Gå till innehåll

Till insjuknade och närstående

På dessa sidor vill vi erbjuda kunskap och tjänster som stöd för dig som lever med en kronisk sjukdom oavsett om du nyligen har insjuknat, om du redan har levt med sjukdom en längre tid eller om du är anhörig till någon som drabbats av sjukdom.

Ihmisiä kokoontuneena pöydän ympärille, kuvaan on rajattu vain pöydälle lepäävät kädet.

Reumatiska sjukdomar är ett allmänt begrepp för en stor mängd sjukdomar. Det finns cirka 200 olika reumatiska sjukdomar och fortfarande letar man efter en lösning på alla gåtor. Sjukdomar i stöd- och rörelseorganen orsakar ofta långvarig smärta och kan påverka arbets- och funktionsförmågan. Vissa sjukdomar kan förebyggas. Tidigt insatt adekvat behandling, rehabilitering och egenvård samt att ordna sin vardag så att den motsvarar ens egna behov hjälper till att bevara funktionsförmågan. Kännetecknande för reumatiska sjukdomar är att de går i olika faser och perioder. En del har långa symptomfria perioder, medan sjukdomsskoven hos andra kommer mycket oftare.

Den första tiden med sjukdom från de första symptomen och misstanke om sjukdom till diagnos kan vara en omtumlande tid. Då behöver anhöriga och familjen mycket information och stöd. I Reuma-abc hittar du första information om reumatiska sjukdomar, läkemedel och behandling.

Man kan insjukna i reumatiska sjukdomar i vilken ålder som helst. Reumaförbundet vill också betjäna dem som insjuknar som barn eller unga.

Reuma-abc

Reuma-abc är en omfattande informationsbank där du kan hitta information om reumatiska sjukdomar och andra sjukdomar i stöd- och rörelseorganer, läkemedel och behandling.

Information

Stöd

Verksamhet