Noidannuoli iski, mikä avuksi?
Noidannuoli on viheliäinen mutta vaaraton. Varomisen ja jännittämisen sijaan kipeä selkä kaipaa lempeää liikettä.
Kappas roska lattialla, noukinpa sen samantien. Rivakka kumarrus eteenpäin, ja naps. Viiltävä kipu iskee selkään. Noidannuoli on varsin osuva ilmaisu äkilliselle alaselkäkivulle. Se iskee yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta ja viiltää kuin terävä nuoli. Mieleen hiipii helposti ajatus, että nyt kävi pahasti – etenkin, jos selkää ei pysty edes suoristamaan. Kipu tuntuu kuitenkin pahemmalta kuin mitä itse vaurio on. Selkärangassa ei ole mitään rikki.
Noidannuolella eli lumbagolla tarkoitetaan tavallisesti selän pehmytkudoksen, esimerkiksi lihaksen tai nivelsiteen, venähdystä, joka syntyy äkillisesti varomattoman liikkeen seurauksena. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi huoleton, nopea nostaminen, kurottaminen tai kiertäminen. Noidannuoli ärsyttää selän kipuhermopäätteitä ja tuntuu yleensä terävänä kipuna alaselässä. Kipukohdan ympärillä olevat lihakset jämähtävät usein jumiin. Keho pyrkii estämään lisävahingot kudoksille.
”Tällainen voimakas lihaskramppi tai lihassuoja voi lukita asennon sivulle vinoon tai vähän etukumaraksi. Joskus pakkoasento jähmettää ihmisen niin, että hän tulee ambulanssilla päivystykseen, kun ei pysty liikkumaan”, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Tero Lagerstedt.
Liikkeelle vaikka lääkkeen avulla
Selän suoristaminen, sängystä nouseminen ja muu liikkuminen voi tuntua aluksi vaikealta, jopa mahdottomalta. Selkää voi silloin lepuuttaa pahimman yli, mutta sohvan tai sängyn pohjalle ei pidä vajota paria päivää pidemmäksi ajaksi. Paikoillaan olo pitkittää toipumista ja jäykistää selkää.
Tärkeää on saada selän liike takaisin.
”Pahimpaan kipuun ja avuksi aktiivisena pysymiseen voi ottaa tulehduskipulääkettä tai parasetamolia pakkauksen ohjeen mukaan. Kipualueelle voi kokeilla myös kylmää tai lämmintä useita kertoja päivässä noin vartin verran kerrallaan”, Lagerstedt sanoo.
Kylmähoidoksi käy kylmäpakkaus tai pakastevihannespussi ja lämpöhauteena voi käyttää esimerkiksi mikrossa lämmitettävää kauratyynyä. Sitä, kumpi auttaa paremmin vai auttaako kumpikaan, kannattaa itse kokeilla. Akuutissa vaiheessa moni kokee kylmän helpottavan, myöhemmin lämpö voi tuntua paremmalta ja rentouttaa kipeää kohtaa.
Jännittynyttä keskivartaloa voi rentouttaa myös lepoasennoilla, esimerkiksi psoas-asennolla: Asetu selinmakuulle lattialle tyyny pään alla ja nosta jalat tuolin tai muun korokkeen päälle niin, että polvet ja lonkat ovat noin 90 asteen kulmassa. Pysy asennossa 10–15 minuuttia rauhallisesti hengitellen. Myös kevyttä hierontaa voi kokeilla.
”Jos noidannuolikipu on niin voimakasta, ettei sen kanssa pysty olemaan, kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäri voi määrätä reseptillä saatavaa vahvempaa kipulääkettä.”
Selkä tykkää kävelystä
Kun selkä kipeytyy, ihminen alkaa vaistomaisesti varoa liikettä, ettei selkä ”hajoaisi”. Liikkuminen ei kuitenkaan aiheuta vahinkoa.
”Selkä on vahva ja kestää liikettä, vaikka siihen sattuisi. Kotona kannattaa tehdä kevyitä arkiaskareita kivun sallimissa rajoissa. Myös rauhallisia selän kiertoja ja taivutuksia voi kokeilla”, Lagerstedt sanoo.
Pienikin liike on hyvästä. Liikkuminen vetreyttää selkää, edistää kudosten aineenvaihduntaa, parantaa niiden hapen ja ravinteiden saantia ja edistää selän toipumista. Selän käyttäminen vähentää myös pelkoa ja arkuutta ja sitä kautta kivun kokemista.
”Heti kun noidannuoli hiukan helpottaa, voi lähteä kävelemään, ensin lyhyemmälle ja pikkuhiljaa pidemmille kävelylenkeille”, Lagerstedt sanoo.
Kävely on monesti mainio apu selän hoitoon. Se on lempeää, helppoa ja tur vallista ja sitä voi tehdä missä ja milloin vain. Kävelylle on helppo lähteä suoraan kotiovelta – ja helppous on tärkeää varsinkin kivun alkuvaiheessa. Jos voi valita, lenkkarit kannattaa suunnata pehmeään metsämaastoon, sillä siellä selkäkipuisen on mukavampaa kävellä kuin kovalla asvaltilla.
Moni kokee myös vesijuoksun tai muun vesiliikunnan hyväksi. Veden noste voi helpottaa liikkumista, kun selkä kipuilee. Vesi rentouttaa, kannattelee ja lievittää usein luonnostaan kipuja.
Liikunnan kestoa, kuormittavuutta ja määrää kannattaa lisätä vähitellen sitä mukaan, kun kipu lievenee.
Jos oma apu ei auta
Vaikka noidannuolikipu on aluksi kovaa, se alkaa usein hellittää muutamassa päivässä. Kipua voi olla vielä parin, kolmen viikon ajan, mutta yleensä noidannuoli paranee viimeistään kuukauden sisällä kivun alkamisesta.
”Jos selkäkipu pitkittyy, kannattaa käydä lääkärissä. Jos ei tiedä, mistä on kyse, tai epäilee, että selässä on jotain noidannuolta vakavampaa, on hyvä kääntyä fysiatrin puoleen”, Lagerstedt sanoo.
Päivystykseen pitää hakeutua silloin, jos selkäkipu on sietämätöntä tai on kivun lisäksi muita oireita, kuten ongelmia virtsarakon tai suolen toiminnassa, alaraajoihin säteilevää voimakasta kipua tai jalkojen läpsymistä, tunnottomuutta tai heikkoutta.
Useimmat selkäkivut menevät ohi ilman ammattilaisen apua, mutta joskus omat konstit eivät tunnu riittävän. Lääkäriltä saa usein vain lääkettä, mutta kokonaisvaltaisempaa apua voi saada manuaalisista terapioista, kuten OMT-fysioterapiasta, osteopatiasta tai naprapatiasta. Kannattaa kuitenkin odottaa muutama päivä, että pahin kipu on hellittänyt. Terapeutin on melko mahdotonta liikutella potilasta, jos kaikki asennot sattuvat kovasti.
Taustalla voi olla lantion virheasento
Noidannuoli voi iskeä kehen tahansa ja aiheuttaa selkäkipua myös reumasairautta sairastavalla. Arviolta kolme neljästä suomalaisesta saa jossain vaiheessa elämässään noidannuolen. Toisilla se on yleisempi ja uusiutuu herkästi. Se voi iskeä herkemmin, jos on huono lihastasapaino ja heikko lihaskunto.
”Säännöllinen liikunta auttaa selkää pysymään kunnossa. Hyvä keskivartalon ja alaraajojen lihaskunto sekä lihastasapaino ja -hallinta edistävät selän toimintakykyä ja hyvinvointia. Erityisesti lihaskuntoharjoittelu on tärkeää ja sen lisäksi tar vitaan liikkuvuusharjoittelua, jossa tulee erilaisia taivutuksia ja kiertoja”, Lagerstedt sanoo.
Lagerstedtin kokemuksen mukaan noidannuolen taustalla on usein lantion virheasento, mikä johtuu siitä, että SI-nivel huonossa asennossa. SI-nivel on lantion molemmin puolin sijaitseva iso, ristiluun ja suoliluun välinen nivel. Se on rakenteellisesti jämäkkä, vahva ja kestävä nivel, mutta se on altis asentovirheille ja liikehäiriöille. SI-nivel haluaa olla juuri oikeassa asennossa ja liikkua juuri niin kuin sen kuuluu.
Virheasento voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kipuja ja jäykkyyksiä. SI-nivelen ongelmat ovatkin hyvin yleisiä.
Joskus noidannuolen kaltainen kiputuntemus voi jatkua kuukausia, mutta magneettikuvassa ei näy mitään.
”Jos hoito ja harjoittelu eivät tehoa, kannattaa tarkistaa SI-nivelen tilanne esimerksi OMT-fysioterapeutin tai manuaaliseen terapiaan perehtyneen fysiatrin vastaanotolla. SI-nivelen virheasennon aiheuttamat vaivat korjaantuvat, kun nivel alkaa taas toimia oikealla tavalla. Hoidettaessa nivel yksinkertaisesti palautetaan oikeaan asentoon.”
SI-nivelen asentokorjaus voi joskus poistaa oireet samantien. Ihmisellä on voinut olla hankalia kipuja kuukausitolkulla, mutta hoitopöydältä ylös noustessa niitä ei enää ole. Toisilla oireet helpottuvat vähitellen, kun oikea lantion asento vaikuttaa olemiseen ja liikkumiseen.
Teksti: Pirkko Tuominen
Kuva: 123RF
Juttu on julkaistu Reuma-lehdessä 2/2024.