Siirry sisältöön

Reumalääkkeet

Hyvä tietää

Maksan ja munuaisten tutkimukset seurantakokeissa

Reumasairauksien hoidossa käytettyjen lääkkeiden vaikutuksia seurataan useilla erilaisilla seurantakokeilla. Niitä kutsutaan joskus myös turvakokeiksi.

Reumalääkkeiden seurantakokeet: Maksa ja munuaiset

Reumalääkkeet suodattuvat elimistössä maksan ja munuaisten kautta. Lääkkeet voivat aiheuttaa näin ollen myös vaurioita maksan ja munuaisten soluihin, minkä vuoksi niiden toimintaa seurataan.

ALAT (alaniiniaminotransferaasi): Erityisesti maksassa esiintyvä entsyymi, jonka pitoisuuden nousu voi kertoa maksasolujen vaurioista esimerkiksi maksasairauden yhteydessä tai lääkkeiden vaikutuksen seurauksena. Viitearvot naisilla 10 – 40 U/l ja miehillä 10 – 50 U/l.

AFOS (alkalinen fosfataasi): Tutkimusta käytetään usein ASAT-tutkimuksen rinnalla tutkimaan maksan toimintaa. Tutkimuksella voidaan selvittää myös esimerkiksi sappiteiden ja luuston sairauksia. Viitearvot yli 18-vuotiailla 35 – 105 U/l.

KREA (kreatiniini): Tutkimus mittaa munuaisten toimintaa. Tutkimusta voidaan käyttää esimerkiksi joidenkin lääkkeiden turvakokeissa. Viitearvot naisilla 50 – 90 µmol/ l ja miehillä 60 – 100 µmol/l.

Katso tietoa myös muista seurantakokeisiin liittyvistä tutkimuksista.

Päivitetty 6.8.2019