Siirry sisältöön

Mielen hyvinvointi

Täältä löydät vinkkejä mielen hyvinvoinnin tueksi sekä kokemuksia mielen hyvinvoinnista ja kuormittumisesta reumasairauksissa.

Piirroskuva, jossa kolme henkilöä kävelee yhdessä luontoympäristössä kantaen mukanaan lääkepakkausta, porkkanaa ja uimalaseja, eli erilaisia hyvinvointiin liittyviä elementtejä. Yksi henkilöistä kävelee kävelykepin kanssa.

Mieli tarvitsee huolenpitoa siinä missä kehokin

Jokainen meistä kohtaa arjessa mieltä kuormittavia asioita, joten omista mielen voimavaroista ja esimerkiksi stressin hallinnasta on tärkeää pitää huolta.

Reumasairaudet ja muut pitkäaikaissairaudet voivat kuormittaa sairastuneen mieltä monin tavoin, ja etenkin tulehduksellisissa reumasairauksissa pitkäaikaisen stressin välttäminen on tärkeää myös liitännäissairauksien kehittymisen kannalta.

Pitkäaikaissairauteen sairastuminen itsessään aiheuttaa monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Myös muun muassa sairauden oireet, lääkitykset ja sairauden vaikutukset toiminta- ja työkykyyn voivat kuormittaa arjessa.

Reumasairauksia sairastavilla myös varsinaiset psyykkiset sairaudet, kuten masennus ja ahdistus, ovat yleisiä. Mielenterveyden haasteisiin kannattaa aina pyytää apua terveydenhuollosta.

Omaa mielen hyvinvointia ja voimavaroja kannattaa kuitenkin tukea myös itse arjessa pienin teoin.

Hyvinvoinnin polulla -podcast

Kysymyksiä ja vastauksia mielen kuormittumisesta ja hyvinvoinnista

Kysymyksiin on vastannut psykologi ja psykoterapeutti Soili Wallenius.

Anna itsellesi aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Joudut ehkä luopumaan jostain, joka on ollut olennainen osa elämääsi. Menetettyä on lupa surra ja kaikki tunteet ovat sallittuja.

Pohdi mikä on sinulle tärkeää ja muista myös ne asiat, jotka sairaudesta huolimatta säilyvät edelleen elämässäsi. Voit tehdä paljon asioita myös sairauden kanssa, ehkä vähän eri tavalla tai hieman vähemmän kuin aiemmin, mutta kaikesta ei tarvitse luopua.

Hiljalleen mielesi alkaa työstää sairastumista ja olet ehkä valmiimpi kohtaamaan kaikki sen mukanaan tuomat tunteet. Askel askeleelta reumasairaus muodostuu osaksi elämääsi ja voit oppia juuri sinulle sopivan tavan elää mahdollisimman omannäköistä elämää.

Jos koet olosi epämääräisen huonoksi usein tai vaikeita tunteita ja ajatuksia alkaa esiintyä aiempaa enemmän, on hyvä kertoa asiasta jollekin läheiselle. Mikäli vaikeisiin tunteisiin jää helposti jumiin tai hankalat ajatukset jäävät kiertämään kehää ja mielihyvää tuottavat asiat tuntuvat katoavan elämästä, huoli omasta jaksamisesta kannattaa ottaa vakavasti.

Jos huomaat, ettet jaksa enää nähdä ystäviä, osallistua aiempiin harrastuksiin tai pitää huolta itsestäsi, on tärkeää hakea tukea ja apua jaksamiseen. On aina parempi kertoa huolensa jollekin ja hakea apua mahdollisimman varhain, kuin jäädä pohtimaan tilannetta yksin.

Apua kannattaa aina hakea, vaikka sen saaminen voikin olla hankalaa.

Lievempiin haasteisiin voi saada apua nettipohjaisista omahoito-ohjelmista (mielenterveystalo.fi) tai auttavista puhelimista.

Jos olet huolissasi jaksamisestasi, voit ottaa asian puheeksi reumahoitajan kanssa, omassa terveyskeskuksessa, opiskelija- tai työterveyshuollossa tai yksityisellä terveysasemalla. Ongelmastasi riippuen voit saada apua paikallisesti tai hankalammissa tapauksissa saat lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Mikäli oireesi ovat vakavia, soita terveysasemasi tai sairaalan päivystykseen, päivystysapunumeroon 116117, tai hätätilanteessa hätänumeroon 112.

Arkisia tekoja mielen hyvinvoinnin tueksi

Jokaisen meistä kannattaa tehdä arjessa omien voimavarojen puitteissa sellaisia asioita, jotka vahvistavat mielen hyvinvointia. Keho ja mieli toimivat yhdessä, ja niiden hyvinvointiin voi myös vaikuttaa monin tavoin samoilla asioilla.

  • Esimerkiksi liian lyhyeksi jääneet yöunet, aterioiden jääminen väliin tai pitkäaikainen paikallaanolo vaikuttavat paitsi kehon, myös mielen hyvinvointiin.
  • Vaikka väsyneenä ja mielen ollessa maassa omaa hyvinvointia tukevien valintojen tekeminen tuntuu usein haastavalta, silloin se olisi erityisen tärkeää.
  • Arjen rutiinit ja rytmi auttavat omaa hyvinvointia tukevien valintojen tekemisessä ja ovat hyväksi myös mielen hyvinvoinnille.
  • Sosiaaliset suhteet sekä vertaisilta ja läheisiltä saatu tuki ovat korvaamattoman arvokkaita mielen hyvinvoinnin kannalta.

Kaipaatko vertaistukea?

Jos jokin sairauteesi liittyvä asia mietityttää ja kaipaat jonkun saman kokeneen näkökulmaa, voi vertaistukitoiminnasta olla apua. Vertaistukea voi saada kahden kesken tai ryhmässä, kasvokkain tai etänä.

Tutustu Reumaliiton vertaistukitoimintaan

Myös Reumaliiton jäsenyhdistykset järjestävät vertaistuellista toimintaa niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti eri puolilla Suomea.

Tutustu reuma- ja tulesyhdistyksiin

Asiantuntijan viisi vinkkiä mielen hyvinvointiin

  1. Säilytä vakaus ja rutiinit, rytmitä, tee joka päivä jotain, mikä tuo säilyvyyttä elämään.
  2. Uskalla kohdata kaikenlaiset tunteet.
  3. Pidä huolta kannustavista ihmissuhteista.
  4. Altistu asioille, jotka auttavat ylläpitämään ja rakentamaan toivoa.
  5. Löydä oma tapasi olla itsellesi lempeä ja armollinen.

Vinkit on jakanut psykologi ja psykoterapeutti Soili Wallenius.

Piirroskuva, jossa hahmo istuu lattialla lämmin juoma kädessään ja vieressään tyynyjä ja kirjapino.

Lempeys tukee jaksamista

Oman kehon kuuntelu ja sairauden hyväksyminen ovat osa lempeää suhtautumista itseen ja omaan sairauteen.

Tutustu videoon, jolla Annukka Vauhkonen kertoo lempeämmästä elämästä sairauden kanssa. Videon kesto on noin 23 minuuttia.

Harjoitteita myönteisen mielen tueksi

Omaa mielen hyvinvointia voi tukea esimerkiksi harjoittamalla omia tietoisuustaitoja tai pysähtymällä kiitollisuutta ja muita myönteisiä tunteita herättävien asioiden äärelle.

Kokeile alla olevan videon avulla harjoitetta, jonka myötä voit oppia huomaamaan hyviä asioita ympärilläsi herkemmin ja katkaisemaan negatiivisten ajatusten kehän.

Omahoitopolku-hankkeen logo, jossa sydämen keskellä kulkee polku.

Oman hyvinvoinnin polku

Oman hyvinvoinnin polulta löydät tietoa, vinkkejä, vertaiskokemuksia ja harjoitteita reumasairauden omahoidon, liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn ja oman hyvinvointisi tueksi.

Etusivulla voit tutustua kaikkiin Oman hyvinvoinnin polun sisältöihin sekä tehdä testin, joka suosittelee juuri sinulle kaikkein sopivimpia sisältöjä.