Reumatroppi-hanke ammentaa toimintaa liikunnasta, kulttuurista ja luonnosta – myös verkossa
Reumatroppi-hankkeessa etsitään lääkkeettömiä keinoja parantaa elämän laatua. Ryhmätoiminta alkaa poikkeustilan takia verkossa. Syksyyn on luvassa verkkoluentoja ja -kursseja.
Reumaliitossa kehitetään parhaillaan mallia, jonka avulla pitkäaikaissairaat löytävät lääkkeettömiä keinoja parantaa elämänsä laatua. Reumasairaus voi aiheuttaa esimerkiksi kipua, masentuneisuutta ja ahdistusta, ja monen sairastuneen elämänlaatu on alhaisempi kuin terveillä ikätovereilla.
”Etsimme tutkittua tietoa siitä, mikä parantaa sairastuneiden hyvinvointia ja terveyttä, ja jalostamme siitä toimintaa”, Reumatropin projektipäällikkö Satu Marjakangas sanoo.
Keinoja löytyy liikunnasta, kulttuurista ja luonnosta.
Kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelu parantaa etenkin nivelreumaa sairastavien toimintakykyä ja lievittää ylipäätään kipua, masentuneisuutta, väsymystä ja jäykkyyttä. Luonto ja taide kohentavat terveyttä, etenkin mielen hyvinvointia.
Kuten seikkailukasvatus. ”Kuulostaa hurjalta, mutta se voi tarkoittaa esimerkiksi ulkoilua lähimaastossa tai lintujen kevätmuuton tarkkailua”, Marjakangas sanoo.
Poikkeusoloissa tasapainoa voi harjoittaa metsäkävelyllä ja mieltä virkistää esimerkiksi museon virtuaalikierroksella.
Koronaviruksen vuoksi ei ole varmaa, voidaanko ryhmäkokeilut aloittaa syksyllä suunnitellusti. Toimintaa rakennetaankin nyt myös verkkoon. Parhaillaan etsitään vapaaehtoisia ohjaajia verkossa toimiviin Reumatroppi-ryhmiin.
Hankkeen kokemuksista koostetaan materiaalia itsehoidon tueksi. Tarkoituksena on myös kouluttaa sata vertaisohjaajaa, jotka ohjaavat Reumatroppi-ryhmiä paikallisissa reuma- ja tule-yhdistyksissä.