Siirry sisältöön

Uutiset

Koronarokotteesta odotetaan vielä tietoa

Reumapotilaiden rokottamisen yksityiskohtia pohditaan parhaillaan. 

Mitä tässä vaiheessa tiedetään reumapotilaiden koronarokottamisesta, HUSin reumapoliklinikan osastonylilääkäri Ritva Peltomaa?

”Meillä ei ole vielä paljonkaan varmaa tietoa, sillä olemme rokotteen suhteen vielä niin varhaisessa vaiheessa”, Peltomaa sanoo.

Ensimmäisenä valmistuvat koronarokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Yleensä reumapotilaat voivat ottaa ei-eläviä rokotteita, mutta koronarokotteen osalta tätä pohditaan vielä. Ei myöskään tiedetä, pitääkö reumalääkkeitä tauottaa. Myös aikataulut ovat avoinna.

”Reumapotilaat eivät todennäköisesti kuulu aivan ensimmäisinä rokotettaviin, mutta eivät aivan viimeisinkään”, Peltomaa sanoo.

Rokotusten suhteen pitää elää vielä hetki epävarmuudessa. 

”Emme vielä tiedä, missä vaiheessa rokotukset alkavat. Kaikki riippuu siitä, milloin ja kuinka paljon rokotetta saadaan.”

Varmaa on toistaiseksi se, että rokotusta suositellaan myös reumapotilaiden lähipiirille sitten, kun heidän rokotusvuoronsa tulee. 

Tarkempia tietoja saadaan, kun selviää, mitä rokotteita ja kuinka paljon Suomeen saadaan. Terveydenhuollon henkilöstö saa ohjeet rokotuksia varten THL:ltä. 

Myös tarkat ohjeet reumapotilaille valmistuvat ennen rokotusten alkamista.

Uutinen on julkaistu 17.12.2020

Lue myös:

Koronavirus ja reumasairaudet (päivittyvä sivu)