Tieto koronaviruksen vaikutuksista reumasairauksiin lisääntyy
Koronavirus levisi nopeasti. Riski reumasairauksissa näyttää pelättyä pienemmältä.
Covid-19-sairautta aiheuttava koronavirus levisi nopeasti ympäri maailman. Pandemian alkuvaihe oli täynnä kysymyksiä. Epäselvää oli ja on taudin vaarallisuus, tarttumisreitti ja riskit eri ryhmille.
Yksi kysymyksistä oli, lisäävätkö reumasairaudet ja niiden hoidossa käytettävät lääkkeet riskiä sairastua.
Suomessa riskiryhmät määrittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Käsitys riskiryhmistä on tarkentunut, kun tietoa on kertynyt. THL:n arvioissa reumasairauksia ei ole pidetty erityisenä riskinä, ellei käytössä ole voimakkaasti elimistön puolustusjärjestelmää heikentäviä lääkkeitä.
Italian pahin korona-alue on ollut Lombardia. Siellä sijaitsevan Pavian sairaalan reumatologit selvittivät kyselyllä, miten koronavirus on vaikuttanut heidän potilaisiinsa. Reumasairaus ja siihen käytetyt lääkkeet eivät näyttäneet muodostavan erityisen suurta riskiä edes pahimmalla epidemia-alueella.
Kansainvälistä yhteistyötä
Maaliskuun puolivälissä perustettu Kansainvälinen reumatologian covid-19 -yhteenliittymä kerää tietokantaa siitä, miten koronavirus vaikuttaa ihmisiin, joilla on reumasairaus. Hankkeessa on mukana myös eurooppalainen reumajärjestöjen yhteistyöelin Eular. Tietosuojasyistä Euroopan tiedot ovat erillisessä tietokannassa.
”Alussa olimme hyvin huolissamme covid-19:n vaikutuksista potilaisiimme”, reumatologi Philip Robinson sanoo reumatologiverkosto Emeunetin videohaastattelussa. Australialainen Robinson on yksi hankkeen perustajista.
”Kun tietoa alkoi kertyä, kävi selväksi, että tilanne ei ole niin paha kuin pelkäsimme. Monet potilaistamme selviävät tartunnasta hyvin, vaikka he ovat käyttäneet reumalääkkeitä.”
Huhtikuun lopulla lääkärit olivat kirjanneet tietokantoihin tiedot yli 830 tapauksesta eri puolilta maailmaa.
Tiedot ovat auttaneet arvioimaan esimerkiksi paljon uutisoidun hydroksiklorokiinin vaikutusta koronavirukseen. Hydroksiklorokiinia käytetään yleisesti SLE:n hoidossa. Lääke ei näytä estävän koronaviruksen aiheuttamaa sairautta, sillä suuriakin annoksia hydroksiklorokiinia käyttäviä SLE-potilaita on sairastunut.
”Pitää olla varovainen sen suhteen, millaisia johtopäätöksiä tiedoista tehdään. Olemme vielä vasta alussa”, Robinson muistuttaa.
Teksti: Pia Laine
Kuva: CDC/Unsplash
Juttu on ilmestynyt Reuma-lehdessä 2/2020.
Pitääkö lääkkeet tauottaa?
Oireettoman henkilön ei tarvitse tauottaa reumalääkkeitä varmuuden vuoksi. Lääkkeet on syytä tauottaa, jos on infektio-oireita, kuten kuumetta tai vaikeita hengitystieinfektion oireita, tai varmistettu koronavirustartunta. Tauko voi olla tarpeen myös, jos on ollut tekemisissä varmistettua koronatartuntaa sairastavan ihmisen kanssa.
Reumalääkkeistä hydroksiklorokiini, sulfasalatsiini ja apremilasti eivät heikennä vastustuskykyä. Niitä ei tarvitse tauottaa infektion aikana. Pitkäaikaista kortisonihoitoa ei saa lopettaa äkillisesti.
Lähde: Terveyskylän infektiotalo