Siirry sisältöön

Reumalääkkeet

Syklofosfamidi

Käyttötarkoitus

Vaikeiden systeemisten sidekudossairauksien pitkäaikaishoito. Poikkeustapauksissa nivelreuman hoito silloin, kun potilaalla esiintyy verisuonitulehdus (vaskuliitti) tai muu vakava nivelreuman komplikaatio.

Lääkevalmiste ja vaikutustapa

Syklofosfamidia (Sendoxan®) sisältävät tabletit rauhoittavat reumataudin oireita ja estävät sen etenemistä. Syklofosfamidi ei välittömästi lievitä kipuja. Vaikutus tulee 1–2 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Syklofosfamidi kuuluu solunsalpaajien lääkeryhmään. Syklofosfamidia on saatavana myös laskimoon tiputettavassa muodossa.

Lääkkeen annostus ja ottaminen

Syklofosfamidin annostelu riippuu hoidon tavoitteista ja potilaan painosta, ja sopiva annostus määritellään yksilöllisesti. Tavallinen hoitoannos on 50–150 mg vuorokaudessa. Hoito kestää yleensä vähintään useita kuukausia, joskus vuosiakin. Syklofosfamidi voidaan myös antaa sairaalassa tiputuksena laskimoon. Tällainen ”pulssihoito” toistuu määrävälein, kunnes hoidon tavoitteet on saavutettu.

Syklofosfamiditabletit otetaan mieluimmin yksi kerrallaan runsaan nestemäärän kera. Tabletit niellään kokonaisina. Jos yksittäinen annos unohtuu, voi sen ottaa myöhemminkin.

Haittavaikutukset

Tavallisimmat haittavaikutukset ovat pahoinvointi, vatsavaivat, osittainen hiustenlähtö ja kuume. Etenkin miehillä esiintyy virtsarakon ärsytystä, jonka estämiseksi on runsaasta veden juomisesta huolehdittava. Jos virtsa muuttuu veriseksi, on hoito keskeytettävä.

Vakaviin haittavaikutuksiin kuuluvat verimuutokset, esimerkiksi valkosolujen (leukosyyttien) tai verihiutaleiden (trombosyyttien) väheneminen. Maksaan kohdistuvat haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Syklofosfamidi heikentää jonkin verran elimistön puolustautumista infektiosairauksia vastaan. Infektiot on hoidettava huolella. Esimerkiksi virtsainfektion tai kuumeisen hengitystietulehduksen yhteydessä hoito on keskeytettävä.

Leikkausten yhteydessä hoito lopetetaan viimeistään viikkoa ennen leikkausta ja aloitetaan uudelleen viikko leikkauksen jälkeen, jos toipuminen on sujunut normaalisti.

Sekä naisen että miehen hedelmällisyys heikentyy tilapäisesti ja mahdollisesti pysyvästikin syklofosfamidihoidon aikana. Tiettyjen syöpäsairauksien kehittymisen riski on vähän lisääntynyt syklofosfamidihoidon aikana ja ehkä vielä sen jälkeenkin.

Rokotuksista on syytä huolehtia suositusten mukaisesti. 

Vältä greipin käyttöä lääkityksen aikana, sillä se voi heikentää lääkkeen vaikutusta.

Raskaus ja imetys

Raskauden ja imetyksen aikana syklofosfamidia ei saa käyttää. Raskauden ehkäisystä on huolehdittava. Perheenlisäystä suunniteltaessa on suositeltavaa, että syklofosfamidi lopetetaan vähintään kolme kuukautta ennen sitä ja raskautta on vältettävä 6–12 kuukautta hoidon lopettamisen jälkeen. Tämä suositus koskee myös miehiä.

Raskautta suunniteltaessa tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Lisätietoa lääkehoidon vaikutuksista hedelmällisyyteen, raskauteen ja imetykseen on mahdollista saada teratologisesta tietopalvelusta.

Lääkärin kanssa voi keskustella mahdollisesta munasolujen tai sperman jäädyttämisestä ennen hoidon aloittamista.

Hoidon seuranta

Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana otetaan säännöllisin väliajoin täydellinen verenkuva, maksan toimintakoe (ALAT) ja virtsakoe. Tämän jälkeenkin laboratoriokokeiden tuloksia seurataan säännöllisesti, minkä lisäksi laajemmat verikokeet tutkitaan vastaanottokäyntien yhteydessä. Lääkehoidon seurantakokeista voit lukea tarkemmin täältä.

Infektiosairauksien riskin vuoksi CRP on tärkein seurattava laboratoriokoe. Kontrolliväli riippuu laboratoriokokeiden tuloksista. Hoidon aikana voidaan joutua hyväksymään normaalia alempia leukosyyttien ja/tai trombosyyttien arvoja. Tästä hoitava lääkäri antaa tarkemmat ohjeet.

Hoidon seurannasta vastaa pääasiassa erikoissairaanhoito, esimerkiksi keskussairaala. Lääkehoidon seurantataulukko löytyy Terveyskylän Reumatalon sivuilta. 

Tärkeää muistettavaa

  • Lääkitys voi lisätä alttiutta infektioihin, eikä sitä saa antaa akuuttien tai vakavien infektioiden aikana.
  • Lääkärin kanssa tulee keskustella lääkityksen tauottamisesta leikkausten yhteydessä.
  • Seurannassa laboratoriokontrollien tiheys riippuu etenkin leukosyyttien ja virtsan tuloksista.

Päivitetty 16.5.2023