Uni ja palautuminen
Tässä osiossa opit unen ja palautumisen merkityksestä sekä keinoista niiden tukemiseen.
Tässä osiossa opit unen ja palautumisen merkityksestä sekä keinoista niiden tukemiseen.
Uni ja palautuminen luovat perustan arjen hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Niille kannattaa siis varata riittävästi aikaa ja huomiota omassa arjessa.
Miltei kaikki kohtaavat välillä lyhytaikaisia haasteita unen kanssa, ja joskus haasteet saattavat pitkittyä. Reumasairaus ja pitkäaikaiset kivut voivat vaikuttaa uneen, palautumiseen ja jaksamiseen monin tavoin.
Onneksi omaa unta ja palautumista voi kuitenkin tukea pienillä arkisilla teoilla.
Unesta on hyvä tietää muutamia perusasioita. Näihin voit tutustua tämän videon avulla, jolla unihoitaja ja sairaanhoitaja Tuula Tanskanen kertoo unen rakenteesta sekä siitä, miksi elimistö tarvitsee unta. Video kestää 17 minuuttia.
Unta voivat häiritä monenlaiset asiat, kuten kehon ja mielen ylivireys, stressi, kivut tai iän mukanaan tuomat muutokset.
Tutustu tyypillisiin unta häiritseviin asioihin katsomalla alla oleva video, joka kestää noin 13 minuuttia.
Hyvä uni rakennetaan jo päivän aikaisilla teoilla, mutta myös esimerkiksi makuuhuoneen oikeanlaiset olosuhteet voivat tukea unta.
Katso video, jolla kerrotaan millä kaikilla tavoin omaa unta voi edistää. Video kestää noin 23 minuuttia.
Haluaisitko jakaa omia kokemuksiasi uneen tai palautumiseen liittyen ja auttaa meitä luomaan sisältöjä tälle verkkosivulle kaikkien reumasairauksia sairastavien tueksi?
Voit jakaa kokemuksiasi täällä (tulossa!)
Hyvä työkalu oman unen ja palautumisen seurantaan on unipäiväkirja. Sen avulla voit tarkastella omia unitottumuksiasi, sekä sitä, millaiset asiat omaa untasi ja palautumistasi häiritsevät ja tukevat.
Voit ladata valmiin tulostettavan unipäiväkirjapohjan alta, tai kirjata valmiissa pohjassa mainittuja asioita itsellesi ylös esimerkiksi vihkoon tai puhelimen muistioon.
Kehon ja mielen rentoutuminen edesauttavat unta ja palautumista. Rentoutumista voi harjoitella, ja sinun kannattaakin etsiä juuri itsellesi kaikkein toimivimmat keinot rentoutumisen tueksi.
Voit kokeilla esimerkiksi seuraavia hengitys-, tietoisuus- ja rentoutusharjoituksia:
Kysymyksiin on vastannut unihoitaja ja sairaanhoitaja Tuula Tanskanen.
Tärkeintä on mahdollisimman säännöllinen ylösnousuaika, myös vapaapäivinä. Ylös nousemisen jälkeen kannattaa avata verhot tai pyrkiä muuten altistumaan kirkkaalle valolle.
Yleisin syy päiväväsymykseen on riittämätön yöuni. Tämän tarkasteluun unipäiväkirja on hyvä työkalu. Jos on epäilys huonosta unen laadusta, sitä voidaan selvittää terveydenhuollossa tarkemmin haastatellen, kyselyin ja mahdollisesti tarvittaessa unitutkimuksin.
Tällöin voi miettiä, millä tavoin saisi kontrastia yön ja päivän välille.
Jos siis on mahdollista, niin esimerkiksi jo istuminen tuo vaihtelua makuuasentoon. Myös pelkkien käsien tai jalkojen aktivoiminen esimerkiksi fysioterapeutilta saatavien polkimien avulla on keino aktiivisuuden lisäämiseen. Päivän aikainen aivojen aktivointi esimerkiksi ristisanatehtäviä tekemällä tai uutta kieltä opettelemalla voi myös auttaa.
Oman päivän aikaisen aktiivisuuden määrää ja sen vaikutusta yöuneen voi seurata, ja pienikin aktiivisuuden lisääminen on usein hyödyksi. Myös muut uni-valverytmiä tukevat asiat, kuten kirkkaalle valolle altistuminen aamuisin ja valojen hämärtäminen iltaa kohti kannattaa muistaa.
Vaikutus unen ja kivun välillä on kaksisuuntainen, eli huonot unet vaikuttavat kivun kokemukseen. Tähän voi vaikuttaa huonon yöunen vaikutus mielialaan, joka vaikuttaa myös kivun sietämiseen. Kipu vaikuttaa myös uneen, sillä voimakas kipuaistimus voi havahduttaa unesta ja vaikuttaa unen laatuun.
Jos tällainen toistuu useampia kertoja viikossa, kannattaa seurata sitä, mikä on itselle tyypillinen aika nukahtaa. Nukkumaan menemistä voi siirtää lähemmäksi itselle tyypillistä nukahtamisaikaa.
Ohjeistus ylös nousemiseen liittyy siihen, että saadaan ajatuksia siirrettyä pois nukahtamisen yrittämisestä. Sängyssä ollessa voi kokeilla esimerkiksi lukemista tai äänikirjan kuuntelemista. Äänikirjaa kuunnellessa kannattaa käyttää uniajastin-toimintoa, jotta äänikirja ei jää pyörimään nukahtamisen jälkeen ja häiritsemään unta.
Vaihdevuosien oireena voi olla unen heikentyminen, minkä taustalla ovat usein kuumat aallot. Kuumien aaltojen aiheuttamasta yöllisestä heräilystä kannattaa keskustella gynekologin kanssa.
Liikunta auttaa usein, minkä lisäksi hormonikorvaushoidosta voi olla hyötyä. Vaihdevuosi-iässä on usein ylipäätään hektinen elämänvaihe meneillään esimerkiksi omien vanhempien ikääntymisen ja työelämän aiheuttamien paineiden myötä, mikä voi myös vaikuttaa nukkumiseen.
Kuorsaamisessa ylähengitysteissä on taipumusta kasaan painumiseen. Pelkkä kuorsaaminen ei kuitenkaan ole vaarallista. Jos kuorsaamiseen liittyy hengityksen vaimenemista, se voi vaikuttaa unen laatuun ja aiheuttaa unesta havahtumista.
Uniapnea kannattaa selvittää, mikäli esiintyy hengityksen vaimenemista ja korahduksia, eikä uni tunnu virkistävältä.
Oman hyvinvoinnin polulta löydät tietoa, vinkkejä, vertaiskokemuksia ja harjoitteita reumasairauden omahoidon, liitännäissairauksien ennaltaehkäisyn ja oman hyvinvointisi tueksi.
Etusivulla voit tutustua kaikkiin Oman hyvinvoinnin polun sisältöihin sekä tehdä testin, joka suosittelee juuri sinulle kaikkein sopivimpia sisältöjä.