Siirry sisältöön

Leikkaukset

Ranteen koko luudutus

Leikkauksen tavoite

Ranteen luudutus eli jäykistysleikkaus tehdään ranteen nivelistön tuhoutumisen ja siitä aiheutuvan kivun, virheasennon tai epävakauden takia. Vaurion aiheuttaa yleensä nivelreuma tai muu tulehduksellinen niveltauti. Leikkauksen tavoitteena on luuduttaa tuhoutuneet nivelvälit, korjata virheasento ja poistaa kipu.

Luudutuksen jälkeen ranteen taivutus- tai sivuliikkeet eivät ole mahdollisia. Kyynärvarren kiertoliike onnistuu leikkauksen jälkeenkin.

Leikkaukseen valmistautuminen

Ennen leikkausta tulee miettiä, mitä rajoituksia leikkaus aiheuttaa esimerkiksi työssä ja vapaa-aikana. Tästä on hyvä neuvotella leikkaavan lääkärin kanssa ennen leikkausta. 
Leikkaukseen tullessa ei saa olla bakteeritulehduksia (esim. hammas-, virtsatie- ja kynsivallitulehdukset). Ihon pitää olla myös kunnossa. Lopullinen leikkauskelpoisuus tarkistetaan osastolla.

Leikkauksen kulku

Käsivarsi puudutetaan leikkausta varten. Puudutus tehdään pitkäkestoiseksi leikkauksen jälkeisen kivun minimoimiseksi. Leikkauksessa poistetaan ranteen pienten luiden tuhoutuneet nivelpinnat rustoineen. Kyynärluun ranteenpuoleinen pää poistetaan ja se käytetään luusiirteenä varmistamaan ranneluiden yhteen kasvamista leikkausalueella. Jos kyynärluun pää on poistettu aikaisemmin, luuta otetaan potilaan suoliluusta. Nykyisin luudutuksessa käytetään lähes poikkeuksetta luuston sisään asennettavia metallisauvoja tai -levyjä oikean asennon varmistamiseksi.

Leikkauksen jälkihoito

Leikkauksen jälkeen käsi tuetaan kohoasentoon lastalla. Lasta pitää ranteen oikeassa asennossa, kunnes se on luutunut kunnolla. Lastan lisäksi käteen asetetaan pehmeä tukisidos, joka kulkee sormien lomitse. Tukisidosta pidetään 1–5 vuorokautta. 
Kättä pidetään koholla sekä makuulla ollessa että liikuttaessa. Käsivarren ja sormien liikuttelu vilkastuttaa verenkiertoa. Harjoittelu vähentää myös kipua ja turvotusta ja sen voi aloittaa heti puudutuksen haihduttua.

Potilas voi yleensä nousta ylös jo leikkausta seuraavana päivänä. Osastohoito kestää 4–5 vuorokautta.

Ompeleet poistetaan 10 – 14 vuorokauden kuluttua. Luutuminen kestää 8–10 viikkoa. Toipuminen kestää kolmisen kuukautta. Käden täysi kuormitus on sallittu yleensä noin 10–12 viikon kuluttua.

Leikkauksen jälkeen huomioitavaa 

Ranteen virheasento voidaan korjata luudutusleikkauksella. Kipu häviää ja käden puristusvoima ja toimintakyky paranevat merkitsevästi. Toisen ranteen jäykistys aiheuttaa vain lievän toiminnallisen haitan, mutta molempien ranteiden jäykistys heikentää toimintakykyä merkittävästi.

Käsikirurgia vaimentaa kipuja

5.10.2021

Lukuaika

6 min

Kuvantaminen vie pintaa syvemmälle 

11.3.2021

Lukuaika

11 min