Siirry sisältöön

Reumalääkkeet

Nivelensisäinen ruiskehoito

Kortisonivalmisteet

Suoraan niveleen ruiskutettu glukokortikoidi eli kortisonivalmiste voi rauhoittaa nivelessä olevan tulehduksen muutamien viikkojen tai kuukausienkin ajaksi. Kivun ja turvotuksen vähenemisen ohella nivelen toiminta palautuu jopa normaaliksi. Todennäköisesti myös niveltä uhkaava vaurioituminen ainakin jonkin verran hidastuu. Ruston aineenvaihdunta samalla normalisoituu, joten nivelrikossakin vaikutus on edullinen.

Joskus esitetylle väitteelle ruiskeiden niveltä vaurioittavasta vaikutuksesta ei ole selviä tieteellisiä perusteita. Pahoin vaurioituneiden nivelten hoito kortisoniruiskeilla ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä vaarana on, että ruiskeiden avulla verraten oireettomaksi tullutta niveltä rasitetaan liikaa.

Useimpiin niveliin on mahdollista antaa kortisoniruiskeita. Lisäksi voidaan hoitaa esimerkiksi jännetuppi- ja limapussitulehduksia. Kerralla on mahdollista hoitaa muutama iso nivel, pieniä lähes kymmenenkin. Hoidon jälkeen nivel on pidettävä levossa ainakin iltaan saakka, polven ja lonkan ruiskehoidon jälkeen mieluimmin noin vuorokauden ajan.

Koska kortisoni imeytyy vähitellen nivelestä muualle elimistöön, ruiskeita ei pitäisi ainakaan säännöllisesti antaa useammin kuin noin kerran kuukaudessa. Samaan niveleen ei ruiskeita suositella enempää kuin kuusi kertaa vuoden kuluessa. Hyvin tiheään annetut kortisoniruiskeet voivat aiheuttaa samoja haittavaikutuksia kuin suun kautta annettu kortisonihoito.

Yleensä ruiskeista aiheutuneet haittavaikutukset ovat harvinaisia. Joskus nivel kipeytyy muutaman vuorokauden ajaksi. Jos kipeytyminen kestää kauemmin ja nivel tulehtuu voimakkaasti, on syytä ottaa viipymättä lääkäriin yhteyttä. Kysymys saattaa tällöin olla bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta. Joskus ruiskekohdan iho ohenee ja painuu kuopalle. Tämä on kuitenkin useimmiten ohimenevää.

Hyaluronaatti ja hylaani

Polven kivuliaan nivelrikon hoitona on mahdollista käyttää kukonhelttauutteesta tehtyä hyaluronaattia (Hyalgan®). Sitä annetaan yleensä silloin, kun tavallista kipulääkitystä tai kortisoniruiskeita ei jostakin syytä voida tai haluta käyttää. Ruiskeita annetaan niveleen kerran viikossa 3–5 viikon ajan. Ruiskeen jälkeen voi esiintyä nivelen lyhytaikaista kipeytymistä, muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Myös on mahdollista käyttää 1–3 ruiskeen sarjaa nivelvoiteen korviketta, hylaania (Synvisc®). Näiden ruiskehoitojen tehoa on pidetty kyseenalaisena, joten ainakin kustannusten suhde hyötyyn on epävarma. Sv-korvausta ei saa. 

Muut nivelensisäisesti annettavat lääkkeet

Jos kortisoniruiskeet eivät ole antaneet riittävää apua, on nivelreuman tai muun vastaavan reumasairauden vaivaamaan polviniveleen aiemmin käytetty osmiumhappoa tai radioaktiivisia aineita. Nykyisin nämä hoidot ovat hyvin harvinaisia, koska antaminen on kallista ja tapahtuu sairaalassa. Uutena mahdollisuutena on nivelensisäisessä hoidossa viime vuosina kokeiltu reumasairauksien peruslääkehoitoon tarkoitettuja biologisia lääkkeitä. Alustavat tulokset ovat verraten hyviä, ja hoitotulokset voivat kestää kuukausia.

Päivitetty 9.10.2017