Siirry sisältöön

Uutiset

Jatkuvuutta hoitoon ja huolta maksuista – missä mennään Pirhassa?

Mieshenkilö harmaassa puvussa puhuu mikrofoniin.

Sairastamisen kustannukset ja sujuvat hoitopolut nousivat keskusteluun, kaikille avoimessa Missä mennään hyvinvointialueella, Pirkanmaa? -keskustelutilaisuudessa tammikuun lopulla Tampereen pääkirjasto Metsossa. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Psoriasisliitto ja Reumaliitto.

Neljän järjestön yhteisiä alue- ja kuntavaalitavoitteita avasi IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto. Aluevaaleissa tavoitteena on kohtuullistaa asiakasmaksuja ja turvata järjestöjen toimintaedellytykset. Voit tutustua järjestöjen yhteisiin tavoitteisiin tarkemmin täällä.

Neljän järjestön pitkäaikaissairauden kustannuksia käsittelevän kyselytutkimuksen tuloksista kertoi sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija Elisa Arvola IBD ja muut suolistosairaudet ry:stä.

Tuloksista nousi esiin muun muassa se, että monella on vähintään kaksi pitkäaikaissairautta (66 %, n=4 978). Käyntejä terveydenhuollossa siis voi tulla useita.

47 prosenttia vastaajista kokee pitkäaikaissairaudesta koituvat kustannukset melko suurena, ja 27 prosenttia kokee melko tai erittäin pienenä rasitteena.

Pirha, missä mennään?

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) hoidon tilanteesta kertoi Pirhan avopalveluiden ylilääkäri Jukka Karjalainen. Hän muistuttaa, että hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa vasta kaksi vuotta.

”Yksittäisten kansalaisten ja jopa kuntien kannalta jotkin asiat voi näyttää huonommalta, mutta valtakunnallisesti on päätetty, että hyvinvointialueiden tasolla asioita nyt katsotaan, ja näin mennään.”

Karjalainen kertoo, että digipalveluiden käyttö Pirhan alueella on kasvanut huomattavasti vuodesta 2023 vuoteen 2024. Digi ei ole ainoa asiointiväylä, mutta väylä, jossa voidaan monesti asiat hoitaa. Silti paikanpäälle kulkemisen mahdollisuuksia ja puhelintapaamisia halutaan säilyttää.

Karjalainen esitteli myös edellisenä päivänä julkaistua Pirhan hoidon jatkuvuusmallin.

”Tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokaisella asukkaalla on nimetty omalääkäri sekä tarvittaessa muita nimettyjä ammattilaisia hoitonsa tukena”, Karjalainen sanoi.

”Tämän toivotaan lisäämän luottamusta, säästävän rahaa, ja vaikuttavan jopa erityissairaanhoidon käyttöön.”

Pirhan aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen (kok.) muistutti omassa puheenvuorossaan asukkaiden mahdollisuuksista osallistua päätöksentekoon Pirhan tasolla. Asukkaiden osallistumisoikeus on kirjattu hyvinvointialuelakiin, ja tästä on myös aluevaltuuston pidettävä huolta.

”Esimerkiksi aloitteita voi tehdä hyvinvointialueen toimintaa koskevista asioista, kuten millä tavalla hyvinvointialueen toivotaan palveluita järjestävän ja toteuttavan.”

Asukkaat voivat esimerkiksi hakeutua erilaisiin vaikuttamistoimielimiin, kuten nuoriso-, vanhus- ja vammaisneuvostoon. Lisäksi on matalamman kynnyksen asiakasraateja sekä Pirhan asukaspooli. Vaikuttaa palveluiden parantamiseen.

”Vaikuttamiskeinoja ja -väyliä on useita, ja selkeimmin ne löytyvät Pirhan nettisivuilta Osallistu ja vaikuta -sivustolta”, Hiltunen vinkkasi.

Sairastaminen on kallista

Kokemuspuhujien paneelissa kuulimme kokemuksia hyvinvointialueesta käyttäjänäkökulmasta. Paneelissa keskustelivat IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kutsumana sairastavan lapsen äiti Tytti Artkoski, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kautta Tiina Korhonen, Reumaliiton kautta Hanna Kairimo sekä Psoriasisliiton kautta Marja-Liisa Utukka. Monisairastaminen ja erityisterveydenhuollon palvelut ovat paneelille hyvin tuttuja.

Noottia sai vaihtuva henkilökunta sekä yhden asian hoitaminen per käynti, kun vaivoja olisi useampi. Kiitosta sen sijaan saa, että erikoissairauden hoitoon saa aina jonkinlaisen yhteyden.

”Pitkäaikaissairaalle on tosi tärkeää saada kontakti siihen tahoon, joka osaa hoitaa”, eräs panelisti kommentoi.

Perusterveydenhoito terveysasematasolla koetaan sen sijaan vaikeaksi, ja erityisesti ajan saaminen inhimilliseen aikaan koetaan hankalaksi. Artkoski kuitenkin kiittää asuinkuntaansa Nokiaa, jossa on säilynyt muun muassa päivystys, lähellä omaa kotia. Digiklinikka ja takaisinsoittopalvelu on myös palvellut heidän perhettään todella hyvin. Heillä, kenelle digimaailma on hieman vieraampi, on sen sijaan ollut haasteita palveluiden käytössä.

Ihmisiä istuu rivissä lavalla.
Kokemustoimijoiden paneeliin osallistuivat Tytti Artkoski, Tiina Korhonen, Hanna Kairimo, Marja-Liisa Utukka.

Kollektiivisesti paneelia hirvittävät sairastamisen kustannukset. Esimerkiksi nostetaan perheet ja yrittäjyys. Useamman henkilön sairastaessa samassa taloudessa sairauksien kustannukset ovat suuret. Ja esimerkiksi jos yrittäjä joutuu olemaan tällöin pois töistä, käy se kalliiksi.

Arjen taloutta voivat haastaa lääkkeet, monet maksulliset käynnit terveydenhuollossa, epäselvyys ovatko käynnit sarjahoitoa vai eivät, ja pienet tulot, muttei kuitenkaan tarpeeksi pienet toimeentulotukea varten.

”Ymmärrän sen, että palvelusta pitää maksaa, ja kun miettii, mitä kaikkea sillä sinänsä pienellä rahalla sitten saakaan. Käynnit kuitenkin maksavat ja tuntuvat laihassa kukkarossa. On ollut ajanjaksoja, että olen miettinyt, ostanko lääkkeet vai lapsille ruokaa. Tämä on arkirealismia, olen ihan työssäkäyvä ihminen kuitenkin”, eräs totesi.

Vaikuttamisen mahdollisuudet hyvinvointialueella olivat panelisteille osittain tuttuja, ja esitetty verkkosivu himmeleineen saa kiitosta. Vaikuttamismahdollisuudet omien resurssien mukaan koetaan tärkeäksi. Myös juuri julkistettu hoidon jatkuvuuden malli saa paneelilta yhteisesti kiitosta ja kannatusta.

”Se, että joku oikeasti tietää kokonaisuuden, helpottaa omaa taakkaa ja antaa turvallisuuden tunteen”, paneelista todettiin.

Paneeliosuuden juonsivat asiantuntijat Maria Mattila Reumaliitosta ja Risto Heikkinen ja Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta.

Teksti ja kuvat: Renja Nikula, lyhentänyt ja muokannut Minna Elo

Missä mennään hyvinvointialueilla? -kiertue jatkuu 17.3. Lappeenrannassa. Katso lisätiedot täältä!

Huomaa myös Reumaliiton etävaalikahvit 24.2. Ilmoittaudu mukaan täällä.