Mielipide: Hallituksen kokeilu helpottaa paljon lääkkeitä käyttävien elämää
Syksyllä 2025 käynnistyy kokeilu, jossa pienituloinen voi maksaa lääkekorvausten vuosiomavastuun osissa Kelan tarjoaman luoton avulla. Potilasjärjestöt ottivat kantaa mielipidekirjoituksessaan (HS 7.12.2024), että lääkekaton jakaminen osiin on askel oikeaan suuntaan.
Hallitus on ottanut merkittävän askeleen kohti yhdenvertaisempaa lääkehoitoa: syksyllä 2025 käynnistyy kokeilu, jossa pienituloinen ihminen voi maksaa lääkekorvausten vuosiomavastuun eli lääkekaton osissa Kelan tarjoaman luoton avulla. Aloite lääkekaton osittamiseen on lähtöisin potilasjärjestöiltä.
Lääkekatto (633,17 euroa vuonna 2025) aiheuttaa merkittäviä haasteita monelle pitkäaikaissairaalle. Hankala tilanne on erityisen kalliita lääkkeitä käyttävillä, jotka joutuvat maksamaan koko lääkekaton jopa yhdellä ostokerralla vuoden alussa. Kokeilun ansiosta tämä paine kevenee, jolloin tarvittavaa lääkehoitoa on helpompi toteuttaa.
Vaikka kokeilu on vasta alku, se luo toivoa paremmasta. On tärkeää varmistaa, ettei kokeilu aiheuta lääkkeiden käyttäjille kustannuksia esimerkiksi korkokulujen vuoksi. Pitkäaikaissairaudet kuormittavat sairastavan taloutta jo nyt paitsi lääkekulujen myös asiakasmaksujen, matkakustannusten ja erilaisten tarvikkeiden kautta.
Kokeilusta tulee viestiä selvästi, jotta luoton tarkoitus ymmärretään ja sitä osataan hyödyntää. Kokeilun oppeja tulee soveltaa tehokkaasti, jotta lääkekatto on jatkossa mahdollista maksaa osissa tulotasosta riippumatta. Tässä jatkokehittämisessä potilasjärjestöt ovat mielellään mukana.
Kokeilu on esimerkki siitä, kuinka harkitut päätökset voivat vaikuttaa ihmisten arkeen myönteisesti. Lääkkeiden hyvä saavutettavuus lisää ihmisten toimintakykyä ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia pitkällä aikavälillä. Nyt on tärkeää rakentaa pysyvä järjestelmä, joka takaa kaikille oikeuden tarvitsemaansa lääkehoitoon – riippumatta tuloista tai elämäntilanteesta.
Elisa Arvola
sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija, IBD ja muut suolistosairaudet ry
Hannele Kirveskoski
vaikuttamistyön asiantuntija, Psoriasisliitto ry
Maria Mattila
vaikuttamistyön asiantuntija, Suomen Reumaliitto ry
Mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 7.12.2024.
Lisätietoja Kela-luottokokeilusta pienituloisille löydät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.