Lausunnot

Uutiset

Reumaliiton lausunto: Tavoitteena esteetön liikennejärjestelmä

Vihreällä taustalla lukee lausunto.

Reumaliitto antoi lausuntonsa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta sekä SOVA-lain mukaisesta ympäristöarvioinnista. Reumaliiton mukaan valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman kehittämistarpeet ja strategiset linjaukset ottavat osittain huomioon liikuntaesteisten tarpeet, mutta on tärkeää varmistaa, että ne edistävät tasavertaisia liikkumismahdollisuuksia. Esteettömyys ja saavutettavuus tulisi huomioida erityisesti niillä alueilla, joissa julkisten liikennepalvelujen laatu ja kattavuus ovat heikompia.

On myös merkityksellistä, että liikennejärjestelmän kestävyyteen liittyvät osa-alueet, kuten sosiaalinen kestävyys, tunnistetaan keskeisiksi tekijöiksi. Sosiaalisesti kestävä liikennejärjestelmä huomioi myös yhdenvertaiset ja esteettömät liikkumismahdollisuudet. Reumaliitosta onkin erityisen tärkeää, että valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa nostetaan esiin esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioiminen kaikessa liikennesuunnittelussa.

Esteettömyys ja saavutettavuus avainasemassa

Reumaliitto kannattaa suunnitelmaluonnoksen visiota toimivasta, turvallisesta, kestävästä ja kaikille väestöryhmille saavutettavasta liikennejärjestelmästä. Erityisesti haja-asutusalueilla ja pienemmissä kaupungeissa esteettömyys ja saavutettavuus vaativat lisää huomiota. Reumaliitto painottaa lausunnossaan, että liikuntaesteisten liikkumismahdollisuuksia tulee parantaa kaikilla kulkumuodoilla, erityisesti julkisessa liikenteessä ja kevyen liikenteen väylillä.

Reumaliitto muistuttaa, että esteettömyys ei ole vain fyysistä esteettömyyttä, vaan myös taloudellista saavutettavuutta. Liikennepalvelujen hintojen nousu ja palvelutason heikkeneminen voivat estää liikuntaesteisten osallistumisen yhteiskuntaan ja heikentää heidän elämänlaatuaan.

Reumaliitto nostaa lausunnossaan esiin myös konkreettisia esimerkkejä, kuten suojateiden, liikennevalopainikkeiden ja kulkureittien esteettömyyteen liittyviä ongelmia. Esimerkiksi auraamattomat suojateiden reunat talvella ja esteellisesti sijoitetut liikennevalopainikkeet vaikeuttavat liikkumista. Myös laitureiden korkeus suhteessa kulkuneuvoihin ja junien ja bussien välinen korkeusero voivat aiheuttaa vaaraa apuvälineillä liikkuville henkilöille.

SOVA-lain mukaisessa arvioinnissa Reumaliitto toivoo erityistä huomiota haavoittuvien ryhmien, kuten liikuntarajoitteisten ja ikääntyneiden, tarpeisiin. Tämä parantaisi liikuntaesteisten liikkumismahdollisuuksia ja tukisi yhteiskunnan sosiaalista kestävyyttä

Esteettömyyden laajentaminen liikennejärjestelmän kaikille tasoille

Reumaliitto ehdottaa, että liikennejärjestelmäsuunnitelmaan lisätään toimenpiteitä, jotka parantavat esteettömyyttä kaikilla tasoilla – niin infrastruktuurissa kuin liikennevälineissä. Esimerkiksi joukkoliikenteen kehittämisessä on tärkeä kiinnittää huomiota esteettömyyteen yhteistyössä operoivan yhtiön kanssa. Tämä tarkoittaa muun muassa maksupäätteiden sijoittelun tarkistamista, jotta ne ovat käytettävissä apuvälineillä liikuttaessa, sekä opasteiden selkeyttämistä.

Reumaliitto korostaa, että esteettömyys on tärkeä osa liikennejärjestelmän kokonaiskestävyyttä, ja sen tulee olla mukana liikennejärjestelmäsuunnitelman kaikissa vaiheissa. Liikuntaesteisten ja muiden erityisryhmien oikeus tasavertaiseen liikkumiseen on keskeinen osa yhteiskunnan sosiaalista kestävyyttä ja osallisuutta.

Reumaliitto peräänkuuluttaa esteettömyyshankkeiden rahoituksen huomioimista suunnitelman rahoitusohjelmassa. Erityisesti joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn tukemisen rahoituksen väheneminen voi heikentää liikuntaesteisten liikkumismahdollisuuksia. Rahoitusta tulisi kohdentaa myös esteettömyyden edistämiseen, jotta liikuntaesteiset henkilöt voivat liikkua turvallisesti ja itsenäisesti.

Voit lukea lausunnon kokonaisuudessaan Lausuntopalvelusta.

Lisätietoja:

Maria Mattila

Vaikuttamistyön asiantuntija