Siirry sisältöön

Uutiset

Mitä nyt tiedetään koronaviruksen vaikutuksesta reumasairauksiin?

Tärkeintä on pyrkiä suojautumaan koronavirukselta. Mikäli virustartunnan oireita ilmaantuu, kannattaa osa reumalääkkeistä tauottaa.

”Koronavirus on kehittynyt ja levinnyt niin nopeasti, että vielä ei voida varmuudella sanoa, miten se vaikuttaa reumasairauksiin”, HUSin reumapoliklinikan osastonylilääkäri Ritva Peltomaa sanoo.

Ohjeita täsmennetään, kun tietoa Covid-19-viruksen vaikutuksista reumaan kertyy lisää.

”Toistaiseksi tärkeintä on pyrkiä välttämään kontaktia ihmisiin, joilla voi olla koronavirustartunta”, Peltomaa neuvoo. “Tärkeää on seurata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n ohjeita, joita päivitetään nyt päivittäin.”

Lisääkö reuma riskiä?

”Jos tulehduksellinen reumatauti on hyvässä hoitotasapainossa, se ei nykykäsityksen mukaan lisää koronavirustartunnan riskiä”, Peltomaa sanoo.

Mikäli reumasairaus on aktiivisessa vaiheessa, koronatartunnan ja muiden infektioiden riski on koholla. Myös muut yleiskuntoon vaikuttavat sairaudet lisäävät infektioalttiutta. Riskiryhmien on erityisen tärkeä suojautua mahdollisilta tartunnoilta.

On joitakin tekijöitä, jotka saattavat lisätä mahdollisen infektion vaikeusasetta. Näitä ovat yli 60 vuoden ikä sekä se, jos reumasairauteen liittyy keuhkomuutoksia tai muita sisäelinten komplikaatioita.

Kannattaako lääkkeet tauottaa?

Oireettomille henkilöille ei suositella perinteisten tai biologisten reumalääkkeiden tauottamista.

”Mikäli tietää varmasti altistuneensa koronavirustartunnalle, voi biologisten lääkkeiden ja JAK-estäjien taotus olla järkevää tällä hetkellä. Jos epidemiatilanne muuttuu, tätä pitää pohtia uudelleen”, arvioi Peltomaa.

Pitkiin lääketaukoihin voi liittyä reumataudin aktivoitumista, mikä puolestaan lisää alttiutta infektioille. Lapsipotilaiden kohdalla on lisäksi mahdollista, etteivät lääkkeet toimi tauon jälkeen yhtä tehokkaasti kuin ennen taukoa.

Merkittäviin muutoksiin lääkityksessä on tarvetta siinä vaiheessa, jos itse saa oireita, jotka voivat liittyä koronavirustartuntaa.

”Jos saa koronavirustartunnan oireita ja altistus on mahdollinen, tällä hetkellä kannattaa ehkä varmuuden vuoksi tauottaa reumalääkkeet jo ennen kuin koronadiagnoosi varmistuu. Poikkeuksena ovat sulfasalatsiini ja hydroksiklorokiini. Niiden käyttöä voi jatkaa”, Ritva Peltomaa sanoo.

Uutinen on kirjoitettu 12.3.2020

Reumaliiton koronasivulle kootaan tietoa koronaviruksen vaikutuksista reumasairauksiin sekä vinkkejä jaksamisen tueksi.