Lausunnot

Uutiset

Reumaliiton lausunto: Valinnanvapauskokeilu voi parantaa 65 vuotta täyttäneiden hoitoa, mutta pitkäaikaissairaiden tarpeet vaativat huomiota

Vihreällä taustalla lukee lausunto.

Reumaliitto on antanut lausunnon hallituksen esityksestä, joka käsittelee 65 vuotta täyttäneiden mahdollisuuksia käyttää yksityisiä terveyspalveluja.

Valtakunnallisessa valinnanvapauskokeilussa on kyse siitä, että

  • 65 vuotta täyttäneet pääsisivät Kelan korvaamana yksityiselle yleislääkärille julkisen perusterveydenhuollon asiakasmaksun hinnalla.
  • vastaanotolla määrätyistä yleisimmistä tutkimuksista ja hoidoista voisi saada osittaisen Kela-korvauksen.
  • korvattaville palveluille tulisi hintakatto.

Esityksen tavoitteena on parantaa ikääntyneen väestön pääsyä terveydenhuollon palveluihin ja kehittää Kela-korvausjärjestelmää osana terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuutta. Valtakunnallisen valinnanvapauskokeilun, jossa 65 vuotta täyttäneet pääsisivät yksityiselle yleislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla, tavoitteena on vähentää julkisen terveydenhuollon kuormitusta.

Reumaliitto näkee esityksessä myönteisiä mahdollisuuksia, mutta huomioi, että pitkäaikaissairaat jäävät esityksessä liian vähän huomiolle.

Parannuksia 65 vuotta täyttäneiden hoitoon pääsyyn

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että 65 vuotta täyttäneet saisivat mahdollisuuden käyttää yksityisiä terveyspalveluja, jolloin omavastuuosuus olisi rajattu julkisen terveydenhuollon lääkärikäynnin asiakasmaksun suuruiseksi. Lisäksi lääkäriin liittyvien tutkimusten korvaukset olisivat osittain Kela-korvattuja. Tämä voi hyödyttää erityisesti niitä, joilla ei ole suuria terveyshaasteita tai pitkäaikaissairauksia, koska se vähentäisi taloudellisia esteitä yksityisten palvelujen valitsemiseksi.

Esitys tarjoaa mahdollisuuden kokeilla terveyspalvelujen laajempaa käyttöä ja lisätä potilaiden valinnanvapautta, mikä voi lisätä toivottua kilpailua ja parantaa palveluiden saatavuutta. Esityksellä pyritään myös alentamaan taloudellisia esteitä hakeutua hoitoon aikaisemmassa vaiheessa, mikä voi vähentää myöhempää tarvetta erikoissairaanhoidolle tai sairaalahoidolle. Varhainen puuttuminen terveysongelmiin voi parantaa paitsi yksilön terveyttä myös tuoda merkittäviä säästöjä julkiseen terveydenhuoltoon pitkällä aikavälillä. Tällöin vältettäisiin monia kalliimpia ja monimutkaisempia hoitoja, joita tarvitaan, jos sairaudet jäävät hoitamatta alkuvaiheessa.

Pitkäaikaissairaat jäävät liian vähälle huomiolle

Vaikka esitys voisi hyödyttää monia 65 vuotta täyttäneitä, se ei kuitenkaan riittävästi huomioi pitkäaikaissairaita, kuten reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavia. Pitkäaikaissairaat tarvitsevat jatkuvaa ja säännöllistä hoitoa, ja usein hoito vaatii erikoislääkärin seurantaa. Esityksessä ehdotetut rajoitukset lääkärikäyntien määrässä voivat johtaa pitkäaikaissairailla hoidon katkoksiin ja vaarantaa hoidon oikea-aikaisuuden. Tämä puolestaan voi lisätä hoitokustannuksia ja sairauksien etenemistä. Esityksessä ei myöskään oteta huomioon tuki- ja liikuntaelinsairauksien tavanomaisia tutkimuksia, kuten röntgen- ja magneettikuvauksia, jotka ovat usein välttämättömiä diagnoosien teossa.

Reumaliitto toivoo, että hallitus tarkastelee esitystä ja sen vaikutuksia pitkäaikaissairaisiin vielä tarkemmin ja tuo esitykseen korjauksia, jotka varmistavat kaikenikäisten ja -taustaisten henkilöiden oikeuden tasavertaiseen, jatkuvaan ja riittävään hoitoon. Esityksessä tulisi myös tarkastella erilaisten sairausryhmien erityistarpeita, jotta hoito ja tutkimus eivät jäisi kiinni vain määrätyistä käyntimääristä.

Ehdotamme, että yksityisten lääkärikäyntien ja tutkimusten korvauksia lisättäisiin tai niille annettaisiin joustavampia ehtoja. Esimerkiksi käyntirajoitusten lieventäminen tai lisäkäyntimahdollisuuksien tarjoaminen voisi parantaa hoidon jatkuvuutta ja estää hoidon katkeamista.

Eriarvoisuuden riski ja alueelliset erot

Esityksen taloudelliset rajoitteet ja palveluiden saatavuuden epätasaisuus voivat lisätä eriarvoisuutta eri potilasryhmien välillä. Alueelliset erot voivat myös vaikuttaa siihen, kuinka hyvin palvelut ovat saatavilla. Yksityisen terveydenhuollon saatavuus vaihtelee alueittain, ja joillakin alueilla pitkät välimatkat voivat rajoittaa yksityisten palvelujen käyttöä, vaikka Kela-korvaukset olisivatkin käytettävissä. On huolehdittava, että palveluiden saatavuus ei rajoitu vain suurten kaupunkien alueelle, vaan se olisi tasapuolisesti saatavilla myös pienemmillä paikkakunnilla.

Vaikka esityksellä on tarkoitus parantaa pienituloisten iäkkäiden pääsyä yksityisiin palveluihin, se voi samalla syrjäyttää niitä, jotka eivät kykene maksamaan edes julkisten terveyspalvelujen omavastuuosuuksia. Korvaukset voisivat parantaa palveluiden saatavuutta niille, joilla ei ole pitkäaikaissairauksia, mutta vähemmän resursseja omaavat pitkäaikaissairaat voivat jäädä syrjään yksityisistä palveluista, mikä voisi lisätä eriarvoisuutta ja kuormittaa julkista terveydenhuoltoa.

Reumaliiton ehdotukset muutoksista

Reumaliitto esittää, että hallitus ottaisi paremmin huomioon pitkäaikaissairaiden erityistarpeet. Lisäksi ehdotamme joustoa, kuten käyntirajoitusten lieventämistä tai lisäkäyntimahdollisuuksia, jotta hoidon jatkuvuus voidaan taata.

Reumaliitto suosittelee etävastaanottojen sisällyttämistä osaksi yksityisten terveyspalvelujen korvattavuutta, sillä ne voisivat parantaa erityisesti liikuntarajoitteisten ja harvaanasutuilla alueilla asuvien potilaiden pääsyä hoitoon.

Asiakasmaksujen osalta olisi harkinnanarvoista selvittää, voisiko julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärää eli maksukattoa kerryttää myös yksityisen terveydenhuollon asiakasmaksuilla.

Voit lukea lausunnon kokonaisuudessaan Lausuntopalvelussa.

Lisätietoja:

Maria Mattila

Vaikuttamistyön asiantuntija