Uutiset

Syksyn koronarokote tärkeä etenkin rituksimabin käyttäjille ja yli 80-vuotiaille

Vanhempi nainen näyttää laastaria käsivarressa.

Koronan tehosterokotukset alkavat jälleen syksyllä. Ensimmäisenä THL suosittelee rokotettavaksi hoitokodeissa ja säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa olevat, kaikki yli 80-vuotiaat sekä kaikki voimakkaasti immuunipuutteiset iästä riippumatta.

Syksyn tehosterokotetta suositellaan myös kaikille 75–79-vuotiaille. Heillä vakavan taudin riski on kuitenkin yllä mainittuja ryhmiä pienempi. THL suosittelee, että myös nämä rokotukset toteutetaan tulevana syksynä tavanomaista aikaisemmin.

Koronarokotuksilla pyritään ehkäisemään koronasta johtuvia sairaalahoitoja ja kuolemia.

Reumasairauksia sairastavista tehosterokote on erityisen tärkeä rituksimabi-lääkkeen käyttäjille. THL on kerännyt suositusten pohjaksi tietoa hyvinvointialueilta.

”Yleinen käsitys kliinikkojen parissa tuntuu olevan, että juuri rituksimabi vaikuttaa immuunipuolustukseen niin, että puolustautuminen koronaviruksia vastaan heikentyy”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Tuija Leino.

Muiden biologisten reumalääkkeiden käyttäjiä ei juuri joudu sairaalahoitoon koronan takia.

”Rituksimabin käyttäjien on tärkeä ottaa rokote ajoissa, sillä heille tulee edelleen hyvin vakavia taudin muotoja”, Leino sanoo.

Myös muita biologisia reumalääkkeitä käyttävien kannattaa ottaa tehosterokote, kun niitä tulee tarjolle. Heidän kohdallaan riskit ovat kuitenkin pienempiä, eikä rokotteen ottamisella ole yhtä kiire. Ohjeet tarkentuvat syksyllä.

THL suosittelee, että kaikkein suurimmassa riskissä olevien ryhmien rokotukset aloitetaan heti, kun syksyn koronarokotteet saadaan maahan. Rokotusten käytännön järjestelyistä ja lopullisista aikatauluista vastaavat hyvinvointialueet.

Kuva: Prostock-studio/AdobeStock