Siirry sisältöön

Uutiset

Reumaviikko muistuttaa: Reumaosaamista tarvitaan terveyskeskukseenkin

Kun oman reumasairauden hoitovastuu siirretään reumatologian poliklinikalta terveyskeskukseen, moni tuntee olevansa eksyksissä. Uusilla hyvinvointialueilla nämä siirtymät pitää tehdä aiempaa sujuvammiksi. 

Sairaan hyvä hoitopolku -merkki.

Vuoden 2022 Reumaviikolla 9.–15. lokakuuta kampanjoidaan teemalla Sairaan hyvä hoitopolku. Kampanja muistuttaa aluevaltuutettuja ja muita uusien hyvinvointialueiden päättäjiä siitä, että reumasairaudet tarvitsevat selkeät hoitopolut. 

Tulehduksellisten reumasairauksien lääkehoito maksaa vuosittain noin 200 miljoonaa euroa. Laadukas hoito säästää yhteiskunnan kustannuksia, jos reumasairaus saadaan nopeasti remissioon eikä niveliin ehdi syntyä pysyviä muutoksia. 

”Sujuva hoitopolku on tärkeä reumaa sairastaville. Se nousi kärkiteemaksi Reumaliiton jäsentutkimuksessa keväällä 2022”, Reumaliiton toiminnanjohtaja Anu Uhtio kertoo.  

Reuman hoito aloitetaan erikoissairaanhoidossa, mutta myöhemmin vastuu hoidosta siirtyy yleensä perusterveydenhuoltoon. Reumasairaudet ovat kuitenkin pitkäaikaissairauksia, joissa lääkehoito voi jatkua pitkään, usein loppuelämän. Hoitoa pitää seurata säännöllisesti laboratoriokokeilla. 

”Ensimmäiset kaksi vuotta oli luottavainen olo ja jatkuva seuranta. Sitten seuranta siirtyi terveyskeskuksiin ja hoito riippuu täysin omasta aktiivisuudesta”, yksi jäsentutkimukseen vastannut Reumaliiton jäsen kertoi.

”Terveyskeskuksessa lääkärit vaihtuvat usein ja tieto usein vähäistä”, toinen vastaaja kommentoi.

Perusterveydenhuoltoon tarvitaan nykyistä enemmän tietoa reumasairauksista. Reuman hoito vaatii erikoisosaamista ja siksi hoitoa kannattaa keskittää, myös terveyskeskuksissa. Perinteisesti reumahoitajilla on ollut tärkeä rooli potilaiden ohjaamisessa. Heitä tarvitaan yhä.

Kun sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä muuttuu, on tärkeää lisätä sairastavien omaa hallinnan tunnetta. Varmuutta siitä, ettei joudu pompoteltavaksi, vaan että joku ottaa huolista kopin.  

Lue lisää kampanjasta