Leflunomini
Käyttötarkoitus
Nivelreuman pitkäaikaishoito, voidaan käyttää myös nivelpsoriaasissa ja joitakin kokemuksia on systeemisten sidekudostautien hoidosta. Lasten hoitamisesta on kokemuksia vain vähän eikä lääkettä suositella alle 18-vuotiaille.
Lääkevalmiste ja vaikutustapa
Leflunomidia (Arava®, Leflunomide®) sisältävät tabletit rauhoittavat niveltulehdusta ja estävät sen etenemistä. Leflunomidi ei välittömästi lievitä kipuja. Vaikutus tulee 1–2 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Leflunomidi kuuluu solunsalpaajien lääkeryhmään.
Usein käytetään yhdistelmähoitoa muiden nivelreuman peruslääkehoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa. Lääkettä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi yhdessä metotreksaatin, hydroksiklorokiinin tai atsatiopriinin kanssa.
Lääkkeen annostus ja ottaminen
Leflunomidin tavallinen hoitoannos on 10–20 mg:n tabletti päivittäin, riippuen sairaudesta ja oireiden vaikeudesta. Hoito voidaan aloittaa isommalla annoksella, jota annetaan muutaman ensimmäisen päivän ajan. Hoito voi kestää vuosia.
Leflunomidi otetaan veden kera aina samaan aikaan päivästä. Jos päiväannos unohtuu, ei ole suositeltavaa, että seuraavana päivänä otetaan kaksinkertainen annos.
Haittavaikutukset
Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat ripuli, pahoinvointi ja vatsavaivat. Nämä usein vähenevät hoidon jatkuessa. Muita haittoja voivat olla suun haavaumat, ihottuma sekä verenpaineen nousu. Myöhemmässä vaiheessa voi esiintyä lievää hiustenlähtöä ja maksaan tai verisoluihin kohdistuvia vaikutuksia. Joitakin vakavia maksavaurioita on kuvattu leflunomidihoidon yhteydessä. Alkoholin käytössä suositellaan noudatettavaksi pidättyväisyyttä.
Leflunomidihoito on aiheellista keskeyttää vaikeiden infektiotautien, mutta ei esimerkiksi tavallisen flunssan yhteydessä. Leikkaushoito ei normaalisti edellytä keskeytystä. Vaikka kyseessä on solunsalpaaja, ei ole todennäköistä, että leflunomidi aiheuttaisi hedelmättömyyttä tai riskiä sairastua syöpäsairauksiin.
Rokotuksista on syytä huolehtia suositusten mukaisesti. Lääkityksen tauottamisesta rokotusten kohdalla kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Leflunomidin poistumista elimistöstä voidaan tarvittaessa nopeuttaa nauttimalla kolestyramiinia (Questran®) tai lääkehiiltä. Poistumisen nopeuttamisesta tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Raskaus ja imetys
Raskauden ja imetyksen aikana leflunomidia ei saa käyttää. Raskauden aikainen käyttö voi aiheuttaa sikiölle vaurioita, joskaan ihmisellä tästä ei ole havaintoja. Raskauden ehkäisystä on huolehdittava. Perheenlisäystä suunniteltaessa on suositeltavaa, että leflunomidi lopetetaan kaksi vuotta ennen sitä. Miesten tulee välttää siittämistä hoidon aikana ja 6 kuukautta hoidon lopettamisen jälkeen.
Edellä mainittua poistamismenettelyä on käytettävä, jos on tarpeen lyhentää kahden vuoden odotusaikaa tai jos nainen on tullut raskaaksi leflunomidihoidon aikana.
Raskautta suunniteltaessa tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Lisätietoa lääkehoidon vaikutuksista hedelmällisyyteen, raskauteen ja imetykseen on mahdollista saada teratologisesta tietopalvelusta.
Hoidon seuranta
Leflunomidihoidon aloittamisen jälkeen tulee ottaa säännöllisin väliajoin laboratoriokokeita, joiden avulla voidaan seurata hoidon tehokkuutta ja turvallisuutta. Lääkityksen aloittamisen jälkeen otetaan säännöllisesti perus- tai täydellinen verenkuva ja maksaentsyymit (ALAT), minkä lisäksi tulevien vastaanottokäyntien yhteydessä suositellaan tutkittaviksi lasko, CRP, KREA, AFOS ja virtsakoe. Näistä seurantakokeista voit lukea tarkemmin Reuma-aapisen artikkelista ”Tietoa reumalääkkeiden seurantakokeista”.
Hoidon aikana voidaan sallia lieviä poikkeamia maksaentsyymien (ASAT, ALAT) arvoissa. Verenpainetta on aiheellista mitata ainakin ensimmäisinä hoitokuukausina. Lisätietoja lääkityksen seurannasta löytyy Terveyskylän Reumatalon sivuilta lääkehoidon seurantataulukosta.
Tärkeää muistettavaa
- Lääkitys voi lisätä alttiutta infektioihin, eikä sitä saa antaa vakavien infektioiden aikana.
- Verenpaineen nousu on mahdollista lääkityksen myötä, joten verenpaineen seuraaminen on aiheellista.
- Lääkitys tulee ottaa huomioon raskautta suunniteltaessa, sillä lääkitys tulisi lopettaa 2 vuotta ennen raskautta.
Päivitetty 16.5.2023