Siirry sisältöön

Uutiset

Treenaa mieltäsi: Aivojumppaa, aamusivuja ja hengittelyä

Tinnitus voi talttua aivotreenillä, aamusivut tuoda selkeyttä ajatuksiin ja hengittely auttaa keskittymiseen.

Reuma-lehti 3/2019

Aivotreenillä eroon tinnituksesta

19-vuotiaana luulin, ettten enää koskaan voisi olla onnellinen. Parhaankin hetken pilasi korkea vinkuna vaemmassa korvassani. Olin saanut diskoillan päätteeksi tinnituksen. 

Vertaistuen puhelimesta ei ollut hyötyä. Vanhempi vastaaja arveli, että tinnitukseni vain pahenee iän myötä. Ensiapu löytyi sukulaisen tuttavasta, toisesta nuoresta, joka suositteli käyttämään tinnitusta peittäviä taustaääniä. Ikkuna auki nukkuminen ja jäidenlähdön ääniä sisältävän cd:n kuuntelu kotona opiskelun aikana helpottivat. Myös sillä oli suuri merkitys, että joku toinen saman läpikäynyt vaikutti huolettomalta.

Nykyään en kärsi tinnituksesta. Sulkiessani korvat käsilläni kuulen kyllä vinkunan. Aivoni ovat vain oppineet sivuuttamaan tinnituksen vaarattomana.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuvituskuvaa, jossa tinnitus huutaa megafoniin

Tärkein apu oli aiheeseen erikoistuneen lääkärin kohtaaminen. Hän selitti, että aivoni ovat tottuneet pitämään  tinnitusta uhkana. Ne voisivat kuitenkin oppia käsittelemään se viestin toisin ja lopulta jättämään sen huomiotta. Lääkäri antoi myös ohjeet tinnituksesta poisoppimiseen.

Pieninä hetkinä päivittäin keskityin vinkunan kuunteluun ja siihen, millaisen kehollisen ja emotionaalisen reaktion vinkuna minussa aiheutti. Yritin ajatella noina hetkinä jotain mieluisaa ja tein lopulta renotutusharjoituksen.

Lääkäri uskoi, ettei tinnitus vaivaisi minua tulevaisuudessa. Vuoden kuluttua hänen sanansa olivat totta. 

Aamusivuilla lisää itsetuntemusta  

Yksi tapa saada vahvempi yhteys omaan itseen on kirjoittaa. Päiväkirjan pitäminen on monelle tuttua, mutta harvemmat ovat kokeilleet aamusivuja. Kyseessä on yhdysvaltalaisen Julia Cameronin lanseeraama menetelmä, jossa päivä aloitetaan kirjoittamalla kolme sivua. Cameron kutsuu menetelmää aamusivuiksi. Cameron on kirjailija, joka opettaa ihmisiä tulemaan luovemmiksi.  

Aamusivut kirjoitetaan käsin. Tarkoitus on, että teksti on tajunnanvirtaa. Sitä ei sensuroida tai parannella. Sitä ei ole tarkoitus lukea jälkeenpäin.   

Cameron kuvaa aamusivujen kirkastavan mielen. Kun kaikki mieltä vaivaavat tai mieleen pulpahtelevat asiat on kirjannut ylös, jää tilaa uusille ideoille ja oivalluksille.   

Monet kertovat huomanneensa, kuinka aamusivujen alkupuoli on täynnä oman elämän tapahtumien selittämistä, mutta loppupuolella pohtii, mitä elämäänsä kaipaa tai miten sen kokee. Kirjoittaminen voi myös vahvistaa intuitiota, esimerkiksi tunnetta siitä, että haluaa eroon jostain asiasta elämässään.   

Aamusivut olisi parasta tehdä heti herättyä. Mutta mistä saada kirjoittamiseen tarvittava aika, jos aamut ovat jo valmiiksi kiireisiä? Julia Cameron kehottaa laittamaan herätyskello soimaan puoli tuntia tavallista aiemmin. Aiempi herääminen taas voi vaatia tv:n sulkemista tai kännykän pois laittamista puoli tuntia aiemmin illalla. Jos palkintona olisi aimo annos itsetuntemusta ja luovuutta, olisitko valmis kokeilemaan?   

Hengitä hetki 

Jos haluat pienen tauon omista ajatuksistasi, keskity hetkeksi hengitykseesi. Istu tai seiso hyvässä asennossa. Rentouta olkapääsi pyöräyttämällä niitä pari kertaa ympäri. Voit tehdä harjoituksen myös selinmakuulla.  

Hengitä sisään ja ulos rauhallisessa tahdissa. Laske jokaisella sisäänhengityksellä hitaasti neljään, samoin uloshengityksellä. Jos mielesi harhailee, keskity siihen, miltä sisään- ja uloshengitykset tuntuvat. Hengitä syvään. Anna ilman virrata ensin keuhkojen alaosaan. Tunne miten keuhkosi täyttyvät alhaalta ylöspäin. Hengittele syvään muutama minuutti kerrallaan.  

Jos haluat haastaa itseäsi lisää, voit kokeilla hengityksen rytmittämistä. Laske ensimmäisellä hengityksellä yhteen, toisella kahteen, sitten kolmeen ja niin edelleen aina kymmeneen asti. Uloshengitys on aina yhtä pitkä kuin sitä edeltävä sisäänhengitys. Kymmeneen päästyäsi palaa takaisin. Laske ensin yhdellä hengityksellä yhdeksään, sitten kahdeksaan, seitsemään ja niin edelleen.  

Kymmeneen laskeminen yhdellä sisäänhengityksellä vaatii yleensä harjoittelua. Ensimmäisillä kerroilla laskuissa kannattaa kääntyä takaisin jo viiden kohdalla ja venyttää harjoituksia sitten, kun hengitys viiteen laskien alkaa tuntua helpolta. 

 

Lue myös: Valjasta mielesi voimavarat hyvinvointisi tueksi

Lue myös: Pikkuvinkkejä mielen hyvinvointiin

Reuma-lehti 3/2019