Lausunnot

Uutiset

Reumaliiton lausunto: Asiakasmaksujen yhteisvaikutus voi olla kohtuuton – Reumaliitto esittää helpotuksia pitkäaikaissairaille

Vihreällä taustalla lukee lausunto.

Reumaliitto on antanut lausuntonsa hallituksen esitykseen, jossa ensihoitopalveluiden ja ambulanssikuljetusten järjestämis- ja rahoitusvastuu siirrettäisiin hyvinvointialueille. Uudistus sisältää myös muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin. 

Reumaliitto pitää tärkeänä, että uudistuksella pyritään selkeyttämään järjestämisvastuita ja yksinkertaistamaan rahoitusta, mikä voi parantaa palveluiden saatavuutta ja tukea hyvinvointialueiden taloudellista kestävyyttä. Liitto kuitenkin korostaa, että uudistuksen ei tule muodostaa esteitä palvelujen saavutettavuudelle, erityisesti pienituloisille, ikääntyneille ja paljon palveluja käyttäville. 

Yksi maksukatto toisi selkeyttä ja turvaa 

Reumaliitto kannattaa, että ensihoitoon kuulumattomat ambulanssikuljetukset huomioitaisiin asiakasmaksukaton kertymässä. Tämä parantaa paljon palveluita tarvitsevien asemaa. Samalla liitto esittää, että nykyiset erilliset maksukatot (lääkkeet, matkat ja asiakasmaksut) yhdistetään yhdeksi selkeäksi maksukatoksi, joka sidottaisiin takuueläkkeen tasoon. Lisäksi maksukaton seuranta tulisi siirtää viranomaisvastuulle, jotta asiakkaiden oikeudet eivät jäisi toteutumatta hallinnollisten esteiden vuoksi. 

Vuonna 2024 toteutetut asiakasmaksujen korotukset ovat nostaneet monien pitkäaikaissairaiden maksurasitusta merkittävästi. Kolmen eri maksukaton yhteissumma voi nousta lähes 1 700 euroon vuodessa. Ehdotetun uudistuksen arvioidaan pienentävän osan asiakkaiden maksuja, mutta niille, joiden maksukatto ei täyty, uusi ensihoitomaksu voi tarkoittaa lisääntyneitä kustannuksia. 

Reumaliitto nostaa esiin myös huolen tilanteista, joissa asiakas käyttää matkaketjussa sekä ambulanssia että taksia ja joutuu maksamaan useita omavastuuosuuksia. Tämä voi olla erityisen kohtuutonta pienituloisille ikääntyneille. 

Hyvinvointialueindeksi voi kiihdyttää maksujen nousua 

Uudistuksessa esitetään myös asiakasmaksujen indeksisidonnaisuuden muuttamista niin, että maksut tarkistettaisiin vuosittain hyvinvointialueindeksin mukaisesti. Reumaliitto pitää tätä huolestuttavana, sillä se voi kasvattaa asiakasmaksuja nopeammin kuin nykyinen kansaneläkeindeksiin perustuva tarkistus. Erityisesti pitkäaikaissairailla, joiden maksukatto ei täyty vuosittain, tämä voi johtaa maksurasituksen kasvuun. 

Vaikka asiakasmaksukatto pysyisi sidottuna kansaneläkeindeksiin, Reumaliitto pyytää, että sen seuranta siirretään asiakkaalta viranomaiselle. Nykyisin osa asiakkaista menettää oikeuden maksujen palautuksiin puutteellisen tiedon tai hallinnollisten esteiden vuoksi. 

Taloudellinen ahdinko ei saa estää hoitoon hakeutumista 

Reumaliitto painottaa, että asiakasmaksujen nousu, lääkkeiden arvonlisäveron korotus ja muut indeksitarkistukset voivat yhdessä johtaa tilanteeseen, jossa pienituloiset ja pitkäaikaissairaat joutuvat tinkimään tarvitsemistaan palveluista taloudellisista syistä. Tämä kehitys on riski terveyden tasa-arvolle ja sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle. 

Käyttämättä jätetyn palvelun maksun korottamista lähes 30 prosentilla Reumaliitto pitää perusteltuna keinona vähentää resurssien hukkaa, mutta maksujen perimisessä tulisi soveltaa tapauskohtaista harkintaa. Erityisesti pitkäaikaissairaiden ja ikääntyneiden kohdalla on tärkeää mahdollistaa jousto. 

Vaikutusarviointia on syytä tarkentaa 

Reumaliitto huomauttaa, että monet sen jäsenistä kuuluvat riskiryhmiin, joihin uudistuksen vaikutukset kohdistuvat voimakkaimmin: pienituloiset, runsaasti sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävät, työelämän ulkopuolella olevat ja vammaiset henkilöt. Vaikka osa muutoksista, kuten ensihoitopalvelujen maksujen kertyminen asiakasmaksukattoon, on myönteisiä, uudistuksella voi myös olla kielteisiä vaikutuksia erityisesti niille, joiden maksukatto ei vuosittain täyty. 

Reumaliitto pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveysministeriö seuraa uudistuksen vaikutuksia tarkasti ja läpinäkyvästi. Seurannan pohjalta on oltava valmius korjaaviin toimiin, mikäli uudistus heikentää yhdenvertaista hoitoon pääsyä tai johtaa taloudellisesti kestämättömiin tilanteisiin. 

Terveydenhuollon asiakasmaksujärjestelmän tulee tukea oikeudenmukaista ja yhdenvertaista pääsyä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Reumaliitto katsoo, että lakiesitys tulee arvioida kokonaisuutena suhteessa jo toteutettuihin maksukorotuksiin. 

Voit lukea Reumaliiton lausunnon kokonaisuudessaan Lausuntopalvelusta.

Lisätietoja:  

Maria Mattila 

Vaikuttamistyön asiantuntija  

maria.mattila(at)reumaliitto.fi