Liitännäissairaudet
Täältä löydät tietoa tulehduksellisten reumasairauksien liitännäissairauksista ja keinoista niiden ennaltaehkäisyyn.
Täältä löydät tietoa tulehduksellisten reumasairauksien liitännäissairauksista ja keinoista niiden ennaltaehkäisyyn.
Liitännäissairaudet ovat sairauksia, joiden kehittymiselle toinen sairaus, tässä tapauksessa reumasairaus voi altistaa.
Erityisesti tulehduksellisiin reumasairauksiin, kuten nivelreumaan, nivelpsoriaasiin, selkärankareumaan ja systeemisiin sidekudossairauksiin, voi liittyä monia liitännäissairauksia. Reumatautien liitännäissairaudet ovat yhteydessä tulehduksen kestoon ja voimakkuuteen ja ovat usein muutenkin väestössä tyypillisesti esiintyviä kansansairauksia.
Aina liitännäissairauksien syntymiseen ei voi juurikaan itse vaikuttaa, mutta osan riskiä voidaan onneksi omilla toimillakin pienentää. Tällaisia ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, kuten sepelvaltimotauti ja verenpainetauti sekä osteoporoosi.
Liitännäissairauksien ennaltaehkäisyssä keskeisessä roolissa on tehokas, tulehdusta hillitsevä lääkehoito. On siis tärkeää noudattaa lääkärin kanssa sovittuja ohjeita lääkehoidon suhteen.
Riippumatta siitä, sairastaako tulehduksellista reumasairautta vai ei, voi terveellisillä elintavoilla vaikuttaa merkittävästi monien liitännäissairauksien taustalla vaikuttaviin riskitekijöihin, kuten:
Katso videoluento, jolla reumatologian erikoislääkäri ja väitöskirjatutkija Hanna-Kaisa Aaramaa kertoo lyhyesti yleisellä tasolla reumasairauksien liitännäissairauksista sekä tarkemmin sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen riskistä reumasairauksissa.
Tulossa pian!
Osteoporoosi on sairaus, jossa luusto haurastuu ja luunmurtumien riski kasvaa. Reumasairauteen liittyvä tulehdus ja lääkityksistä kortisoni voivat vaikuttaa luuston kuntoon ja altistaa osteoporoosille.
Reumasairauksia sairastavilla esiintyy lisäksi muita sairauksia, jotka eivät ole yhteydessä tulehdukseen. Sairaus voi aiheuttaa esimerkiksi henkistä kuormitusta. Ahdistus, masennus ja uupumus ovat yleisiä reumasairauksia sairastavien keskuudessa ja myös unihäiriöitä esiintyy paljon.
Reumasairauksia sairastava ei ole turvassa muiltakaan väestössä yleisesti esiintyviltä kansantaudeilta, joiden riskitekijät liittyvät usein epäterveellisiin elintapoihin. Sitoutuminen terveellisiin elintapoihin voi siis paitsi auttaa toimintakyvyn ja jaksamisen ylläpitämisessä, myös ennaltaehkäistä sairauksien kasautumista.
Oman hyvinvoinnin polulta löydät tietoa, vinkkejä, vertaiskokemuksia ja harjoitteita reumasairauden omahoidon, liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn ja oman hyvinvointisi tueksi.
Etusivulla voit tutustua kaikkiin Oman hyvinvoinnin polun sisältöihin sekä tehdä testin, joka suosittelee juuri sinulle kaikkein sopivimpia sisältöjä.