Siirry sisältöön

Uutiset

Itse pistettävien metotreksaattivalmisteiden saatavuudessa katkoja

Pisimmät toimituskatkot kestävät jopa puoli vuotta.  

Reumasairauksissa yleisesti käytettävien metotreksaattivalmisteiden saatavuudessa on katkoksia. Häiriöt koskevat etenkin esitäytettyjä ruiskuja ja kyniä.

Pistettävää Trexania valmistava Orion on ilmoittanut jopa puolen vuoden katkosta. Katko koskee 15 milligramman annoskokoa. Orionin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle ilmoittama katko kestää huhtikuuhun 2020.

”Itse lääkeaine ei ole loppumassa, vaan esitäytetyt ruiskut. Ruiskut tulevat saksalaiselta valmistajalta, jolla on toimitushäiriöitä”, kertoo Orion Pharman tuotepäällikkö Timo Heinonen.

Heinonen kertoo, että myös 10 milligramman annoskoon esitäyttyjen ruiskujen saatavuuteen on tulossa katkos, samasta syystä.

Saatavuushäiriöilmoituksia on tehty myös muista metotreksaattivalmisteista. Medac-yhtiön Metoject-kauppanimellä myymän valmisteen saatavuudessa on ollut tänä vuonna useita katkoja. Lokakuun loppupuolella saatavuushäiriöilmoitus oli voimassa sekä 20 milligramman esitäytetystä ruiskusta että 15 milligramman esitäytetystä kynästä.

Joissakin apteekeissa on myyty Metoject-valmisteita, joiden pakkaustekstit ovat muulla kuin kotimaisilla kielillä. Suomenkieliset käyttöohjeet on liitetty pakkauksiin jälkikäteen. Tämä toimintatapa on mahdollista Fimean poikkeus- tai erityisluvalla.

Mikäli omassa käytössä olevaa pistettävää metotreksaattivalmistetta ei ole saatavilla, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Yhtenä vaihtoehtona on siirtyminen tablettimuotoiseen metotreksaattivalmisteeseen.

Orionin Heinonen kertoo, että Trexan-tabletit valmistetaan Suomessa. Hänen mukaansa niiden saatavuus on hyvä eikä toimitusongelmia ole tulossa.

Pistosmuotoista metotreksaattia käyttävä voi myös opetella käyttämään itse täytettävää ruiskua. Ne olivat yleisesti käytössä ennen kuin esitäytetyt ruiskut tulivat markkinoille.

”Injektionestettä on saatavilla 1 millilitran lasipulloissa. Metotreksaatin annostelussa tarkkuus on tietenkin tärkeää”, Heinonen muistuttaa.