Siirry sisältöön

Leikkaukset

Rannekanavan puhdistus

Leikkauksen tavoite

Rannekanavassa esiintyvä jännekalvon tulehdus ahtauttaa rannekanavaa ja puristaa keskihermoa aiheuttaen turvotusta ja kipua ranteen kämmenpuolella, puutumista ja pistelyä peukalossa, etusormessa, keskisormessa ja nimettömän peukalon puoleisella sivulla. Oireiden jatkuessa pitkään, peukalon tyvilihakset voivat kuihtua ja sormenpäät kuivua. Särky voi säteillä kyynärpäähän.

Diagnoosi vahvistetaan yleensä hermojen ja lihasten sähkötutkimuksella (ENMG). Puhdistusleikkauksessa pyritään vapauttamaan puristuksiin jäänyt hermo sekä puhdistamaan koukistajajänteet.

Leikkaukseen valmistautuminen

Mahdolliset bakteeritulehdukset pitää hoitaa ennen osastolle tuloa. Esimerkiksi hammas-, virtsatie- ja kynsivallitulehdukset voivat estää leikkauksen. Ihon pitää myös olla kunnossa eikä leikkausalueen läheisyydessä saa olla haavaumia, rupia, varpaiden välien hautumia. Lopullinen leikkauskelpoisuus tarkistetaan osastolla.

Leikkauksen kulku

Leikkaus voidaan tehdä lyhythoitoisena kirurgiana, jolloin potilas kotiutuu jo leikkauspäivänä. Käsivarsi puudutetaan leikkausta varten. Raaja tyhjennetään verestä ja käden verenkierto pysäytetään puristussiteellä olkavarresta. Leikkauksessa katkaistaan rannekanavaa sulkeva sekä hermoja ja jänteitä painava side, ja rannekanavan tulehtunut kudos poistetaan.

Leikkauksen jälkihoito

Hoitoaika osastolla on 1–4 päivää. Leikkauksen jälkeen käsi tuetaan kohoasentoon turvotuksen helpottamiseksi. Käden liikuttelu tulee aloittaa heti puudutuksen haihduttua verenkierron ja lihastoiminnan elvyttämiseksi. Käden liikuttaminen laskee myös turvotusta ja helpottaa kipua. 

Pehmustettu side vaihdetaan kevyempään pari päivää leikkauksen jälkeen. Ompeleet poistetaan 10–14 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Tämän jälkeen kättä voi käyttää keveissä kotiaskareissa. Raskaat kuormitukset ovat mahdollisia vasta 5–6 viikon kuluttua.

Leikkauksen jälkeen huomioitavaa

Leikkaus auttaa yleensä heti hermopuristuksesta johtuvaan särkyyn. Joillekin potilaille voi jäädä sormiin tunnon alenema, jos ennen leikkausta on ehtinyt kehittyä hermovaurio. Toipuminen leikkauksesta kestää kolmesta neljään viikkoa. Jännekalvontulehdus voi joskus uusia, ja se joudutaan leikkaamaan uudelleen.

Käsikirurgia vaimentaa kipuja

5.10.2021

Lukuaika

6 min

Kuvantaminen vie pintaa syvemmälle 

11.3.2021

Lukuaika

11 min