Pia Laine: Kaikki reumatieto yhden katon alla
Ympärillä käy kuhina kuin muurahaispesässä. Amsterdamissa järjestettävässä Eularin reumakongressissa on tämän viikon lopulla enemmän tietämystä reumasairauksista kuin missään muualla maailmassa. Yli 14 000 ihmistä, suuri osa reumatologeja, on kerääntynyt neljäksi päiväksi jakamaan tietoa ja kokemuksia.
Puheensorinaa kuuluu kaikilla mahdollisilla kielillä. Tuolla ryhmä kiinalaisia lääkäreitä tutkailee lastenreumasta kertovaa tutkimusta, tuolla kerrotaan korealaisesta fibromyalgiatutkimuksesta. Englannin aksentteja on lähes yhtä monta kuin maita, joissa sitä puhutaan tai opiskellaan. Tavallisin kieli täällä onkin vähän murrettu englanti, jolla eri maista kotoisin olevat tutkijat pystyvät kommunikoimaan keskenään.
Juuri tällaisissa tilaisuuksissa tieto liikkuu, ihmiset keskustelevat ja uusia ideoita syntyy.
Juuri tällaisissa tilaisuuksissa tieto liikkuu, ihmiset keskustelevat ja uusia ideoita syntyy. Ohjelmaa on yhtä aikaa 13 eri salissa. Joka hetki on valinnan paikka: Kävisinkö kuuntelemassa esitystä kihdin hoidosta? Vai reumasairauksien vaikutuksesta raskauteen? Tai biosimilaarien sääntelystä?
Valinnan vaikeus on uuvuttaa kaikesta kiinnostuneen kävijän viimeistään kun edessä aukeaa hallikaupalla julisteita. Tieteellisissä kongresseissa on nimittäin tapana esitellä osa tutkimuksista julistemuodossa.
Tärkeimmät ja merkittävimmät tutkijat ja tulokset pääsevät lavalle ja ääneen, mutta edes 13 lavalle ei neljässä päivässä mahdu kaikki tuore reumatutkimus. Siksi viisi suurta hallia on täynnä valkoisesta vanerista tehtyjä seinämiä. Siellä jokainen tutkimus saa itselleen pari neliömetriä tilaa, ja kongressivieraat voivat käydä tutkailemassa niitä muun ohjelman lomassa. Julistepaikkoja on useita satoja ja julisteet vaihtuvat päivittäin.
Edes 13 lavalle ei neljässä päivässä mahdu kaikki tuore reumatutkimus.
Joskus uudet tutkimustulokset haastavat vanhat ja muuttavat reumahoidon suuntaa. Joskus taas uusi tutkimus vain vankistaa vanhaa totuutta.
Parasta tiedekonferensseissa on kuitenkin istua hetki aloillaan ja kuunnella yhtä soittoa monen eri tutkijan esitykset samasta aihepiiristä. Samalla saa hyvän kuvan siitä, miten tiede toimii. Suurin osa tutkimuksista käsittelee pientä ja rajattua aihetta. Kun monet eri tutkijat lähestyvät samaa aihepiiriä eri kulmilta, alkaa kaiken tiedon joukosta löytyä kokonaiskuva.
Joskus uudet tutkimustulokset haastavat vanhat ja muuttavat reumahoidon suuntaa. Joskus taas uusi tutkimus vain vankistaa vanhaa totuutta. Näin asia on, yhä vaan, tämä tieto on hyvää ja kestää kriittisenkin tarkastelun.
Kaikki tämä tieto yhdessä talossa: liki 700 tutkimusta esitellään lavalla, yli 2 200 julisteissa. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on löytää mahdollisimman hyviä tapoja pitää eri reumasairaudet kurissa ja antaa sairastaville mahdollisimman hyvät edellytykset elää hyvää elämää. Aika hienoa, eikö?
Kaikkien yhteisenä tavoitteena on löytää mahdollisimman hyviä tapoja pitää eri reumasairaudet kurissa.
Lue lisää
Kuvat: EULAR press photos