Siirry sisältöön

Uutiset

Potilasjärjestöt selvittivät: Puolueilta vihreää valoa maksukattojen uudistamiselle

Eduskuntapuolueet suhtautuvat positiivisesti pitkäaikaissairaiden maksutaakan helpottamiseen. Tämä käy ilmi tuoreesta kyselystä, jonka toteuttivat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Crohn ja Colitis ry, Psoriasisliitto sekä Reumaliitto.  

Kuvituskuva stetoskooppi
Kuva: Hush Naidoo / Unsplash

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon maksukattojärjestelmässä on erilliset maksukatot lääkkeille, asiakasmaksuille ja matkakuluille. Niiden yhteenlaskettu summa vuonna 2019 on 1 555 euroa. Kaikki maksukatot alkavat kertyä yhtä aikaa vuoden alusta. Siksi monen pitkäaikaissairaan maksettavaksi lankeaa suuri summa lyhyen ajan sisällä, mikä rasittaa taloutta.

Erityisen paljon ongelmia sairastaville tuottaa lääkekorvausten vuosiomavastuu eli lääkekatto (572 euroa vuonna 2019). Pitkäaikaissairaat, jotka tarvitsevat erityisen kalliita lääkkeitä, joutuvat maksamaan lääkekaton kerralla heti vuoden alussa.

Lisäselvityksiä toivotaan

Potilasjärjestöt ovat ehdottaneet ongelmiin ratkaisuja: Erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien pitäisi voida maksaa lääkekatto useammassa kuin yhdessä osassa. Myös eri maksukattojen yhdistäminen ja kohtuullistaminen keventäisi pitkäaikaissairaiden maksutaakkaa.

Järjestöt selvittivät vuodenvaihteessa eduskuntapuolueiden suhtautumista näihin ratkaisuehdotuksiin. Puolueilta kysyttiin, kannattavatko ne vuosittaisen lääkeomavastuun jaksottamista kahteen tai useampaan erään sekä kaikkien terveydenhuollon omavastuiden yhdistämistä yhdeksi vuosiomavastuuksi.

Kysely lähetettiin sähköpostilla yhdeksälle puolueelle (SDP, kokoomus, keskusta, vihreät, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, RKP, KD ja siniset). Kaikki puolueet vastasivat kyselyyn.

Puolueet suhtautuvat järjestöjen ehdotuksiin pääosin myönteisesti: kaikki puolueet ilmoittivat olevansa joko yksiselitteisesti lääkekaton jaksottamisen ja maksukattojen yhdistämisen kannalla tai pitävänsä niitä harkitsemisen arvoisina vaihtoehtoina. Varovaisimmin maksukattojärjestelmän uudistamiseen suhtautuvat kokoomus, keskusta ja siniset. Uudistamisen tueksi kaivattiin lisää tietoa ja selvityksiä.

”Olemme tyytyväisiä siihen, että puolueet tunnistavat pitkäaikaissairauden aiheuttamat taloudelliset haasteet. Maksukattojen uudistusta on lykätty jo pitkään. Tulevan hallituksen on tartuttava asiaan viipymättä”, järjestöt toteavat.

Kyselyn toteuttaneet potilasjärjestöt ovat tuottaneet päätöksenteon tueksi kattavan selvityksen sairastamisen kustannuksista.

”Teettämämme selvityksen mukaan pitkäaikaissairaus on monelle pieni- ja keskituloiselle merkittävä taloudellinen taakka. Yksi keskeinen syy tähän on kankea maksukattojärjestelmä”, järjestöt sanovat.

Lisätiedot: 

Varatoimitusjohtaja Sirpa Pajunen, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto
p. 050 408 7335, sirpa.pajunen(a)allergia.fi 

Toiminnanjohtaja Ulla Suvanto, Crohn ja Colitis ry
p. 040 031 5383, ulla.suvanto(a)ibd.fi 

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 8272 106, sonja.backman(a)psori.fi 

Toimitusjohtaja Maria Ekroth, Suomen Reumaliitto
p. 040 707 9114, maria.ekroth(a)reumaliitto.fi