Nivelrikko sormissa
Kipeillä sormilla on vaikeaa avata purkinkansia, leikata saksilla tai napittaa paitaa. Käden nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta oireita ja arkea voi helpottaa monin konstein.
Kun sormet toimivat huonosti, huomaa, kuinka tärkeitä kädet meille ovat. Maitopurkkiin on haastavaa tarttua ja vielä vaikeampaa on avata sitä. Kahvikuppi ei tahdo pysyä kunnolla näpeissä, etenkään aamukankein käsin. Helpottavaa on se, että välillä nivelkipu on poissa pitkään ja sen melkein unohtaa. Voisiko käden nivelrikko olla paranemaan päin?
Niin hyvältä kuin kivuttomuus tuntuukin, tosiasia on, ettei nivelrikkoa voi pysäyttää eikä sitä voida parantaa.
”Nivelrikolle on tyypillistä, että oireet aaltoilevat. Kipu voi olla hyvinkin hankalaa ja välillä lieventyä tai kadota kokonaan. Oireeton jakso voi jatkua kuukausikaupalla, kunnes kipu taas palaa”, sanoo käsikirurgian erikoislääkäri Mikko Skutnabb.
Tavallisimmin käden nivelrikossa sairastuvat peukalon kämmennivel ja sormien kärki- ja keskinivelet. Aluksi kipu vaivaa, kun kättä rasittaa, ja lievittyy levossa. Kun sairaus etenee, kipujaksot pitenevät. Jomotus voi muuttua jatkuvaksi ja jäytää myös levossa ja öisin.
Jos diagnoosiksi vahvistuu nivelrikko, moni kysyy ennustetta taudin etenemisestä.
”Siihen on hirveän vaikeaa vastata. Nivelrikon alkuvaiheessa ei voi tietää, miten sairaus etenee. Toisilla se etenee nopeasti muutamassa vuodessa, toisilla eteneminen on hidasta ja kestää vuosikymmeniä.”
Kivun lisäksi nivelissä voi olla turvotusta, myöhemmin myös jäykkyyttä ja virheasentoja. Moni huomaa, että niveliin tulee luukyhmyjä ja sormet muuttuvat muhkuraisiksi. Käden puristusvoima vähenee ja tartuntaote heikkenee.
Rusto rappeutuu
Nivel on kahden luun välinen liitos, joka yhdistää luut toisiinsa ja mahdollistaa liikkeen. Esimerkiksi kädessä sormet koukistuvat ja peukalo pystyy kääntymään muita sormia vasten.
Niveltä rajoittavien luiden päitä suojaa sileä rustokerros, joka toimii myös nivelen liukupintana.
Nivelrusto on nivelen hyvinvoinnille olennaisen tärkeä.
Nivelrikossa rustokudoksen rakenne heikkenee vähitellen ja rusto ohenee. Lopulta rusto häviää ja luun pinta tulee esiin. Edelleenkään ei tarkkaan tiedetä, miksi. Rustosolut eivät uusiudu eivätkä ne pysty muodostamaan uutta rustokudosta niin, että vaurioitunut rusto korjautuisi.
”Nivelrikko on yksi vaihe nivelen elinkaaressa, aivan kuin rypyt ihossa. Iän myötä lähes kaikille tulee nivelrikkoa, mutta aina se ei oireile. Jotkut kokevat oireet herkemmin haittaavaksi, toisia ne vaivaavat vähemmän”, Skutnabb sanoo.
Sairaudesta voidaan puhua vasta, kun nivelrikko aiheuttaa haittaavia oireita. Kipuja alkaa tyypillisesti olla 45–55 vuoden iässä.
Perintötekijät vaikuttavat vahvasti käden nivelrikkoon. Myös naissukupuoli, niveliin kohdistuvat vammat sekä pitkäaikaiset toistoliikkeet ja muu rasitus työssä altistavat käden nivelrikolle. Ylipaino kuormittaa erityisesti kantavia niveliä, mutta sen aineenvaihdunnalliset ja tulehdukselliset tekijät saattavat vaikuttaa haitallisesti myös sorminiveliin.
Nivelrikko on eri perua kuin nivelreuma, joka on tulehduksellinen nivelsairaus.
”Tulehdus vaurioittaa niveltä, mutta nivelreuma hoidetaan nykyään erittäin hyvin ja sen ansiosta nivelen ennuste on parempi. Toki myös reumaa sairastavalle voi kehittyä iän mukainen nivelrikko.”
Liike voitelee niveliä
Vaikka nivelrikkoa kutsutaan myös kulumaksi, se ei yleensä johdu nivelen käytöstä eikä liikkuminen kuluta niveltä lisää. Päinvastoin, liike on lääkettä nivelrikkoon. Kohtuullinen, monipuolinen liikunta auttaa hallitsemaan kipua ja ylläpitämään lihaskuntoa, nivelten liikkuvuutta ja toimintakykyä.
Liikunta auttaa myös ehkäisemään nivelrikkoa, kun niveltä kuormitetaan sopivasti. Liikuntaa paljon elämässään harrastaneilla on paksumpi nivelrusto kuin niillä, jotka ovat liikkuneet vähän tai olemattomasti. Lisäksi vahvat lihakset nivelen ympärillä tukevat ja suojaavat niveltä, mikä auttaa hidastamaan nivelrikon etenemistä.
”Nivelet on luotu liikkumaan ja kaikenlainen liikunta on hyväksi, on se sitten kuntoliikuntaa tai hyötyliikuntaa. Säännöllisellä liikunnalla on positiivinen vaikutus, vaikkei kuormitus kohdistuisi suoraan niveleen”, Skutnabb sanoo.
Rusto on elävää kudosta, mutta siinä ei ole verisuonia. Se saa tarvitsemansa ravinnon nivelnesteestä, jota liikkeen aiheuttama paine pumppaa. Liikunta voitelee niveliä kuin öljy oven saranaa.
Kipeään niveleen kohdistuvaa kuormitusta kannattaa vähentää silloin, kun kipu on pahimmillaan. ”Muuten käsiä voi ja kannattaa käyttää normaalisti. Kädet ovat käyttöä varten ja käyttämättöminä nivelet jäykistyvät.”
Arkiaskareet ja harrastukset, esimerkiksi neulominen ja nikkarointi, ylläpitävät käden toimintakykyä, jos niitä vain pystyy tekemään. Sormia voi myös jumpata esimerkiksi puristelemalla kumipalloa tai muuta pehmeää palloa – vaikka lämpimässä vedessä, jos ei muuten onnistu.
Liikkumiseen ja vahvistaviin täsmäharjoitteisiin kannattaa pyytää ohjausta ammattilaiselta.
”Fysioterapeutit ovat erittäin hyviä neuvomaan. He ovat myös ennakkoluulottomampia hoitokeinojen suhteen kuin lääkärit. Lähetteen voi saada lääkäriltä tai fysioterapeutin ohjaukseen voi hakeutua suoraan itse.”
Kipulääkettä kuureina
Nivelrikkokivun lääkehoitona käytetään ensisijaisesti reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä, tai jos ne eivät sovi, parasetamolia, tai molempia rinnakkain. Sorminiveliin voi kokeilla myös tulehduskipulääkettä sisältävää kipugeeliä tai -voidetta.
Kipulääkkeitä käytetään kuuriluontoisesti esimerkiksi 7–10 päivää. Niiden pitkää yhtäjaksoista käyttöä ei suositella haittavaikutusten takia.
”Nivelrikkokipu aaltoilee ja kipulääkettä tulee käyttää periaatteella: syö silloin, kun sattuu. Joskus kipulääkettä tosin joutuu käyttämään pidempään lääkärin ohjeistuksen mukaan”, Skutnabb sanoo.
”Jos ei saa kivulta nukuttua, pitkälle edenneessä nivelrikossa voidaan joskus harkita mietoja opioideja, mutta vain lyhytaikaisesti.”
Kipuun kannattaa kokeilla kylmää, esimerkiksi kylmäpussia. Kylmä laskee tulehdukseen liittyvää turvotusta ja lievittää kipua ja kuumotusta. Lämpö puolestaan parantaa verenkiertoa ja auttaa jäykkiin niveliin. Niveliä voi lämmittää niin villahanskoilla kuin lämpimällä kauratyynylläkin.
”Moni sanoo, että nivelet vetreytyvät saman tien, kun kone laskeutuu Kanarialle.”
Entä ravintolisät, onko niistä hyötyä? Jotkut nivelrikosta kärsivät kertovat saaneensa helpotusta kipuun esimerkiksi glukosamiini- tai kollageenivalmisteista.
”Ravintolisät ovat nivelrikossa hyödyttömiä. Tutkimusnäyttöä niiden tehosta ei ole. Kipu tulee ja menee ja välillä humpuuki osuu hyvään saumaan, jolloin ihminen ajattelee, että tämähän auttoi.”
Arki helpommaksi
Apuvälineitä käyttämällä voi keventää niveleen kohdistuvaa kuormitusta ja vähentää nivelkipua. Hyödyllisiä voivat olla esimerkiksi kierre- ja säilykepurkkien avaajat, paksuvartiset ruokailu- ja keittiövälineet, liukumattomat silikonipatalaput sekä varren paksunnokset, joita voi käyttää kyniin ja keittiövälineisiin.
”Apuvälineitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Muutenkin kannattaa käyttää niveliä säästäviä työskentelytapoja ja tauottaa työtä”, Skutnabb sanoo.
Myös erilaiset niveltuet ja -lastat auttavat ylläpitämään toimintakykyä, lievittämään kipua ja ehkäisemään virheasentoja.
”Tukeen ei kannata rakastua, vaan pitää sitä tilapäisesti. Jatkuva käyttö passivoi lihaksia ja nivelen viimeinenkin liike voi hävitä.”
Toimintaterapeutit ja fysioterapeutit osaavat parhaiten ohjata apuvälineiden ja tukien hankinnassa ja käytössä.
Jos nivelrikkokipua ei saada muuten hallintaan ja kipu häiritsee elämää ja unta, voidaan harkita leikkaushoitoa. Pienten nivelien nivelrikko voidaan hoitaa esimerkiksi luudutusleikkauksella, jossa nivel poistetaan luiden välistä ja luut liitetään yhteen. Luudutettu nivel ei enää liiku, jolloin kipu helpottaa.
”Se vaatii vähän totuttelua, mutta ihmiset ovat leikkauksen jälkeen hirveän kiitollisia, kun voivat taas neuloa, nikkaroida, kalastaa ja marjastaa.”
Sormijumppaa
Liike vetreyttää niveliä ja ylläpitää niiden liikkuvuutta.
- Harita kaikki sormet mahdollisimman auki, pidä hetki ja rentouta.
- Taivuta peukalo pikkusormen tyveen ja vie takaisin.
- Kosketa peukalolla vuorotellen jokaisen sormen päätä.
- Supista kämmen ikään kuin kupiksi. Pidä hetki ja rentouta.
- Koukista sormet yhtä aikaa nivel niveleltä ja ojenna suoriksi.
- Purista palloa kaikilla sormilla, pidä hetken aikaa ja päästä rennoksi.
Lähde: TULE-tietokeskus
Teksti: Pirkko Tuominen
Kuva: 123rf.com
Juttu on julkaistu Reuma-lehdessä 4/2023.
Nivelrikko
Nivelrikko (artroosi, osteoartriitti) on ihmisen yleisin nivelsairaus. Eniten sitä esiintyy ukkovarpaiden tyvinivelissä, sormien kärkinivelissä ja selkärangan nivelissä.