Siirry sisältöön

Uutiset

Koronavirus huolestuttaa, mitä tehdä?

Koronaviruksen pelon takia ei tarvitse tauottaa reumalääkkeitä. Lääkkeet on syytä tauottaa, jos nousee korkea kuume. Ohjeet ovat samat kuin influenssassa. 

Tämä uutinen on kirjoitettu 5.3. Jatkuvasti päivitettävä sivu koronaviruksesta löytyy täältä

Suomessa on toistaiseksi todettu vain vähän koronavirustartuntoja. Riski saada tartunta on pieni. 

Reumasairauksien hoidossa käytetään joitakin lääkkeitä, jotka voivat heikentää elimistön puolustuskykyä. Jos käyttää näitä lääkkeitä, on luonnollista, että tieto koronaviruksen leviämisestä huolestuttaa. 

Koronaviruksen aiheuttama sairaus muistuttaa monella tapaa influenssa. Myös ohjeet reumalääkkeiden tauottamisesta ovat samat. 

”Jos ei ole oireita, lääkkeitä ei pidä tauottaa”, HUSin reumapoliklinikan osastonylilääkäri Ritva Peltomaa sanoo. 

”Jos reumasairaalla nousee korkea kuume ja tulee muita influenssan kaltaisia ohjeita, biologiset lääkkeet ja metotreksaatti kannattaa tauottaa”, Peltomaa neuvoo. 

Kurkkukivun ja nuhan takia lääkkeitä ei tarvitse tauottaa. Vakavien eli sairaalahoitoa vaativien infektioiden yhteydessä biologiset lääkkeet, JAK-estäjät ja metotreksaatti tulee tauottaa, oli infektion syy mikä tahansa. 

Ajantasaiset tiedot koronaviruksesta löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivuilta. Paras tapa välttää hengitystieinfektiota aiheuttavia viruksia on huolellinen käsihygienia. 
 

Uutinen on kirjoitettu 5.3.2020. Lue 12.3.2020 ilmestynyt uutinen täältä. 

Kuvituskuvaa stetoskoopista
Kuva: Hush Naidoo/Unsplash