Siirry sisältöön

Reumalääkkeet

Sulfasalatsiini

Käyttötarkoitus

Nivelreuman, lastenreuman ja selkärankareuman pitkäaikaishoito. Sulfasalatsiinia käytetään muissakin kroonisissa niveltulehduksissa, etenkin nivelpsoriaasissa, spondylartropatioissa ja pitkittyneessä reaktiivisessa artriitissa. Yhdistelmähoidoissa sulfasalatsiini on usein metotreksaatin ja / tai hydroksiklorokiinin mukana.

Lääkevalmiste ja vaikutustapa

Sulfasalatsiinia (Salazopyrin®) sisältävät tabletit rauhoittavat niveltulehdusta ja estävät sen etenemistä. Sulfasalatsiini ei välittömästi lievitä kipuja. Vaikutus tulee 2–3 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.

Suolistoliukoista tablettia (Salazopyrin EN) ei saa jakaa, muutoin sen ja tavallisen valmisteen välillä ei käyttöominaisuuksissa ole juuri eroa.

Lääkkeen annostus ja ottaminen

Hoito aloitetaan yleensä ottamalla 1 tabletti sulfasalatsiinia päivässä. Ylläpitohoidossa annostus voi olla kaksi tablettia kahdesti päivässä. Lääkärin määräämästä annostuksesta on huolehdittava, elleivät sivuvaikutukset pakota vähentämään annosta. Hoito voi kestää vuosia.

Sulfasalatsiini otetaan aina runsaan nestemäärän kera ja mieluimmin aterian yhteydessä. Tabletit niellään kokonaisina. Jos jokin annos unohtuu, ei seuraavalla lääkkeenottokerralla tule ottaa kaksinkertaista annosta.

Haittavaikutukset

Sulfasalatsiini on sulfan ja aminosalisyylihapon yhdistelmä, joten sitä eivät voi käyttää sulfalle tai asetyylisalisyylihapolle allergiset. Tavallisimmat haittavaikutukset ovat pahoinvointi, vatsavaivat ja päänsärky. Niihin ehkä auttaa annoksen pienentäminen. Myös ihottumaa ja kuumeilua voi esiintyä, tällöin hoito on lopetettava.

Vakavia, joskin harvinaisia sivuvaikutuksia ovat veren valkosolujen väheneminen sekä maksa- ja munuaistoiminnan häiriöt. Sulfasalatsiini voi joskus aiheuttaa anemiaa. Virtsa voi värjäytyä hoidon aikana punakeltaiseksi, mikä on vaaratonta. Siittiöiden muodostumisessa voi esiintyä häiriöitä, joten perheenlisäystä suunnitteleville miehille sulfasalatsiini ei sovi. Siittiöt palautuvat normaaleiksi hoidon lopettamisen jälkeen.

Lääkitystä ei suositella yleisoireista lastenreumaa sairastaville, sillä se voi johtaa seerumitaudin kaltaiseen reaktioon.

Rokotuksista on syytä huolehtia suositusten mukaisesti, kaikki rokotukset voidaan antaa normaalisti.

Raskaus ja imetys

Jos hoito katsotaan tarpeelliseksi raskauden ja imetyksen aikana, sulfasalatsiinia voi käyttää. Edellä on mainittu vaikutuksesta siittiöihin.

Raskaana oleville ja hedelmällisessä iässä oleville suositellaan foolihappolisää.

Raskautta tai imetystä suunniteltaessa tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Lisätietoa lääkehoidon vaikutuksista hedelmällisyyteen, raskauteen ja imetykseen on mahdollista saada teratologisesta tietopalvelusta.

Hoidon seuranta

Sulfasalatsiinihoidon aloittamisen jälkeen tulee ottaa säännöllisin väliajoin laboratoriokokeita, joiden avulla voidaan seurata hoidon tehokkuutta ja turvallisuutta. Lääkityksen aloittamisen jälkeen otetaan säännöllisesti perus- tai täydellinen verenkuva ja maksaentsyymit (ALAT), minkä lisäksi tulevien vastaanottokäyntien yhteydessä suositellaan tutkittaviksi lasko, CRP, KREA, AFOS ja virtsakoe. Näistä seurantakokeista voit lukea tarkemmin täältä.

Virtsan yllä mainittu värjäytyminen voi aiheuttaa virheellisen positiivisen tuloksen virtsan hemoglobiinia (U-Hb) tutkittaessa – virtsassa ei tällöin siis kuitenkaan ole verta. Tarkempia ohjeita hoidon seurantaan löytyy Terveyskylän Reumatalon sivuilta lääkehoidon seurantataulukosta.

Päivitetty 16.5.2023