisista leikkauksista löytyy Terveyskylästä Reumatalon sivuilta.

Lue lisää

Käsikirurgia vaimentaa kipuja

5.10.2021

Lukuaika

6 min