Siirry sisältöön

Uutiset

Riskejä Xeljanz-lääkkeen liian suurissa annoksissa

Euroopan lääkevirasto EMA varoitti maaliskuun lopulla, että Xeljanz-lääkkeen suositeltua annosta ei saa ylittää. Normaalia suuremmat annokset näyttävät lisäävän keuhkoveritulpan ja kuoleman riskiä.

Xeljanzia käytetään nivelreuman ja nivelpsoriaasin hoidossa. Silloin suositeltu annos on 5 mg kahdesti päivässä.

”Suositellulla annoksella ei ole todettu kohonnutta riskiä. Suomessa käytetään yleensä suositeltua annostusta”, sanoo ylilääkäri Kimmo Jaakkola Fimeasta.

Xeljanzia käytetään myös paksusuolitulehduksen hoidossa. Silloin aloitusannostus on suurempi, 10 mg kahdesti päivässä. Paksusuolitulehduksen hoidossa ei kuitenkaan ole todettu vastaavasti kohonnutta riskiä edes suuremmalla annoksella.

”Kohonnut riski on todettu vain nivelreuman hoidossa. Silloin Xeljanzia käytetään yleensä yhdessä metotreksaatin kanssa. Tämä saattaa vaikuttaa asiaan”, Jaakkola sanoo.

Xeljanzin vaikuttava aine on tofasitinibi. Se on biologinen lääke, joka kuuluu januskinaasin estäjiin. Xeljanz on Suomessa ollut käytössä vasta vuodesta 2017.

”Uusien lääkkeiden seuranta on tarkkaa, joten ongelmat yleensä havaitaan”, Jaakkola sanoo.

Kahdesti päivässä 5 mg annoksina Xeljanzia syövän nivelreumapotilaalla ei siis tutkimusten mukaan ole syytä huoleen. Mutta mitä jos lääke silti epäilyttää?

”Jos on huolestunut, kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa muista mahdollisista hoitovaihtoehdoista”, Jaakkola sanoo.

Maaliskuussa annettu ohje perustuu EMAn alustaviin tutkimuksiin.  Lopullinen päätös uudesta suosituksesta valmistuu todennäköisesti muutaman kuukauden sisällä.

Fimean uutinen aiheesta LINKISSÄ

Xeljanz-lääkkeen liian suurin annoksiin liittyy riskejä. Kuvituskuva stetoskoopista.