Siirry sisältöön

Hyvä tietää

Muita seurantakokeiden mittauksia

Reumasairauksien hoidossa käytettyjen lääkkeiden vaikutuksia seurataan useilla erilaisilla seurantakokeilla. Niitä kutsutaan joskus myös turvakokeiksi.

Reumalääkkeiden seurantakokeet: Muita mittauksia

Vastaanottokäyntien yhteydessä tutkitaan verikokeiden lisäksi usein virtsakoe, millä voidaan seurata muun muassa munuaisten toimintaa. Lisäksi jotkin reumalääkkeet voivat nostaa veren rasva-arvoja ja verenpainetta.

U-KemSeul (virtsan kemiallinen seulonta): Virtsanäytteestä tutkitaan testiliuskan avulla virtsan glukoosi, valkosolut, proteiini, verisyys, ketoaineet, pH ja tiheys.

Rasva-arvot: Jotkin sairaudet tai lääkkeet voivat nostaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Rasva-arvoihin kuuluu kolesteroli- ja triglyseridiarvot. Kokonaiskolesterolin viitearvo on alle 5 mml/l, LDL-kolesterolin (ns. huono kolesteroli) alle 3 mmol/l ja HDL-kolesterolin (ns. hyvä kolesteroli) naisilla yli 1,2 mmol/l ja miehillä yli 1 mmol/l. Veren triglyseridipitoisuuden viitearvo on alle 1,7 mmol/l.

Verenpaine: Jotkin sairaudet tai lääkkeet voivat aiheuttaa verenpaineen kohoamista. Normaali verenpaine on alle 130/85 mmHg. Kun verenpaine ylittää 140/90 mmHg on verenpainetaso kohonnut.

Katso tietoa myös muista seurantakokeisiin liittyvistä tutkimuksista. 

Päivitetty 6.9.2019