Siirry sisältöön

Uutiset

Kela-korvaus poistui pieniannoksisesta kortisonitabletista 

Pieniannoksinen glukokortikoidi Prednisolon ei ole enää Kela-korvattava. Syynä on lääkkeen heikko kannattavuus.  

Kuvituskuva lääketableteista

Viiden milligramman Prednisolon-tableteista ei enää saa Kela-korvausta. Ne poistuivat korvattavien tuotteiden joukosta lokakuussa.  

Korvauksen saa yhä vahvemmista 20 ja 40 milligramman tableteista. Prednisolonia käytetään yleisesti reumasairauksien hoidossa.  

Lääkkeiden hintoihin ja korvattavuuksiin liittyvä järjestelmä on monimutkainen. Jokaisella Suomessa markkinoitavalla lääkkeellä pitää olla myyntilupa. Myyntiluvan haltija voi hakea lääkkeelle korvattavuutta, mutta myös vetää lääkkeen pois Kela-korvattavien joukosta. Yritykset voivat tehdä niin, jos lääke ei ole enää niille kannattava.  

Juuri näin kävi matala-annoksisen Prednisolonin kohdalla. Korvattavuuden poistuminen johtui siis lääkettä myyvän yrityksen, ei viranomaisten päätöksestä.  

”Emme voi pitää markkinoilla vahvuutta, joka on meille kannattamaton”, kertoo Sanna Raappana, Orifarm Suomen toimitusjohtaja. 

Prednisolonin myyntilupa siirtyi lokakuussa Takedalta Orifarmille osana isoa kauppaa, yli 100 muun lääkkeen myyntiluvan kanssa. 5 mg Prednisolon oli ainoa lääke, jonka Orifarm päätti poistaa korvattavien joukosta.  

Korvattavaksi hyväksytyille lääkkeille määritellään tukkuhinta, jota ne eivät saa ylittää. Prednisolonin kohdalla hinta on matala, 30 tabletin purkilta 0,95 euroa. Summalla myyntiluvan haltijan on muun muassa ostettava tuote, vastattava sen jakelusta, maksettava vuosittainen myyntilupa – sekä saatava itselleen vielä katetta.  

Orifarm harkitsi aluksi 5 mg vahvuuden vetämistä kokonaan pois Suomen markkinoilta, mutta päätti lopulta toisin. 

”Pidimme tärkeänä, että myös tämä vahvuus on saatavilla Suomesta. Nykyhinnalla tämä on meille kannattava, kun tuote ei ole Kela-korvattava”, Raappana sanoo.  

Pienet annokset tarpeen 

Prednisolon on ilman Kela-korvaustakin edullinen lääke. Silti kehitys huolestuttaa professori Markku Kauppia

”Tässä lähetetään yhteiskunnan taholta vähän väärää viestiä, kun vahvemmat pitoisuudet ovat korvattavia, matalammat eivät”, Kauppi sanoo.  

Kun glukokortikoidi- eli kortisonilääkitystä ajetaan alas, se on tehtävä hitaasti. Loppuvaiheessa annostusta lasketaan vain 2,5 milligrammaa kerrallaan. Määrissä on oltava tarkka. 20 milligramman tablettia ei voi jakaa niin pieniin osiin, että lääkkeen turvallinen alasajo onnistuisi.  

”Pidemmän päälle voi syntyä ongelmia, jos kortisonia käytetään isompia annoksia kuin olisi tarvetta.” 

Korvattavien lääkkeiden tukkuhinnan määrittelee sosiaali- ja terveysministeriön alainen Lääkkeiden hintalautakunta. Tasoon vaikuttaa myös lääkkeen pitoisuus. Sama valmiste voi olla myyjälleen kannattava tietyllä vahvuudella, kannattamaton toisella.  

”Jos viranomaiset pakottavat hinnan niin matalaksi, ettei myynti ole lääkeyritykselle enää kannattavaa, silloin tehdään hallaa sekä yhteiskunnalle että potilaille”, Kauppi sanoo.  

Prednisoloni on vanha lääkeaine eikä sillä ole enää patenttisuojaa. Myös muut yritykset voisivat hakea omalle tuotteelleen myyntilupaa Suomen markkinoilla. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. 

”Todennäköisesti syynä on matala hintataso. Kannattavissa tuotteissa on kyllä paljon kilpailua,” Orifarmin Raappana sanoo.  

Teksti: Pia Laine
Kuva: 123.rf