Ledning och utveckling av föreningen
På denna sida hittar du information och verktyg för att leda, utveckla och styra föreningen.
På denna sida hittar du information och verktyg för att leda, utveckla och styra föreningen.
Föreningens årsmöte utövar den högsta beslutanderätten i föreningen. På mötet kan medlemmarna bland annat påverka vilka som väljs in i styrelsen och hurdan verksamhet föreningen ska ha.
Föreningsmötet ska hållas vid den tidpunkt som anges i stadgarna. Om det inte har sammankallats, har varje föreningsmedlem rätt att kräva att mötet ordnas. I föreningens stadgar fastställs hur och inom vilken tid föreningsmötet ska sammankallas.
I föreningslagen och föreningens stadgar fastställs vilka ärenden föreningsmötet ska besluta om. Om föreningen endast håller ett stadgeenligt möte, årsmötet, behandlas höst- och vårmötets ärenden på detta möte.
Styrelsen är föreningens verkställande organ och underställd föreningsmötet. Styrelsen ska kontinuerligt och aktivt övervaka föreningens omvärld och verksamhet. Styrelsen ska till föreningsmötet lägga fram förslag som gör det möjligt att utveckla föreningens verksamhet.
På föreningsmötet väljs styrelsens ordförande som även benämns föreningens ordförande. Styrelsen väljer vice ordförande inom sig. Styrelsen utser inom sig och/eller utom sig ansvarspersoner för att sköta föreningens olika angelägenheter. Styrelsen kan även till sin hjälp inrätta kommittéer eller sektioner som den vid behov fastställer riktlinjer för.
Styrelseledamöterna deltar i beslutsfattandet som likvärdiga medlemmar. De agerar alla efter bästa förmåga. De handlar i enlighet med föreningens intresse inom ramen för den aktuella verksamhetsplanen och föreningens stadgar. Styrelseledamöterna deltar aktivt i arbetsgrupper, medelsanskaffning, kommunikation m.m. i enlighet med styrelsens beslut.
Lär dig mer om styrelsens uppgifter och rollerna i följande snabbintroduktioner (på finska):
Det svenskspråkiga materialet kommer senare.
Föreningen ska ha en styrelse som har i föreningens stadgar fastställda uppgifter, lagstadgade uppgifter, eventuella övriga uppgifter enligt lag samt övriga uppgifter.
Styrelsen ansvarar enligt lag för följande uppgifter:
Ovan nämnda lagar hittar du här:
Föreningslagen, länk till Finlex webbplats
Bokföringslagen, länk till Finlex webbplats
Revisionslagen, länk till Finlex webbplats
Föreningens styrelse har många uppgifter utöver de som föreskrivs i lagar och stadgar. Bland annat följande:
Ordförandens roll
Ordföranden är föreningens viktigaste funktionär. Ordförandens uppgift är att ta hand om helheten, det vill säga att föreningen sköter sina grundläggande uppgifter. Ordföranden leder och övervakar samt utvecklar styrelsearbetet. Hen är även föreningens galjonsfigur, vars uppgifter består av representation, nätverkande och samarbete med olika intressenter. Ordföranden ansvarar tillsammans med styrelsen för att planera, utveckla och utvärdera verksamheten.
Det rekommenderas att ordföranden tillsammans med styrelsen kommer överens om en lämplig arbetsfördelning så att ingen belastas för mycket. En god ordförande kan ta tillvara den kompetens och entusiasm som styrelsens och föreningens medlemmar och frivilliga har och fördela uppgifter och ansvar efter aktörernas kompetens, intresse och möjligheter att avvara tid för föreningsarbetet. Att delegera och dela ansvar i lämpliga bitar hjälper också till att engagera och motivera aktörerna så att allt inte ligger på en person. Ordföranden föregår med gott exempel med sin egen entusiasm och sitt handlingssätt och skapar en öppen och uppskattande atmosfär i föreningen.
De uppgifter som inte är lagstadgade kan fördelas mellan föreningens ordförande och vice ordförande eller andra styrelsemedlemmar.
Ordförandens lagstadgade uppgifter definierade i föreningslagen
De lagstadgade uppgifterna ovan sysselsätter inte ordföranden nämnvärt. I praktiken består föreningsordförandens uppgifter av att leda styrelsearbetet och sköta föreningens externa relationer. Nedan listas ordförandens övriga uppgifter. Många av dem är sådana som ordföranden kan (och rekommenderas) delegera till andra eller som man kan komma överens om att göra exempelvis i arbetspar.
Ordförandens övriga uppgifter
Utbildningsstig
Läs mer om Sivis utbildningsutbud via denna länk
Läs mer om ämnet
Ordföranden bör åtminstone sätta sig in i följande: Föreningens egna stadgar, föreningens verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, budget och bokslut i sin helhet och föreningslagen.
God förvaltning i styrelsen-rekommendationen hittar du via denna länk ( på finska)
Här får du hjälp
Vice ordförandens uppgifter
Vice ordföranden uppgift är att vara ett stöd för ordföranden. Vice ordföranden är ordförandens ersättare när denna är förhindrad att fullgöra sitt uppdrag. Vice ordföranden kan således sammankalla ett styrelsemöte och leda det. Till god sed hör att vice ordföranden bistår ordföranden i olika uppgifter enligt vad som beslutats i föreningens styrelse. Ordföranden och vice ordföranden kan sinsemellan dela på de uppgifter som hör till ordföranden. Därför är det bra om vice ordföranden sätter sig in i föreningens angelägenheter lika noggrant och omfattande som ordföranden.
Nedan finns en checklista till stöd för den nya ordföranden i uppdraget. Ordföranden behöver inte göra allt själv, det är bra att dela upp uppgifterna. Ordföranden ska emellertid leda styrelsearbetet.
Sekreterarens roll
Sekreteraren och ordföranden i föreningen bildar oftast ett arbetspar. Sekreterarens uppgifter nämns inte i föreningslagen, men oftast består de av skriftliga och praktiska uppgifter. Styrelsen väljer sekreterare enligt föreningens stadgar antingen inom sig eller utom sig.
Sekreteraren har en central roll för att föreningen ska fungera väl. Arbetsfördelningen mellan ordföranden och sekreteraren beror på den rådande verksamhetskulturen och på de arbetsmetoder man har i föreningen sedan tidigare. För att arbetet ska löpa smidigt och för att bevara den goda stämningen rekommenderas det att man för en öppen diskussion om arbetsfördelningen när personer byts ut, samt att då och då ta upp frågan igen för att kontrollera om arbetsmetoderna behöver uppdateras.
Nedan listas sekreterarens vanligaste uppgifter. Det kan finnas föreningsspecifika skillnader i uppgifterna. Det viktigaste är att ni i er egen föreningar har kommit överens om en klar uppgiftsfördelning. Det underlättar arbetet för var och en av er och gör arbetet angenämt.
Sekreterarens uppgifter
Utbildningsstig
Läs mer om ämnet
Sekreteraren bör åtminstone sätta sig in i följande: Föreningens egna stadgar, föreningens årsberättelse, verksamhetsplan, budget och bokslut i sin helhet och föreningslagen. Sekreteraren bör även sätta sig in i arkiveringsanvisningarna (LINKKI) och dataskyddsmaterial (LINKKI) på Reumaförbundets webbplats.
Här får du hjälp
Kassörens roll
Kassören är en stadgeenlig funktionär i föreningens styrelse som styrelsen väljer inom sig eller utom sig. Om kassören väljs utanför styrelsen, har hen endast yttranderätt på styrelsemöten, ingen rösträtt.
Kassören har tillsammans med ordföranden ansvar för att förvalta föreningens tillgångar och penningärenden i praktiken. Kassören sköter föreningens ekonomiska tillgångar (bankkonto, handkassa, likviditet, eventuell uppföljning av ränteintäkter).
Kassören och ordföranden har oftast dispositionsrätt till föreningens bankkonto. Kassören öppnar och stänger bankkonton på beslut av styrelsen. På styrelsemöten rapporterar kassören om föreningens ekonomi med överenskomna intervaller. Kassören ansvarar för föreningens bokföring. Om till exempel en bokföringsbyrå har hand om bokföringen, ser kassören till att alla verifikat för inbetalningar och utbetalningar finns kvar och är korrekta. Kassören förbereder ett budget- och bokslutsförslag tillsammans med ordföranden.
Kassörens uppgifter
Utbildningsstig
Läs mer om ämnet
Kassören bör åtminstone sätta sig in i följande: Föreningens egna stadgar, föreningens årsberättelse, verksamhetsplan, budget och bokslut i sin helhet.
Följande lagar är till nytta för en kassör:
Föreningslagen, länk till Finlex webbplats
Bokföringslagen, länk till Finlex webbplats
Bokföringsförordningen, länk till Finlex webbplats
Revisionslagen, länk till Finlex webbplats
Lagen om penninginsamlingar, länk till Finlex webbplats
Inkomstregistret, länk till webbplatsen
Inkomstskattelagen, länk till Finlex webbplats
Lotterilagen, länk till Finlex webbplats
Läs också:
Eurot ojennukseen – Yhdistyksen talousopas, PDF (Ossi Viljakainen, KSL ry) (på finska)
Beskrivningen kommer senare
Beskrivningen kommer senare
Du kan följa med föreningens nödvändiga uppgifter i Reumaförbundets årsklocka. Föreningarna kan anpassa den enligt sina egna behov.
Ta en närmare titt på årsklockan 2024 som uppgjorts för att stödja verksamheten i Reumaförbundets föreningar.
Sätt igång med att utveckla verksamheten i din förening utifrån dess egna behov och nuläge! Självutvärderingen är till för att föreningens styrelseledamöter ska utvärdera sin egen verksamhet, lyfta fram styrkor och definiera utvecklingsbehov. Vid behandlingen av utvärderingsresultaten granskar styrelsen de utvecklingsbehov som identifierats och väljer ut de lämpligaste för den tidsperiod som avses.
Läs mer om Reumaförbundets självutvärdering för medlemsföreningarnas styrelser och om självutvärderingsprocessens gång.
Det svenskspråkiga materialet om styrelsens självutvärdering kommer att publiceras på denna sida i början av 2024.
Föreningarnas ordförande bör sörja för att den nya styrelsesammansättningens kontaktuppgifter uppdateras i Kilta-registret direkt efter det konstituerande mötet. I samband med uppdateringen avslutas även mandattiden för avgående förtroendevalda. Också den nya ordförandens uppgifter ska uppdateras i Kilta-registret.