Siirry sisältöön

Uutiset

Kelan korvaamiin taksimatkoihin muutoksia heinäkuun alusta

Heinäkuun alusta alkaen kaikki Kelan korvaamat taksimatkat pitää tilata Kelan alueellisilta sopimuskumppaneilta. Jos tilaat taksin muualta, joudut maksamaan matkan itse.

1.7.2018 alkaen Kelan alueelliset tilausvälitysyhtiöt vastaavat taksikuljetuksiin liittyvistä käytännön järjestelyistä: tilausten vastaanottamisesta, matkojen yhdistelystä, välityksestä, maksuliikenteestä sekä sopimuksista autoilijoiden kanssa. Myös tilauksia koskevat palautteet ja neuvonta kuuluvat yhtiöiden vastuulle.

Jokaisella maakunta-alueella on tilausnumero, josta matka tilataan. Uusia tilausnumeroita on yhteensä 17. Kela korvaa taksimatkan vain, jos taksi on tilattu näistä numeroista. Puhelut numeroihin ovat maksuttomia.

Taksimatkasta voi saada korvauksen, jos joudut käymään lääkärissä sairauden takia etkä voi terveydentilasi vuoksi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä. Myös puutteelliset liikenneyhteydet saattavat oikeuttaa taksin käyttöön.

Kuinka paljon matka maksaa?

Omavastuu on 25 euroa matkasta yhteen suuntaan. Maksat matkasta enintään omavastuun eikä sinun tarvitse maksaa omavastuun ylittävää osuutta. 

Jos matkan kustannukset jäävät alle omavastuun, maksat koko matkan hinnan kuljettajalle. Alle omavastuun jäävät matkat kerryttävät nekin matkojen vuosiomavastuuta. Vuosiomavastuu eli matkakatto on 300 euroa.

Kun olet maksanut kalenterivuoden aikana taksimatkoista yhteensä 300 euroa, saat Kelasta vuosiomavastuukortin. Kun esität kortin kuljettajalle, matka on maksuton.

Säilyykö oikeus vakiotaksiin?

Alle 16-vuotiaalla tai vaikeasti sairaalla lapsella on edelleen oikeus vakiotaksiin eli tutun taksinkuljettajan käyttöön.  Oikeus vakiotaksiin voidaan myöntää myös yksilöllisen harkinnan perusteella.  Siihen vaikuttaa terveydentilasi ja avuntarve kuljetuksen aikana. Jotta vakiotaksikuljetus järjestyy, tilausvälitysyhtiön pitää pystyä osoittamaan sinulle vakituinen kuljettaja, tai että aiemmin käyttämäsi kuljettaja toimii tilausvälitysyhtiön alihankkijana.

Lue lisää vakiotaksiasiakkuudesta

Näin tilaat taksin 1.7.2018 alkaen – ohjeistus ja tilausnumerot Kelan sivuilla

Kuvituskuva Kela-taksi
Kuva: Kela