Kivun omahoito
Tämän osion avulla opit ymmärtämään pitkäaikaista kipua paremmin ja saatat löytää uusia keinoja kivun omahoidon tueksi.
Tämän osion avulla opit ymmärtämään pitkäaikaista kipua paremmin ja saatat löytää uusia keinoja kivun omahoidon tueksi.
Pitkäaikainen kipu voi olla osa monia reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia, ja se voi vaikuttaa omaan arkeen ja hyvinvointiin monin tavoin.
Kivun kokemuksen muodostumiseen ja kivun aistimiseen osallistuvat kehon monet järjestelmät. Alla olevalla videoluennolla kipulääketieteeseen ja kuntoutukseen erikoitunut fysiatri Kristiina Kokkonen kertoo tarkemmin kivusta ja sen mekanismeista.
Katso videoluento ja opi lisää siitä, mitä kivun taustalla elimistössä tapahtuu. Videon kesto on noin 45 minuuttia.
Kipupäiväkirjan pitäminen auttaa tutustumaan siihen, millaista oma kipu on ja millaiset asiat sitä helpottavat tai pahentavat. Se voi auttaa myös oman kivun sanoittamisessa terveydenhuollossa.
Voit pitää kipupäiväkirjaa esimerkiksi paperilla tai puhelimessa.
Päiväkirjan pitämisestä ei kannata ottaa paineita, vaan kirjaukset voi tehdä itselle sopivimmalla tavalla ja tarkkuudella. Päiväkirjan on tarkoitus tehdä sinulle näkyväksi sitä, millaisissa tilanteissa tunnet kipua ja voitko jotenkin omalla toiminnallasi vaikuttaa siihen.
Oman hoitavan tahon kanssa sovittu lääkehoito on usein tärkeä osa kivun hallitaa, mutta sen ohella kipua voi helpottaa myös monin lääkkeettömin keinoin omassa arjessa.
Vinkkejä rentoutumisen harjoitteluun
Vastaa alla olevaan gallupiin! Vastattuasi näet, mitä muut sivuston kävijät ovat vastanneet.
Oman hyvinvoinnin polulta löydät tietoa, vinkkejä, vertaiskokemuksia ja harjoitteita reumasairauden omahoidon, liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn ja oman hyvinvointisi tueksi.
Etusivulla voit tutustua kaikkiin Oman hyvinvoinnin polun sisältöihin sekä tehdä testin, joka suosittelee juuri sinulle kaikkein sopivimpia sisältöjä.