Liikkumattomuus uhkaa suomalaisten hyvinvointia
Suomalaisten liikkumattomuus on kasvava ongelma, joka uhkaa kansanterveyttä ja toimintakykyä. Asia nousi esiin eduskunnan tuki- ja liikuntaelinsairauksien yhteistyöryhmän (Tules) ja liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin (RKP) marraskuussa käymässä keskustelussa.
Eduskunnan Tules-ryhmä on huolissaan arkiliikunnan vähenemisestä ja sen vaikutuksista erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivien henkilöiden hyvinvointiin.
”Arkiliikunnan vähentyminen on kasvava ongelma. Liikkuminen tulee saada kasvuun jokaisessa ikäryhmässä. Hallituksen poikkihallinnollinen Suomi Liikkeelle -ohjelma on askel oikeaan suuntaan liikunnallisen elämäntavan edistämisessä erityisesti niillä, joiden toimintakyky on heikoin. Arkiliikunnan esteetön mahdollistaminen ja tukeminen kunnissa ja hyvinvointialueilla on keskeistä”, sanoo Tules-ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Oskari Valtola (Kok.).
Reumaliiton liikunnan ja terveyden asiantuntijan Kirsi Kaipainen-Pyykön mielestä Suomi Liikkeelle -ohjelman osalta tarvitaan kuitenkin vielä konkreettisia toimenpiteitä soveltavan liikunnan ja toimintarajoitteisten henkilöiden liikkumisen edistämiseksi.
”Soveltavan liikunnan kohderyhmään arvioidaan kuuluvan 15–20 % väestöstä. Iloitsimmekin, että Tules-ryhmää puheenjohtavat kansanedustajat Valtola ja Hopsu jättivät keväällä kirjallisen kysymyksen soveltavasta liikunnasta osana Suomi Liikkeelle –ohjelmaa ja ministeri Bergqvist on asian edistämiseen tarttunut. Toivon, että liikuntajärjestöinä toimivat sosiaali- ja terveysjärjestöt otetaan vahvemmin vielä mukaan valmistelutyöhön”, lisää Kaipainen-Pyykkö.
Reumaliiton toiminnan piirissä on erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluita käyttäviä, joiden toimintakyky on alentunut. Esimerkiksi Reumaliiton jäsentutkimuksen (2022, n=2751) 42 % vastaajista ilmoitti, ettei ollut saanut liikuntaan liittyen ohjausta terveydenhuollosta. Tules-ryhmä pitää tärkeänä, että liikuntaneuvonnan määrää lisätään kunnissa- ja hyvinvointialueilla.
”Vapaaehtois- ja talkootyötoiminta luo monilla alueilla puitteet niillekin, joiden liikkumisessa on sairauden tuomia haasteita ja joiden toimintakyky on alentunut. Esimerkiksi reumayhdistysten ryhmissä liikkui viime vuonna yli 2 500 henkilöä viikoittain. Ilman toiminnan koordinointia ja taloudellista tukea paikallisten yhdistysten ja vapaaehtoisten on vaikea toimia. Yhteiskuntana meillä ei ole varaa menettää tätä voimavaraa”, sanoo Reumaliiton toiminnanjohtaja Anu Uhtio.
Vuodesta 1988 toiminut eduskunnan Tules-ryhmä on vaikuttajaverkosto, joka pitää esillä tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivien, pitkäaikais- ja monisairaiden sekä heidän läheistensä asioita. Se vaikuttaa valtakunnalliseen sosiaali- ja terveyspolitiikkaan.
Eduskunnan Tules-ryhmään kuuluvat kansanedustajat Oskari Valtola (Kok.), Inka Hopsu (Vihr.), Mia Laiho (Kok.), Paula Risikko (Kok.), Tarja Filatov (SDP), Sari Sarkomaa (Kok.), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Aki Lindén (SDP), Hanna-Leena Mattila (Kesk.), Aino-Kaisa Pekonen (Vas.) ja Päivi Räsänen (KD).
Lisätietoja:
Eduskunnan Tules-ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Oskari Valtola, puh. 040 751 2154
Reumaliiton toiminnanjohtaja Anu Uhtio, puh. 044 709 8138