Kipu kyynärpäässä tai olkapäässä voi johtua bursiitista

Kuvituskuva, jossa kyynärpää siteessä.

Laakerin tavoin toimivat limapussit saattavat joskus tulehtua ja kipeyttää kyynär- tai olkapään. Nojailut, nostelut ja ojentelut muuttuvat silloin hankaliksi. Kipeää kohtaa ei kannata ehdoin tahdoin ärsyttää.

Jos kyynärpään kopsauttaa ovenkarmiin tai pöydänkulmaan, terävä kipu saa helposti ärräpäät lentelemään ja kyyneleet kihoamaan silmiin. Tuntuu, ettei kovan ja luisevan kyynärpään suojana juuri ole pehmytkudosta tai lihaksia, pelkkä ohut iho vain.

Anatomiaan perehtymättömälle voi tulla yllätyksenä, että kyynärpäässä on myös nesteen täyttämä limapussi eli bursa. Bursia on muuallakin, esimerkiksi olkapäissä, polvissa, lonkissa ja kantapäissä. Yhteensä niitä on kehossa toistasataa.

”Limapussi toimii laakerin tavoin ja vähentää kitkaa. Se vähentää hankausta lihasten, jänteiden ja luiden väleissä”, sanoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jarkko Pajarinen.

Huomaamattoman limapussin olemassaolon hoksaa, jos se tulehtuu. Silloin se turpoaa, punoittaa ja kipuilee. Kyynärluun päähän paisuu näkyvä pussi, joka on usein kosketusarka.

Tulehdus saattaa syntyä kolahduksesta, rasituksesta tai mekaanisesta ärsytyksestä. Pinnallinen limapussi voi äityä, jos ihminen nojaa toistuvasti kyynärpäällä työpöytää vasten. Kyynärpäähän kohdistuu silloin jatkuvaa painetta, josta limapussi ei tykkää.

”Joskus limapussitulehduksen eli bursiitin voi aiheuttaa bakteeri, joka pääsee haavan kautta limapussiin. Se on kuitenkin harvinaisempaa.”

Lihasepätasapaino altistaa

Kun kyynärpää on terve ja toimii normaalisti, siihen tuskin kiinnittää huomiota. Kipeällä kyynärpäällä sen sijaan voi olla hankalaa tehdä monia arkisia asioita, kuten työskennellä tietokoneella, pukea ja riisua vaatteita, nostaa ja kantaa ostoskassia. Kyynärpään liikuttaminen ja taivuttaminen sattuu ja ärtyneen alueen hipaiseminen, saati siihen nojaaminen voi olla epämiellyttävää.

”Kyynärpään bursiitti on hyvin yleinen. Yleisiä ovat myös olkapään tulehdukselliset tilat, joissa bursiitti on yhtenä osatekijänä. Olkapään osalta on veteen piirretty viiva, onko tulehdus limapussissa vai sen alla olevassa kiertäjäkalvosimen jänteessä. Hoidon kannalta sillä ei ole suurta merkitystä”, Pajarinen sanoo.

Olkapään bursiitti kytkeytyy muihin rasituksen ja rappeuman aiheuttamiin olkapäävaivoihin. Se on tavallinen keski-ikäisillä, aktiivisilla ihmisillä ja etenkin niillä, joiden olkapää kuormittuu töissä tai urheilussa.

”Käytännön lääkärin työssä näkee paljon bursiitteja, jotka ovat syntyneet ilman selkeää ulkoista syytä. Taustalla voi olla lihasepätasapainon takia häiriintynyt olkapään ja lapaluun lihaksiston toiminta”, Pajarinen sanoo.

Tulehdukselliset reumasairaudet saattavat lisätä limapussitulehduksen riskiä, mutta toisaalta bursiitit ovat tuiki tavallisia riippumatta siitä, onko ihmisellä pitkäaikaissairautta vai ei.

Olkapäässä limapussi on piilossa, eikä sen tulehtuminen ei yleensä näy ulospäin. Mutta kipu tuntuu ja käytännössä kaikki olan liikutteleminen tekee kipeää.

”Öisin olkapäätä ei välttämättä särje jatkuvasti, mutta kipu voi alkaa häiritä unta, jos nukkuu kipeän olkapään puoleisella kyljellä. Se aiheuttaa painetta olkapäähän ja pahentaa tulehduksen aiheuttamaa kipua.”

Tauko taltuttaa tulehdusta

Tapaturmatilanteissa, esimerkiksi jos on kaatunut kyynär- tai olkapään päälle tai olkapää on revähtänyt, kannattaa hakeutua lääkäriin viivyttelemättä. Jos kyynär- tai olkapään limapussi tulehtuu ilman tapaturmaa, tilannetta voi seurailla rauhassa kotona muutaman viikonkin.

”Rasitusperäinen limapussin tulehdus rauhoittuu useimmiten itsestään, kun karttaa kipua tuottavien liikkeiden tekemistä”, Pajarinen sanoo.

Kyynärpääkivussa kannattaa välttää esimerkiksi kyynärpään nojaamista pöytään tai tuolin käsinojaan. Olkapääkivussa huonoa tekee käden kohoasento sekä olkavarren loitonnus, esimerkiksi tavaroiden nostelu, mailapelit ja pystypunnerrukset kuntosalilla.

Yleensä ihminen välttää luontaisestikin kipeää tekemistä. Jo muutaman viikon tauko voi riittää lievittämään tulehdukseen oireita, mutta joskus kivun rauhoittumiseen voi mennä useampi kuukausi.

”Kipu on hyvin yksilöllistä ja kivun kokemus säätelee sitä, mitä voi tehdä. Kaikkea liikettä ei tar vitse lopettaa, vaan kivun sallimissa rajoissa voi liikkua ja tehdä arjen askareita.”

Kipua voi lievittää esimerkiksi pakastimessa kylmennettävällä kylmäpakkauksella. Sitä voi kokeilla kipeälle alueelle 10–20 minuuttia kerrallaan useita kertoja vuorokaudessa. Pakkaus kannattaa ensin kääräistä harson tai pyyhkeen sisään, ettei ihoon tule paleltumaa.

Tarvittaessa voi ottaa tulehduskipulääkettä lyhyenä kuurina pakkauksen ohjeen mukaan.

Kyynärpäässä pullottavaa limapussia ei pidä missään nimessä mennä puhkomaan omin neuvoin.

”Pussin punktoiminen ja tyhjentäminen on lääketieteellistä toimintaa. Jos sitä kokeilee itse, voi viedä limapussiin bakteerin, jota ei siellä alun perin ollut. Se voi aiheuttaa märkäisen bakteeritulehduksen, jonka hoito on hyvin hankalaa”, Pajarinen tähdentää.

Bakteerin aiheuttama limapussin tulehdus nostaa kuumeen. Limapussi myös turpoaa selvästi ja on erittäin kipeä. Lääkäriin kannattaa hakeutua viivyttelemättä, sillä bakteeritulehdus vaatii aina vähintään antibioottihoidon.

Kortisoni auttaa vain osaa

Aina omahoito ei tunnu tepsivän. Lääkäri voi silloin antaa olkapäähän kortisonipistoksen, joka rauhoittaa tulehdusreaktiota.

”Sen teho on yksilöllistä. Jotkut kokevat, että kortisoni auttaa samantien ja olkapää on seuraavana aamuna kivuton. Toisiin se ei tehoa lainkaan”, Pajarinen sanoo.

Kyynärpäähän kortisonia käytetään harkitummin ja harvemmin, koska sen hyödyllisyydestä ollaan montaa mieltä. Jos tulehdus kuitenkin pitkittyy, lääkäri voi tyhjentää limapussin ja pistää sinne samalla kortisonia.

Fysioterapeutin suunnittelema kuntoutus auttaa usein vähentämään kipua ja parantamaan olkapään toimintakykyä.

”Harjoittelu ei tepsi sormia napsauttamalla, vaan ajan myötä, kun lapa- ja olkapäälihakset vahvistuvat ja ylävartalon lihastasapaino paranee. Fysioterapeuttinen harjoittelu auttaa myös ehkäisemään bursiitin uusiutumista.”

Jos vaiva hoidetaan kerralla kuntoon, se uusiutuu har voin. Ehkä ihminen oppii myös välttämään limapussia tulehduttavia asentoja ja toimintaa.

Jos on kokeillut kaikki hoitokeinot eivätkä ne ole auttaneet, kirurgi voi joissakin har voissa tapauksissa poistaa kyynärpään limapussin pienellä leikkauksella. Olkapään kohdalla leikkauksen tehosta ei ole selkeää näyttöä.

”Limapussin tulehduksen hoito on pääsääntöisesti kaikkea muuta kuin leikkaushoitoa.”

Liikunta auttaa torjumaan limapussitulehdusta

  • Vältä liikkeitä ja työtapoja, jotka aiheuttavat yksipuolista rasitusta tai painetta kyynär- tai olkapäihin. Jos työtehtävät kuormittavat kyynär- tai olkaniveltä, vaihtele työasentoa ja tauota työtä tarpeeksi usein. Taukojumppa tekee hyvää!
  • Liiku monipuolisesti ja pidä huolta lihaskunnostasi. Vahvista yläselän, olkapäiden, rintalihasten ja lapaluiden lihaksia maltillisella treenauksella. Esimerkiksi soudut ja vedot eri kulmista vahvistavat olkaniveltä ympäröiviä lihaksia selän puolelta, punnerrukset ja työntöliikkeet puolestaan rintakehän puolelta. Vipunostot vahvistavat erityisesti olkalihaksia.
  • Tee liikkuvuusharjoituksia, sillä lihasten kireys voi johtaa olkapään kipeytymiseen. Kokeile erilaisia dynaamisia ja staattisia venytyksiä. Syvempiin lihaksiin pääset käsiksi esimerkiksi putkirullan tai fasciapallon avulla. Rullailu helpottaa jumi- ja kiputiloja, rentouttaa, venyttää, vähentää lihasjäykkyyksiä ja lisää liikkuvuutta.
  • Kysy tarvittaessa neuvoa ja apua fysioterapeutilta tai esimerkiksi kuntosaliohjaajalta.

Teksti: Pirkko Tuominen
Kuvitus: 123rf ja Susa Laine

Juttu on ilmestynyt Reuma-lehdessä 3/2024.